10. oktobrī visās Krāslavas novada skolās tika saņemti ziņojumi par sprādzienbīstamiem priekšmetiem, kas ievietoti skolu ēkās

10. oktobra rītā, sākoties darba dienai, Krāslavas novada skolās darbinieki sāka iepazīties ar vēstulēm, kas pagājušajā naktī un agrā rītā bija pienākušas pa e-pastu.

Katrai skolai parasti ir viena vai vairākas e-pasta adreses, kas ir pilnībā publiski pieejamas – šādas adreses ir norādītas skolas mājaslapās, skolu lapās sociālajos tīklos, uzziņās un darbinieku vizītkartēs.



Vēstules, kas nonāk šādās adresēs, parasti izskata skolas sekretārs: tiek izfiltrēts acīmredzamais surogātpasts un citi atkritumi. Šādās adresēs tiešām nonāk daudz visdažādāko atkritumu - tās ir adreses, kuras internetā savāc speciāli rakstītas botu programmas. Pēc tam šādu adrešu kolekcijas tiek legāli un nelegāli pārdotas, lai veiktu masveida sūtījumus.



Tagad aktīvi un veiksmīgi tiek apkarota masu e-pastu sūtījumi. Bet, neskatoties uz to, pagaidām visi, kam ir e-pasts, ir iepazinušies ar to, kas parasti tiek rakstīts šādos sūtījumos.



Dažkārt tas ir samērā “parasts” komerciāls piedāvājums, informācija par atlaidēm un izpārdošanām. Taču visbiežāk šādi sūtījumi ir sava veida krāpšanas pirmā fāze. Piemēram, advokāts no Nigērijas informē jūs, šīs vēstules saņēmēju, ka nezināms radinieks jums atstāja miljonu dolāru mantojumu - un tagad jums ir jānosūta advokātam nauda, ​​​​lai advokāts jums nosūtītu visu mantojumu skaidrā naudā, pa pastu. Citādi pastmarkas sūtījumiem pastā ir ļoti dārgas, naudas tām nepietiek...



Uzņēmumi, kas sniedz e-pasta pakalpojumus, izmanto filtrus pret šādiem sūtījumiem: speciāli rakstītas programmas, kas “skata” vēstuļu saturu. Ja šāda programma “redz”, ka vēstule ir ļoti līdzīga tām krāpnieciskajām vēstulēm, kas jau ir atklātas, šāda vēstule, visticamāk, nonāks Spam mapē.



Plašās cīņas ar šādiem sūtījumiem dēļ krāpnieki ir spiesti visos iespējamos veidos slēpt savus patiesos mērķus un maskēt savu vēstuļu saturu. Vai vismaz padarīt šo saturu ne tik acīmredzamu, ka filtra programma to “nolasa”.



Piemēram, krievu (kirilicas) burtu vietā krāpnieki izmanto latīņu burtus - kirilicas “U” vietā viņi izmanto latīņu burtu “Y”. Vai arī burta “F” vietā viņi ievieto trīs slīpsvītras uz priekšu: ///. Dzīvs cilvēks, ja gribēs, to izlasīs, bet filtru programma var nepamanīt aizstāšanu un burtu uztvert kā “normālu”.



Kopumā ir iemesli, kāpēc labi zināmie krāpnieciskie e-pasta ziņojumi bieži izskatās nedaudz savādāki nekā parastie e-pasta ziņojumi.



Protams, tie, kas ikdienā nodarbojas ar intensīvu e-pasta saraksti, šīs un tādas krāpnieciskās vēstules pamana no pirmā acu uzmetiena – un, neizlasot, nosūta miskastē. Un tas ir pareizi. Jo dažreiz pat tikai šādas vēstules atvēršana var sagādāt nepatikšanas – piemēram, ielaist datorā vīrusu.



Šeit ir pienācis laiks pateikt, ka tās vēstules, kurās tika ziņots par sprāgstvielām, izskatījās tieši pēc šādām vēstulēm-viltībām, krāpnieciskām vēstulēm. Iespējams, šādu triku pielietošana izskaidro to, ka gandrīz katra skola šīs vēstules saņēma nevis Spam mapē, bet gan mapē Inbox. Lai gan, protams, ir vērts pajautāt, kā tas notika, ka vēstule, kas tik ļoti izskatījās pēc krāpniecības un tika nosūtīta vairākiem simtiem adresātu vienlaikus, netika bloķēta ar nevienu filtru programmu.



Tā vai citādi 10. oktobrī, tāpat kā citās parastajās darba dienās, visu skolu sekretāri no rīta sāka atvērt e-pastus, kas bija pienākuši pa nakti un ļoti agri no rīta. Starp šīm vēstulēm bija pirmā (no divām) vēstule par skolā ievietotām sprāgstvielām - šī vēstule tika nosūtīta pašā 10.oktobra nakts sākumā un izskatījās pēc tipiska krāpnieciska pasta sūtījuma, ar visām augstāk aprakstītajām un citām pazīmēm: burtu aizstāšana, citu rakstzīmju izmantošana burtu vietā, nepiemērota LIELO BURTU lietošana un kopumā ļoti nevīžīgs teksta izskats.



Iespējams, tāpēc acīmredzamo surogātpasta pazīmju dēļ šo vēstuli daudzi neizlasīja vai arī lasīja “pa diagonāli” - kā jau teikts, pat ar filtriem labi aprīkots pasta pakalpojums vienalga var saņemt daudzas lietas vienas nakts laikā. Un parasti pirmajā rīta pasta skenēšana ietver ātru, gandrīz autopilotu, automātisku visu, kas izskatās pēc acīmredzama surogātpasta, dzēšanu.



Piemēram, grāfu Plāteru vārdā nosauktajā Krāslavas Poļu pamatskolā šī pirmā vēstule tika saņemta starp citām līdzīgām. Skolas sekretāre saskatīja acīmredzamas surogātpasta pazīmes – un vēstule piesaistīja ne vairāk kā visi pārējie atkritumi. Sekretāre un direktore tajā rītā bija īpaši aizņemtas – gatavojās diplomātu vizītei no Polijas.



Otrā vēstule pienāca ap pusdesmitiem. Tās saturs bija aptuveni tāds pats - "skolas ēkā ir ievietots sprādzienbīstams priekšmets." Tikai šoreiz sūtītājs bija norādījis arī laiku, kurā bija paredzēts sprādziens: 12.00.



Tā vai citādi, aptuveni no pulksten 10.00 līdz 10.30 vēstules skolās tika izlasītas, un skolu vadītāji sāka zvanīt policijai un novada Izglītības pārvaldei, lai ziņotu par vēstulēm un draudiem. Un pārvaldes darbinieki, saņēmuši skolu vēstuļu kopijas, adrešu sarakstā ieraudzīja to skolu adreses, no kurām uz pārvaldi vēl nebija zvanījuši. Un uz tādām skolām sāka zvanīt paši: rezultātā šādas vēstules tika atrastas katrā Krāslavas novada skolas e-pastā. Pati pārvalde šādas vēstules nesaņēma.



Papildus pārvaldei, skolas sāka zvanīt policijai. Bet arī policija šādas vēstules nesaņēma - par situāciju policija uzzināja no skolām.



Tēlaini izsakoties, skolas "ar vienu roku" sāka zvanīt pārvaldei un policijai - un ar "otru roku" direktori un skolotāji sāka rīkoties tā, kā viņiem bija uzdots uzvesties pēc atbilstošiem noteikumiem, kā ir paredzēts šādos ārkārtas gadījumos. Lai sāktu rīkoties šādi, skolas darbiniekiem nav nepieciešamas norādes no policijas.



Īsāk sakot, šie noteikumi nosaka, ka, iespējamu draudu gadījumā, vispirms ir jāsāk skolēnu un vispār visu cilvēku evakuācija no skolas ēkas. Savukārt draudu nopietnības noteikšanu atstājot policijas ziņā vēlākam laikam. Tieši to sāka darīt skolas.



Pēc dažām minūtēm nāca ieteikums no policijas: apsekot skolas telpas un, ja tiek atrasti nezināmi priekšmeti, šos priekšmetus neaiztikt, zvanīt policijai. Un turpināt evakuēt skolas.



Nedaudz vēlāk, tuvojoties ļaunprāšu vēstulēs norādītajam laikam (12.00), no policijas pienāca pavēle ​​visus evakuēt.



Tajās skolās, kur skolēnus pārvadā autobusi, autobusi uz skolām tika nosūtīti, tiklīdz kļuva zināms par evakuāciju. Bet skolēni jau tika izvesti laukā gaidīt autobusus.



Pats tajā brīdī atrados grāfu Plāteru vārdā nosauktajā Krāslavas Poļu pamatskolā - kā vecāku pārstāvis tikšanās reizē ar poļu diplomātiem. Apstākļu dēļ tikšanās notika ārpus skolas.



Izgāju no skolas ēkas kopā ar bērniem un skolotājiem, diezgan organizēti un mierīgi. Skolas ēka tika apsekota un nekas netika atrasts.



Krāslavas novada Izglītības pārvaldes vadītāja Lidija Miglāne:



Visas desmit novada skolas saņēma vēstules ar ziņām par sprādzienbīstamu priekšmetu. Pēc tam izrādījās, ka šīs vēstules saņēma aptuveni 300 skolas visā Latvijā. Pirmsskolas izglītības iestādes šādas vēstules nesaņēma.



Arī mūsu pārvalde šādas vēstules nesaņēma, un es pati par to uzzināju tikai tad, kad man sāka zvanīt skolu direktori.



Protams, tas nenotiek katru dienu, taču, tomēr, šādiem gadījumiem skolās ir labi zināms darbību algoritms – un šoreiz visi rīkojās pēc šī algoritma.



Notikušo - es domāju draudu vēstules - mēs uzreiz identificējām kā vienu no tām situācijām, kurām visi šie algoritmi ir izstrādāti. Tāpēc, neskatoties uz saprotamo emocionālo satraukumu, direktori un citi skolas darbinieki neapjuka, bet sāka rīkoties, kā tas ir paredzēts noteikumos.



Sandra Nemeņonoka – Krāslavas ģimnāzijas direktora vietniece mācību darbā 7.-12.klasēs:



E-pastus, kas nosūtīti uz skolas e-pasta adresi, atver mūsu sekretāre, un tieši viņa mani informēja par šiem spridzekļu e-pastiem - uzreiz pēc to izlasīšanas.



Es, savukārt, arī nevilcinājos un, vienlaikus zvanot policijai un novada Izglītības pārvaldei, sāku gatavoties skolas evakuācijai. Tajā brīdī policijā un Izglītības pārvaldē zināja tikai to, ka vēstules ir saņēmušas daudzas skolas visā Latvijā, un neko nepievienoja manam lēmumam par skolas evakuāciju.



No skolas izgājām organizēti, bez panikas.



Tajā pašā laikā, izpildot policijas norādījumus, paspējām apsekot visas skolas telpas, taču nepazīstamus priekšmetus neatradām.



Valsts policija todien uz notikušo atbildēja ar šādu vēstuli:



Vairākās Latvijas skolās saņemti identiski e-pasti par iespējamiem drošības riskiem; policija vērš uzmanību, ka satraukumam nav pamata.



Vairākās mācību iestādēs visā Latvijā šodien saņemts identisks e-pasts par iespējamiem drošības riskiem. Šāda veida e-pasti Valsts policijas redzes lokā nonākuši arī iepriekš, kad dažādām iestādēm, pat simtiem adrešu, ticis sūtīts identisks teksts, līdzīgi kā šoreiz. Valsts policijā šādos  gadījumos ir izstrādāti precīzi rīcības algoritmi, kuros skaidri definēta rīcība un riska līmeņa novērtējums.



 Policijas rīcībā esošā informācija saistībā ar šo gadījumu liecina, ka e-pasti apzināti izsūtīti no viena adresāta un, izvērtējot visus apstākļus, šie ir vērtējami kā zema riska līmeņa draudi un iedzīvotājiem nav pamata satraukumam. Kā ierasts Valsts policija veic ierastās drošības pārbaudes mācību iestādēs un ir saziņā ar skolu personālu par nepieciešamo rīcību.



 Valsts policija šos gadījumus vērtēs kriminālprocesa ietvaros. Atgādinām, ka par apzināti nepatiesa paziņojuma par sprāgstošas, indīgas, radioaktīvas vai bakterioloģiskas vielas vai materiālu vai spridzināmās ietaises ievietošanu vai novietošanu paredzēta kriminālatbildība.



 



Gļebs BEĻAJEVS