"Namejs 2023" aktīvā fāze

img


Otrdien, 19. septembrī, pie Augšdaugavas novada Silenes tika novērota militārās tehnikas pārvietošanās. Aizsardzības ministrijas informācija liecina, ka no 5. septembra līdz 2. oktobrim Nacionālie bruņotie spēki (NBS) organizēs visaptverošas valsts aizsardzības mācības “Namejs 2023”, savukārt no 17. septembra mācības ir aktīvā fāzē.



Mācības tiek veiktas kopīgi ar Aizsardzības ministriju (AM), Iekšlietu ministriju (IM) un to padotībā esošajām struktūrām, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestu (NMPD), kā arī virkni pašvaldību un komersantu. Sauszemes spēku mehanizētās brigādes karavīri sadarbojās ar policiju un robežsargiem, lai praktizētu nepieciešamās prasmes.



Tieši pie Silenes kontrolpunkta tika izvietots stacionārs punkts, kurā militāristi apturēja automašīnas, kas brauc uz robežas pusi vai atpakaļ, robežsargi pārbaudīja dokumentus un aizliegto lietu klātbūtni, arī policisti pilnveidoja savas prasmes. Dažādu struktūru pārstāvjiem ir dažādi uzdevumi. Mehanizētajai vienībai tas ir nodrošināt aizsardzību visā Latvijas teritorijā, piemēram, mācību gadījumā tas nozīmē ceļa bloķēšanu ar militāro tehniku ​​un karavīriem. Valsts policijas priekšnieka vietnieks Andris Zellis atzīmē, ka policijas darbinieki palīdz robežsargiem nelegālās migrācijas pārbaudes jautājumos, kā arī pārbauda iespējamos pamanāmos pārkāpumus. Stacionārais punkts izskatījās iespaidīgi - betona bloki, dzeloņstieples, bruņutransportieris, kā arī militārpersonas, policija un robežsargi.



Papildus stacionārajam punktam preses pārstāvjiem bija iespēja redzēt, kā darbojas mobilie pārbaudes punkti. Vienā no ceļa Daugavpils-Silene krustojumiem (vairākus kilometrus no Silenes kontrolpunkta) četros virzienos bija izvietoti bruņutransportieri “Patriot”, policijas ekipāžas pārbaudīja aizliegto vielu klātbūtni un vizuāli apskatīja automašīnas, robežsargi pārbaudīja dokumentus. Jāpiebilst, ka daudzi transportlīdzekļu vadītāji, kuri brauca atbilstoši savām vajadzībām, bija, maigi izsakoties, ļoti pārsteigti par notiekošo un tiesībsargājošo iestāžu pārstāvju skaitu. Mobilā pārbaudes punkta tuvumā pavadītajā laikā nenotika neviens ārkārtējs incidents. Visi autovadītāji bez atrunām izpildīja policijas un robežsargu prasības.



Visaptverošas valsts aizsardzības mācības “Namejs 2023” ir  Nacionālo bruņoto spēku organizētās mācības, lai pārbaudītu un pilnveidotu Latvijas nacionālos kolektīvās aizsardzības plānus. Mācības norisināsies no 5. septembra līdz 2. oktobrim visā Latvijā. Mācībās kopā piedalīsies aptuveni 8500 dalībnieku. Mācību laikā visā Latvijā tiks izmantota militārā tehnika, tostarp bruņutransportieru un autokolonnu pārvietošanās pa koplietošanas ceļiem un apdzīvotām vietām. Latvijas gaisa telpā notiks arī Nacionālo bruņoto spēku un sabiedroto lidmašīnu lidojumi.



Nacionālie bruņotie spēki aicina Latvijas iedzīvotājus ar izpratni izturēties pret notiekošajām militārajām mācībām, kas vērstas uz valsts aizsardzības spēju uzlabošanu un reģionālās drošības stiprināšanu.



Jeļena AVSJUKEVIČA