Medus gada rezultāti saimniecībā “Kurmīši”

img


Pērn sezona beidzās krietni agrāk nekā šogad, stāsta zemnieku saimniecības īpašnieks Ivars Geiba, jo pērn septembris bija ievērojami vēsāks. Bet šogad bites joprojām lido, pat kaut ko savāc - bet mēs to atstājam pašām bitēm ziemai.

Katrs biškopis nosaka sezonas robežas atkarībā no izvēlētās biškopības sistēmas, taču jau tagad var teikt, ka gads kopumā izvērties veiksmīgs - medus savākts daudz. Un Latgales medus kvalitāte ir nemainīgi laba.



Runājot par sortimentu, pats medus veidu kopums reģionā nemainās - jo augi, no kuriem ievākts nektārs, nemainās ātri. Šeit, ja kas var mainīties, tas ir katra veida medus daudzums, katra medus veida īpatsvars kopējā ražā.



Piemēram, šogad vasara bija karsta, un rezultātā no skujkoku augiem savākts vairāk medus, bet no liepziediem medus savākts mazāk nekā parasti. Liepu ziedēšana tādā karstumā bija ļoti īsa.



Tas parasti neietekmē medus cenas, pat ja medus savākts mazāk. Jāteic, ka biškopji reģionā drīzāk cenšas atpelnīt izmaksas un nodrošināt sev iespēju turpināt savu iemīļoto darbu, mēs nerunājam par kaut kādu superpeļņu un tiekšanos pēc tās. Uz vispārējā pārtikas cenu kāpuma fona, ja medus kļūst dārgāks, tas ir tikai proporcionāli tam, ka pieaug biškopības komponentu cena - bet iekļautās darbaspēka izmaksas paliek tajā pašā līmenī.



Šogad, tāpat kā iepriekšējos gados, piedalījāmies izstādē “Riga Food” un novērojām, ka medus produktu klāsts nepārtraukti pieaug, Latvijas biškopji atrod jaunas medus kombinācijas ar citiem dabīgiem produktiem, ogām - ar interesi skatāmies uz mūsu kolēģu atradumiem un aicinām ikvienu apmeklēt šādus pasākumus, lai gūtu iedvesmu savam darbam.



Gļebs BEĻAJEVS



Foto no Ivara GEIBAS personīgā arhīva