Dārza svētki Izvaltā

img


Jūlija pēdējā sestdienā Krāslavas novadā notika daudz dažādu pasākumu, Dagdā - visiem labi zināmais pasākums “Annas Dagdā”, Grāveros svinēja pagasta svētkus, bet Izvaltā pagasta svētku ietvaros otro gadu notika Dārza svētki.

Jau pulksten 10 no rīta improvizētās pludmales laukumā tikās volejbolisti. Priecēja sportistu aktivitāte, jo sacensībās piedalījās pat 15 komandas, katrā pa 2 cilvēkiem. Galvenās kaislības sākās pēcpusdienā, kad spēlēja vietējās komandas, kuras diemžēl nespēja iekļūt finālā. Trešajā vietā ierindojās komanda “Namejs”, kuras sastāvā: Oskars Kozlovskis un Artis Ļaksa. Uz goda pjedestāla otrā pakāpiena stājās Raivis Kuzņecovs un Artūrs Pitrāns (“Park”), par labākajiem kļuva Aigars Andžāns un Andrejs Puzanovs (“AA”).





Pusdienlaikā Izvaltas pagasta pārvaldes dārzā, atklājot Dārza svētkus, pasākuma apmeklētājus uzrunāja pagasta vadītājs Jānis Stivriņš. Viņš pateicās organizatoriem un novēlēja visiem klātesošajiem patiesi izbaudīt visas piedāvātās aktivitātes, jo īpaši tāpēc, ka labvēlīgie laikapstākļi to veicināja. Biedrības “Krāslavas rajona partnerība” LEADER pieejas īstenošanas administratīvā vadītāja Zane Ločmele aicināja klātesošos piedalīties svētku piedāvātajās aktivitātēs un iepazīstināja ar pasākuma galvenajiem dalībniekiem, kuri vadīs darbnīcas bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem.



Vecākiem ar bērniem jau no paša rīta bija pieejami piepūšamās atrakcijas, kā arī dažādas radošās darbnīcas, par kurām bija parūpējušies Dagdas Jauniešu iniciatīvu centrs, Šķaunes “Māmiņu centrs” un Andrupenes bērnu un jauniešu centrs. Bērniem un pieaugušajiem bija iespēja darināt skaistus ziedus, rokassprādzes un dāvanu maisiņus. Svētku dienas piedāvājumā bija gan sporta aktivitātes, gan intelektuālās svētku spēles jauniešiem un bērniem. Alise Samsonoviča piedāvāja sporta tūrisma un veiklības trasi starp kokiem virs zemes, kuru ļoti aktīvi apmeklēja bērni. Varēja izmēģināt spēkus florbola spēlē, kā arī vingrināties šaušanā ar plastmasas ieročiem. Rinda veidojās pie sejas apgleznošanas, ko meistarīgi veica Bernadetta Podjava. Viesi no Konstantinovas uzstājās demonstrējot līnijdejas un novadīja meistarklasi. Papildus bija iespēja iegādāties saldumus, sulas, saldējumu un gardas pildītās pankūkas. Piedāvājums bija ļoti plašs.





Pa to laiku dārzā risinājās sarunas par Iedzīvotāju padomes izveides nepieciešamību. Diskusiju vadīja Āris Ādlers, pieredzes bagāts moderators un pilsoniskās sabiedrības aktīvists, vietējās attīstības speciālists. Viņš aicināja ikvienu interesentu piedalīties sarunā, jo diskusija un mijiedarbība ir ļoti svarīgas ceļā uz jauniem sasniegumiem. Laiki mainās, un ir jābūt aktīvam, lai kaut ko sasniegtu. Tas ir īpaši svarīgi lauku apvidiem. Arī šeit var un vajag dzīvot un attīstīties, nevis tikai audzēt pārtiku.



Pieredzē dalījās Viļānu pilsētas iedzīvotāju padomes priekšsēdētāja Vija Piziča, paneļdiskusijā “Dienvidlatgale ceļā uz iedzīvotāju līdzdalību” piedalījās Krāslavas novada pašvaldības un pagastu pārstāvji. Tika pārrunāts jautājums, cik nozīmīgas ir iedzīvotāju padomes un kāpēc, jo ir pašvaldību vadītāji, bet viņi nodarbojas ar ļoti praktiskām lietām, un ir vajadzīgi cilvēki, kas ģenerēs idejas atbilstoši iedzīvotāju vajadzībām. Tad idejas būs jāapspriež Padomē un jāiesniedz pieteikums projekta īstenošanai.



Krāslavas novada Attīstības nodaļas vadītāja Ināra Dzalbe informēja par Krāslavas novada pašvaldībā uzsākto darbu pie līdzdalības budžeta  nolikuma izstrādes.



Savukārt Krāslavas novada deputāts Jānis Tukāns izteica savu viedokli par līdzdalības budžetu (pašvaldības budžeta daļu, kas izlietojama sabiedrības ierosinātu teritorijas attīstības projektu īstenošanai) un iedzīvotāju padomes izveidi, kas, viņaprāt, ir komplicēti un nepavisam viegli jautājumi.



Diena izvērtās piesātināta un emocijām bagāta.



Jeļena AVSJUKEVIČA