Grāfu un grāfieņu veselības svētki ģimenēm

img


Krāslavas pilsētas statusa iegūšanas 100 gadu jubilejai veltītās svētku nedēļas nogales noslēguma pasākums bija Grāfu un grāfieņu veselības svētki ģimenēm. Ja pērn laiks bija mainīgs un brīžiem lija, tad šoreiz diena izvērtās ļoti karsta un gandrīz bez mākoņiem.



Kā ierasts, Krāslavas māmiņu klubs sarūpēja plašu piedāvājuma klāstu, katrs te varēja atrast sev interesantu nodarbi, bet pamatideja – bērnu veselība, piesaistot izklaides pasākumus.



Ierodoties norunātajā vietā, no spēļu, atrakciju, meistarklašu un citu aktivitāšu pārpilnības pat pieaugušajam galva sareiba. Pie ieejas bērnus sagaidīja no baloniem izveidotas figūras, ar kurām visi steidzās nofotografēties. Varēja satikt pasakas “Skaistule un Briesmonis” varoņus, kuri lēnām pastaigājās pa pils kompleksa pagalmu. Gan pieaugušie, gan bērni varēja pārbaudīt savus spēkus, veiklību un lieliski izklaidēties, piedaloties tam īpaši izveidotās stacijās.



Svētkus atklāja un apsveikuma runu teica “grāfs Plāters”. Viņš pavēstīja, ka šogad šis pasākums notika ar Krāslavas pašvaldības līdzfinansējumu un cītīgu Krāslavas māmiņu kluba darbu Eiropas Savienības sociālā fonda finansētajā projektā “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Krāslavas novadā”. Tieši šī fonda vadītāju mūsu pašvaldībā – Intu Murāni – uzaicināja atklāt svētdienas aktivitātes. Tāpat grāfs ieteica reģistrēties dalībnieku sarakstā, lai pasākuma noslēgumā varētu piedalīties loterijā. Tam sekoja Krāslavas māmiņu kluba karoga svinīga pacelšana, pēc tam princese Roze, grāfa palīdze, aicināja bērnus un vecākus kopā ar viņu spēlēt dažādas rotaļas.



Ejot tālāk, bērniem bija iespēja izskustēties dažādos piepūšamajos batutos un slīdkalniņos, pārbaudīt savu veiklību un izturību kopā ar Alisi Samsonoviču, izejot speciāli izveidoto virvju trasi, sacensties spēkā un trāpīgumā, ieklausīties padomos par veselības uzturēšanu, vizināties karuseļos, piedalīties stafetēs, darboties meistarklasēs, apgleznot sejiņas, uztaisīt spīdīgu tetovējumu un pat nokrāsot matus.



Pie Tūrisma informācijas centra ēkas blogeris Pipars mācīja gatavot veselīgos burgerus, bet Inta Reča stāstīja par veselīgu ēdienu. Bērni aizrautīgi ļāvās šī ēdiena gatavošanas proecesam. Ēkas otrajā stāvā bērniem bija unikāla iespēja – apģērbt skaistus kostīmus un tajos nofotografēties. Grāfu stalli tika rīkots pasaku koncerts – leļļu teātra izrāde, pasaka, kā arī rotaļas un mīklas.



Tika runāts arī par veselību, piemēram, mūsu novadnieks un ārsts Anrijs Djatkovičs izstāstīja un parādīja, kā sniegt pirmo palīdzību nelaimes gadījumā, Natālija Raubiško veltīja savu laiku sarunai par to, ka bērna pareiza stāja jāveido jau no bērnības. Savukārt neiroloģe Līga Mekša runāja par mītiem un iespējamajiem galvassāpju cēloņiem un muguras sāpēm.



Ap pusdienlaiku pils kompleksa teritorijā efektīvi parādījās divi jātnieki uz zirgiem, aicinot cilvēkus uz Krāslavas ģimnāzijas stadionu, kur tika demonstrētas zirgu dejas.



Svētku dienas turpinājumā uz galvenās skatuves uzstājās Dante Pekolli, lielisks triku meistars un īsts burvis, kurš iepatikās ne tikai bērniem, bet arī vecākiem. Skatītāju rindās bija dzirdama sajūsma, apbrīna un draudzīgi smiekli, kas pārvērtās aplausos. Šajā dienā ar savu klātbūtni, dziesmām un rotaļām bērnus iepriecināja iemīļotie TV varoņi Uku un Lele. Noslēgumā visiem svētku dalībniekiem bija iespēja baudīt vokāli instrumentālā ansambļa “Akvarelis” muzikālo priekšnesumu vadītājas Brigitas Madelānes vadībā.



Lielisks pasākums, kas kļuvis jau par tradīciju. Šogad to apmeklēja aptuveni 700 dalībnieku (pēc reģistrācijas datiem). Tā turpināt!



Jeļena AVSJUKEVIČA