Vai septiņi ir laimīgs skaitlis?

img


Par septīto Valsts prezidentu, kopš Latvijas valsts neatkarības atjaunošanas, un vienpadsmito - kopš Latvijas valsts dibināšanas, kļuva Edgars Rinkēvičs. 8. jūlijā notika jaunievēlētā Latvijas Valsts prezidenta inaugurācija. Dažas nedēļas pirms svinīgā pasākuma laikraksta "Ezerzeme" redakcija saņēma personalizētu ielūgumu. Šo iespēju nebija iespējams neizmantot, un man izdevās piedalīties svinīgajā pieņemšanā Rīgas pilī.

Sestdiena jaunajam prezidentam bija saspringta diena – pulksten 9 viņš Saeimas ārkārtas sesijas sēdē nodeva zvērestu: “Es zvēru, ka viss mans darbs būs veltīts Latvijas tautas labumam. Es darīšu visu, kas stāvēs manos spēkos, lai sekmētu Latvijas valsts un tās iedzīvotāju labklājību. Es turēšu svētus un ievērošu Latvijas Satversmi un valsts likumus. Pret visiem es izturēšos taisni un savus pienākumus izpildīšu pēc labākās apziņas.”



Pēc tam viņš parakstīja nepieciešamos dokumentus un pieņēma apsveikumus no bijušā Valsts prezidenta Egila Levita un Saeimas deputātiem.



Saskaņā ar likumu Edgars Rinkēvičs saņēma Latvijas valsts augstākos apbalvojumus – Triju Zvaigžņu ordeni, Triju Zvaigžņu ordeņa ķēdi un Atzinības krustu. Jāatzīmē, ka Rinkēvičam par sevišķiem nopelniem Latvijas valsts labā 2004. gadā ir piešķirta un pasniegta Viestura ordeņa augstākā šķira.



Nākamais posms - ziedu nolikšana pie Brīvības pieminekļa, pēc tam pie Latvijas pirmā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes un Latvijas pirmā ārlietu ministra Zigfrīda Annas Meierovica kapiem.



Pēc tam notika simboliska Rīgas pils atslēgas saņemšanas ceremonija. Bijušais Valsts prezidents Egils Levits (2019-2023) un viņa dzīvesbiedre Andra Levite nodeva Rīgas pils atslēgu jaunajam Valsts prezidentam.



Pēcpusdienā Rīgas pilī notika svinīgā pieņemšana par godu Edgara Rinkēviča inaugurācijai Valsts prezidenta amatā. Tieši šajā pasākumā man izdevās piedalīties. Iespaidi - neaprakstāmi!



Pirmais, kas iekrita acīs jau pirms ieiešanas pilī, bija liels skaits militārpersonu un apsardzes pils priekšā, uzaicinātie viesi, kas gaidīja savu kārtu, bet otrā pusē - cilvēks ar baneriem par jaunā prezidenta Rinkēviča orientāciju, daži dīkdieņi, kas vēroja notiekošo.



Kad pienāca noteiktā stunda, atnākušie viesi tika atzīmēti sarakstā, un - pa sarkano paklāju uz Rīgas pili. Nelielajā pils pagalmā drūzmējās fotogrāfi, kuri centās iemūžināt pasākuma viesus. Bija ļoti neparasti atrasties kameras otrā pusē, kad esi nokļuvusi kadrā.



Acis priecēja Rīgas pils noformējums. Dažādas gleznas, eksponāti, vārdu sakot - greznība. Uzkāpām vairākus stāvus augstāk, kur mūs sagaidīja pats Edgars Rinkevičs, paspiežot roku katram ienākošajam. Sagaidīšanas rokasspiedieni jaunajam prezidentam ievilkās vairākas stundas, jo bija ielūgti ap 1400 cilvēku. Izgājuši cauri vairākām zālēm un apbrīnojuši atmosfēru, iegājām vienā no tām un iekārtojāmies pie galdiņa, viesmīļi rosījās pa zāli piedāvājot vīnu un uzkodas, bet mūziķi radīja fona mūziku. Viesi, kuru vidū bija Seima deputāti, ministri, pašvaldību vadītāji, uzņēmēji, laikrakstu redaktori, sportisti, kino mākslas pārstāvji un citi, atradās vairākās zālēs. Skatījāmies uz ekrāna Valsts prezidenta runu un pēc tam dziedājām Latvijas valsts himnu. Viesi ilgi staigāja pa zālēm, satiekot paziņas un veidojot jaunus kontaktus. Mums paveicās neoficiāli nofotografēties ar valsts vadītāju Rīgas pils dārzā un uzaicināt viņu uz Krāslavas pilsētas 100. gadadienas svinībām.



Jeļena AVSJUKEVIČA