Pasaule ģimnāzijas absolventu acīm

img


Patiesi mīļais novads – pilsēta pie upes, dvēseli dziedinošs klusums un senas tradīcijas, neizsmeļošs iedvesmas avots. Un Gaismas pils kalnā – pirmā Krāslavas ģimnāzijas, kas svin simts gadu jubileju, ēka!

Talantīgu gleznotāju un skulptoru, slavenu keramiķu un citu mākslas meistaru šūpulis. Nozīmīgu ieguldījumu pilsētas Daugavas lokos radošo sasniegumu pūrā ieguldījuši tādi spīdoši mākslinieki kā Abels Pans, Pāvils Glaudāns, Naums Aronsons, Vanda Zēvalde. Krāslava par otro dzimteni kļuva atzītiem māksliniekiem – Valentīnam Zlidnim, Andrejam Gorgocam, Daigai Lapsai un Eduardam Pustovoitovam. Jā, tā tas ir – pasakaini skaistā pilsēta, ko jau mūsu senči dēvēja par otro Šveici, ir ar īpašu auru, ko sauc par iedvesmu. Tas ir ne tikai mākslinieku šūpulis, bet arī literātu: cik daudz poētiski cildenu vārdu veltīts mūsu Krāslavai! Tieši te ir dzimusi un plaukusi starptautiski zināmā tradīcija – plenērā “Krāslavas palete” pulcēt gan profesionālus māksliniekus, gan amatierus. Ar fenomenālu tautas talantu uzplaukumu vietējā zelta novadpētniecībā iekļuvušas Andreja Gorgoca mākslas studijas dalībnieku ekspozīcijas “Krāslavas rudens”. Te ir vērts pieminēt, ka mūsu Vēstures un mākslas muzejs bija un paliks jaunu ideju ģenerators, radošo meklējumu un atradumu sirds. Protams, pilsētas mākslas tēla veidošanā ievērojamu ieguldījumu devuši arī ģimnāzijas absolventi, tas kļuva par pamatu jubilejas izstādes atklāšanai Krāslavas Kultūras namā.





Jūnija sākums – ziedēšanas un prieka kulminācija, gaidot dzimtās Krāslavas gadsimta jubileju. Latgales vasara – tās ir divas zilgmes starp debesīm un zemi… Lakstīgalas aizgūtnēm dzied, sirds priekā gavilē. Katra atnācēja sejā – atvērts smaids. Domubiedru sarunas – tie vienmēr ir svētki, šoreiz dubulti! Jubilejas izstādē piedalījās tieši septiņpadsmit autori. Pārsvarā jau pazīstami cilvēki, ar Liliju Tamu priekšgalā. Viņai kā pedagogam, kura rādīja skolēniem ceļu uz skaistuma pasauli, tovakar vairākkārt tika izteikti pateicības vārdi. Starp kolēģiem ierastos strīdos par mākslu iesaistās aizrautīgais Česlavs Aprups. Kā lai viņu nenosauc par otas un skalpeļa virtuozu… Ķirurgs, kurš glezno un dejo deju ansamblī. Tas ir vēls viens apstiprinājums aforismam, ka talantīgs cilvēks ir talantīgs it visā. Laimīgo izstādes pārstāvju lomā bija arī Nadīna Lavrecka, Aivars Andžāns, Dāvids Babrovskis, Anatols Kauškalis… Ir arī mākslinieku dinastijas – Valdis un Olga Pauliņi ar meitu Līgu Krasnikovu. Krāslavas keramikas zīmols! Un talantīgā pedagoģe Vija Plotka ar jauno mākslinieku Kārli Plotku. Kopumā ģimnāzijas absolventu mākslas darbu izstāde veidota ar eleganci. Īsta vernisāža, kur katrs autors sajuta sirsnību un uzmanību.



Muzikālais noformējums – tas ir obligāti! Šoreiz lirisko fonu radīja jaunie ģimnāzisti – centīgi uzstājās ansamblis “Notiņas”, ar solo numuru uzstājās saksofoniste Bernadeta Podjava. Mākslinieki ir sabiedriski ļaudis, tāpēc jubilejas izstādes prezentācija ieilga, bet turpinājumā pie senajām grāfu Plāteru sienām notika pasākums “Atmiņu kamola stāsti”.



Aleksejs GONČAROVS