Solvitas muzikālā versija – jubilejas gaismās!

img

Laime – svētība dzīvot, mīlēt, sapņot, bet katrs pavasaris ir kā gaidas pēc kaut kā jauna. Un brīnumi notiek!

Tā notika arī 4. maijā Dagdā. Tie bija divkārši priecīgi svētki – 33. Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas gadadiena un vokālās grupas “Solversija” divdesmit gadu jubileja. Kultūras centra skatītāju zāle bija pārpildīta. Jau kuru reizi sajūsminos par masu pasākumu popularitāti. Taisnība vien ir, tas bija kārtējais pierādījums tam, ka dziesmu un deju kultūra pilsētā pie ezera ir nepieciešama kā gaiss. Kad izrādes, kam saknes meklējamas senču tradīcijās, ir svarīgākas par maizi. Mīlestība pret dzimteni – šī vārda visskaistākajā būtībā. Jo trauksmaināka dzīve pasaulē, jo spēcīgāk ir izteikta vēlme tikties šaurā skaistuma cienītāju lokā. Dagda – tā vienmēr ir emociju kulminācijas vieta, nespēju beigt apbrīnot vadītājas prasmi noturēt publikas uzmanību. Neviena lieka vārda, katra frāze kā balzams dvēselei. Šodien namamātei Solvitai dubulta atbildība: vokālā grupa “Solversija” ir viņas lolojums. Pasākuma sākumā skanēja apsveikuma vārdi no Krāslavas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieka Aivara Trūļa. Un pirmais rožu pušķis vadītājai, kuras ansamblis iekarojis popularitāti tālu aiz Zilo ezeru zemes robežām. Pasteidzoties notikumiem pa priekšu, teikšu, ka tik daudz ziedu esmu redzējis tikai izlaiduma pasākumos. Katram draugam svētku galvenā vaininiece teica sirsnīgus pateicības vārdus. Bet pati vadītāja teica tādas frāzes -  “Mūsu Latvija – tie esam mēs paši”, “Cilvēka balss – pats fantastiskākais instruments”, “Jo vairāk prieka un mīlestības, jo labāka pasaule” …





Pirmo lieliskā desmitnieka uznācienu pavadīja nebeidzami aplausi. Kad skanēja dziesmas, kas nebeidzamo mēģinājumu laikā nostrādātas līdz pēdējai notij, mūsu sirdis sarāvās aiz sajūsmas. Lieliska vokālistu, skaņotāju, gaismotāju, mākslinieku un modelētāju meistarklase. Efekts, ko nevar aprakstīt. Tā maija diena pārvērtās par muzikalitātes, dziesmu un deju svētkiem. Svētku vaininieki trīs reizes mainīja skatuves tērpus!



Un cik daudz spīdošu režisora izdomas mirkļu… Ceru, cienījamie lasītāji, jūs jau esat sapratuši, kurš bija jubilejas šova galvenais iestudētājs?



Oriģinalitāte un negaidīti pavērsieni – arī tie ir Dagdas trumpji. Svētku programmā viegli un harmoniski iekļāvās jubilāru senais draugs – populāro dziesmu autors un izpildītājs Juris Ostrovskis. Uz piecām minūtēm viņš kļuva par vienpadsmito dziedātāju ansamblī. Pilnīga saskaņa, dziedot dziesmu “Lobs cylvāks”. Nākamais pārsteigums – debija horeogrāfijā, par ko, skanot jubilāru dziesmām, parūpējās Tautas deju ansamblis “Dagda” un deju kolektīvs “Bukmuiža”. “Karameles”, zināmās dejotājas no Feimaņiem, specefektu gaismās izskatījās vēl eksotiskāk. Brīnumu parāde turpinājās…



Divi desmiti gadu – nav liels laika posms, bet arī ne mazs. Kā Solvitai izdevās atrast tik talantīgus dziedātājus? Tikai un vienīgi mājās, vieni gāja prom, citi nāca. Interesanta sakritība: tie, kuri pilnībā izjuta kolektīva radošās darbības prieku un izbaudīja skatītāju ovācijas, arī, aizejot prom, dvēselē palika kopā ar ansambli. Apbrīnojami organiski un romantiski solistu lomās iejutās nu jau bijušie ansambļa dalībnieki- Alvils, Sintija, Artūrs un Andris. It kā nemaz nebūtu pametuši kolektīvu, kas kļuvis kā ģimene, kurā augstākā vērtība ir kalpošana cilvēkiem. Aizraušanās ar skatuves mākslu ir neārstējama slimība…



Solvitas muzikālā versija – tas ir neatkārtojams stils it visā, un vēl tās ir inovācijas un nemitīgi jauninājumu meklējumi. Daudzkārt novēroju, kā, iznākot uz skatuves, vēl pirms dziesmas, zālē skanēja aplausi. Turpinājumā – saucieni “Bravo!”, ne mirkli “Solversija” nelika vilties. Katra populārās grupas uzstāšanās ir kā notikums un jebkura pasākuma rota. Un kā vokālisti lolo savu laimi dziedāt ansamblī… Dziedātāji mainījās reti, divu desmitu gadu laikā savu vārdu skaistajā “Solversijas” kultūras hronikā ierakstījuši vien aptuveni divdesmit pieci dalībnieki. Vakance šeit – zelta vērta. Šodien Dagdas zīmolu pārstāv Inese, Ināra, Tatjana, Līga, Olga, Valdis, Linards, Raivis, Artūrs un Jānis. Aiz muguras neskaitāmi koncerti Latvijas pilsētās un ciemos, spilgti un neaizmirstami braucieni uz Spāniju, Horvātiju, Zviedriju, Lietuvu un Baltkrieviju. Galvenā Solvitas nerimstošās komandas bagātība – dziedoši draugi, kas satikti divdesmit gadu laikā, radoši darbojoties. Drīzumā gaidāms romantisks brauciens uz saulaino Itāliju, dziesmotāko valsti pasaulē!



Pasākuma noslēgumā jubilāru sastāvs divtik palielinājās, kopā dziedāja galvenie svētku vaininieki un tie, kuri iepriekš ansambļa sastāvā ar visu savu radošo dvēseli izjuta vareno laimi kalpot cilvēkiem. Talants – tās nav tikai ovācijas, pirmkārt, tas ir nebeidzams darbs līdz sviedru lāsēm mēģinājumos, kurus nedrīkst neapmeklēt, lai nepieviltu draugus. Mēs, skatītāji, sapratām, cik pūļu ir prasījis jubilejas pasākuma triumfs. Panākumu prieks bija redzams arī Solvitas sejā, viņa siltus vārdus prata pateikt katram fantastiskā koncerta “Notiksies, kam jānotiek” dalībniekam. Spīdošais grupas “Solversija” kāpums uz Olimpa virsotni tika realizēts ar daudzu cilvēku palīdzību un atbalstu. Pirmkārt, pateicība jāsaka Aivaram Trūlim, Edgaram Tjarvem, Jāzepam Ornicānam, Inesei Plesņai, Doriānam un Valērijai no uzņēmuma “Fravia”, modelētājai Ingai Grabovskai, jaunajam sponsoram Armandam Pudnikam… Ziedi, dāvanas, tostarp ļoti nepieciešamas izbraukuma koncertiem. Karīna Stivriņa visu komandu uzaicināja atpūsties uz viesu namu “Karina Home”.



Tam ir grūti noticēt, bet katrs viesis tika uzaicināts uz jubilejas tortes degustāciju. Kas tā bija par kompāniju… emociju uzplūdos vairākkārt skanēja sajūsmināti saucieni: “Latgales zvaigznes”, “Latvijas dziesmotā pērle”... Kas tiesa, tas tiesa: mēs, skatītāji, kļuvām par aculieciniekiem Eiropas līmeņa skatuves mākslas koncertam.



Jubilejas šovs bija arī spilgts apsveikums Krāslavai simtgadē. Ar nepacietību gaidām Dagdas uznācienu uz Krāslavas skatuves. Dziesmas, kas nāk no sirds, atrod ceļu līdz katrai sirdij!



Pilnīga sajūsma!



Aleksejs GONČAROVS