Krāslavā foto izstāde “Sajūti Krāslavas novadu”

img

28. aprīlī Krāslavas kultūras namā tika atklāta jauniešu rīkotā foto izstāde “Sajūti Krāslavas novadu”.

No šī gada janvāra līdz aprīlim mēs, Krāslavas jaunieši, piedalījāmies ļoti aizraujošā projektā, kas ļāva mums mācīties fotografēšanas pamatus pieredzējušā fotogrāfa Anatolija Kauškaļa vadībā. Kopā mēs devāmies Krāslavas ielās, lai praktizētu iemaņas, fotografējot Krāslavas ievērojamākās vietas.



Projekta “Atbalsts jaunatnes organizāciju darbībai, to iniciatīvām jauniešu līdzdalības veicināšanai un iekļaušanai sabiedrībā” ietvaros, kuru realizē biedrība “Latgales jauniešu sadarbības tīkls”, mēs iesaistījāmies dažādās aktivitātēs, iemācījāmies, uzstādīt kameru, lietot gaismas efektus, sastādīt kompozīciju un saskatīt ikdienišķajā kaut ko neparastu, ievērības cienīgu. Fotogrāfijas māksla ļāva mums pilnībā iegremdēties uzmanības objektā, ieraudzīt to no dažādiem leņķiem un pamanīt kaut ko unikālu. Fotografējot mūsu dzimtajā pilsētā, mēs paši esam ieraudzījuši to no citas puses.



Projekta noslēgumā mēs,  tā dalībnieki organizējam fotogrāfiju izstādi, kurā var aplūkot Krāslavas pilsētu fotogrāfijās. Izstāde ir veidota kā stāsts par Krāslavu, un tas ir veids, kā mēs varējām parādīt savas prasmes un izmantot fotogrāfijas mākslu, lai atspoguļotu savu skatu uz dzimto pilsētu. Izstāde organizēta Krāslavas kultūras namā, un tai ir var būt ir ne tik liela, bet ietekme uz vietējo jauniešu kopienas uzskatu, kas varētu radīt turpmākas iespējas mākslas pasākumu rīkošanai Krāslavā.



Dalībnieku domas par projektu:



Ženija Nikolaičenko: “Dienā, kad skolotāja Agita piedāvāja aizbraukt kopā ar viņu un citiem jauniešiem fotografēt, es nedomāju, ka pienāks diena, kurā tiks atklāta izstāde arī ar manām fotogrāfijām. Izstādei piemīt stāsts, kurā katrs no mums ieguldījis lielas pūles, lai radītu to, kas mūs priecē šobrīd, un to, kas atminoties liks mums just gandarījumu un laimi. Gūtās zināšanas par fotogrāfijas kompozīciju, apgaismojumu, pasniegšanu u.c., es noteikti pielietošu fotografējot pasākumus, un ikdienā fotografējot priekš sevis. Šī izstāde palīdzēja veidot mani, un attīstīt manu radošo domāšanu, tādēļ tā man ir nozīmīga.”



Haralds Glaudāns: “Šis projekts ļāva man labāk saprast fotogrāfijas pamatprincipus, kuri noderēs man ikdienas dzīvē, jo esmu jauniešu neformālās grupas LJA (“Latgale Jauniešu Acīm” biedrs, tāpēc izmantošu iegūtas zināšanas un prasmes LJA video kvalitātes paaugstināšanai, jo LJA grupā nodarbojos ar video montāžu un filmēšanu. Izstāde manā uztverē ir tas ko mēs - jaunieši spējam radīt kopā un kas paliek kā atmiņas par padarīto  darbu.”



Projekta aktivitātes atklāja, ka, ja jaunieši tiek iedrošināti piedalīties mākslas aktivitātēs, tas var radīt izcilus rezultātus un ietekmēt vietējo kopienas kultūras dzīvi. Šāda veida projektus vajadzētu turpināt, lai iedrošinātu vēl vairāk jauniešu iesaistīties mākslas pasākumos un uzņemties lomu sava novada kultūras attīstībā.



Kā saskatīt ikdienišķajā kaut ko neparastu, kas ir ievērības cienīgs. Fotogrāfijas māksla liek jums pilnībā iegremdēties uzmanības objektā, ieraudzīt to no dažādiem leņķiem un ieraudzīt kaut ko unikālu.



Roberts KLEŠČINSKIS



Projekta aktivitātēs piedalījās Krāslavas jauniešu kluba biedri, izmantojot foto/video studijas aprīkojumu, kas iegādāts ar Eiropas Savienības Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un Krāslavas novada domes atbalstu.