Sena kafejnīca, uzticami draugi…

img

Vēsturi vienmēr raksta cilvēki. Ar saviem nodomiem, darbiem, talantu. Apaļš cipars – tas ir iemesls atskatīties atpakaļ, lai noteiktu savu ceļu nākotnē.

… Jubilejas gads uzņem savus apgriezienus. Pavisam nesen ar vēsturisku patosu mēs nosvinējām ilgi gaidīto datumu – 100 gadus, kopš Krāslava ieguvusi pilsētas tiesības. Tieši pēc nedēļas atkal iemesls – sieviešu vokālā ansambļa “Noktirne” trīsdesmit gadu jubileja. Ansamblis ieguvis pamatotas tiesības tikt sauktam par pilsētas pie upes muzikāli-dziesmoto vizītkarti. Laiks pulcēt draugus!



Gaidot kaut ko neparastu, pārkāpju pāri Kultūras nama slieksnim. Pirmais patīkamais notikums izstāžu zālē – jauna gleznu izstāde. Gaismas un krāsas harmonijas svētki, augsta līmeņa mākslas izjūta – precīzi izvēlēta labāko gleznu vernisāža, ko gadu laikā mūsu pilsētai uzdāvinājuši tradicionālā plenēra “Krāslavas palete” dalībnieki. Pateicībā par iedvesmu, viesmīlību un iespēju satikties. Otrs pārsteigums skatītāju zālē, kas pārvērsta par mājīgu kafejnīcu ar nosaukumu “Pie Noktirnes”.



Noslēpumaina pustumsa, kas izceļ svētku gaviļnieču foto uz lielā ekrāna, paredzot mūzikas, lirikas un romantikas svētkus. Tā arī bija.



Skatītāju iesildīšanai – filma par Ritas Andrejevas radītā kolektīva radošo darbību. Viņa ir arī kora “Nova” izveidotāja un daudzu skolas ansambļu vadītāja. Varu apgalvot, ka visbiežāk “Ezerzeme” saņem ielūgumus uz koncertiem Varavīksnes skolā.



“Noktirnes” kultūras hronika – tās ir mūsu valsts pilsētas un ciemati, kā arī ārzemju braucieni un ne tikai pa Eiropas Savienību. Festivāli, svētku koncerti, konkursi, jubilejas… Latvijas Dziesmu un Deju svētku dalībnieces, arī šogad lieliskās krāslavietes gatavojas uz tiem doties. Nebeidzamos radošos meklējumos, bezgalīgos mēģinājumos un centienos nemitīgi paplašināt repertuāru ir nomainījušās vokālistu paaudzes. Tomēr talantīgajai vadītajai ir izdevies ne vien noturēt, bet arī paaugstināt skatuves meistarības līmeni. Arī jubilejas sastāvā mēs redzam jaunas sejas, radošās iedvesmas gaismas apgarotas. Nerimstošās dziesmu brālības kredo – žanru daudzveidība.  “Noktirne” pastāvīgi pārstāv mūsu pilsētu starptautiskos garīgās mūzikas koncertos. Pilnīgi likumsakarīgi, ka atklājot daudznacionālās pilsētas raksturu, kuras ģerbonis ir laiva ar pieciem airiem, ansamblis vienmēr ir gatavs parādīt savas prasmes daudzvalodībā. Tautas dziesmas, senas un mūsdienīgas, arī no jauniešu repertuāra – tas viss draudzīgajai un dziedošajai komandai ir pa spēkam. Ar devīzi – ne mirki nav miera! Varu iedomāties, cik daudz spēka prasīja gatavošanās jubilejas koncertam.



… Kafejnīcas apmeklētāji ar skaļiem aplausiem sagaida dāmas zilās kleitās, kroņiem galvā. Gluži kā no ekrāna izkāpušas… Pasākuma vadītājs ir neviens cits kā pats zināmā teātra “Smalkais stils” režisors Voldemārs Varslavāns. Katra dziesma – kā burbuļojošs avotiņš. Melodija pēc melodijas, liriskas un dinamiskas, ar deju elementiem, kas jubilejas koncertu pārvērta par sirsnīgiem un ģimeniskiem svētkiem. Dziesmas skanēja septiņās valodās – tas ir kas neiedomājams un skatītāji to godam novērtēja. Un piemiņā par zaudēto airi skanēja ebreju tautas dziesma Hava Nagila (Priecāsimies), kas kļuva par programmas rotu.



“Noktirnes” dārgums ir daudzi mūzikas draugi, bez kuriem ballīte senajā kafejnīcā nebūtu iedomājama. Pirmais savu dziesmoto dāvanu sniedza dziedātājs un mūziķis Viktors Bernāns. Ģitāra spēj rast atslēdziņu katrai jutīgajai sirsniņai, bet krāslavieša enerģiskā melodija acumirklī sajūsminātos skatītājus pārvērta dejojošos pāros. Jautrība auga…



Pie mikrofona – dzejnieks Staņislavs Volodjko. Dzejā un prozā pateicās jubilārēm par to, ka viņu plašajā repertuārā ir arī dziesmas ar viņa tekstiem. Tas ir liels gods un auglīgas sadarbības garantija. Duetam no Līvāniem, Lidijai Znotiņai un Jevģēnijam Paškevičam (mūsu novadnieks) reklāma nav vajadzīga – bieži viesi Krāslavā un Dagdā. Kultūras biedrības “Uzori” pārstāvji kopā ar ziediem un dāvanām dāvināja arī bardu dziesmu nezūdošo pievilcību.





Arī Jevģēnija Tadello smeldzīgā saksofona melodija lieliski iederējās šajā pārsteigumiem pilnajā vakarā. Bija arī emociju lidojuma kulminācija, kad savu literāri - dziesmoto dāvanu pasniedza Karīna Stivriņa. Bet kora diriģents Jānis Grigalis no Ķekavas mirklī skatītājus zālē pārvērta vienota korī: “Daudz baltu dieniņu…”



Programmas nagla? Kā tad bez tās! No tālās Sanfrancisko, vēlot veselību, video sveicienā jubilāres sveica pasaulē atzītā operdziedātāja Katrīna Krumpāne-Moon. Viņas pirmie soļi vokālistes ceļā tika sperti ansamblī pie Ritas Andrejevas, tad sekoja operdziedātājas karjera Vācijā, Korejā, ASV…



Natālija Karņicka atsūtīja telegrammu no Maltas. Vietējos apsveikumus pat neņemos uzskaitīt. Ziedu jūra. Krāslavas novada domes pateicību Ritai Andrejevai pasniedza deputāts Jāzeps Dobkevičs.



Noslēgumā jubilāru ansambļa vadītāja izteica pateicību katram no daudzajiem draugiem, kuri papildināja ar savu uzstāšanos šo sestdienas koncertu.



Gandrīz palaidu garām pašu galveno: koncerta otrajā daļā dziedošās dāmas mūs pārsteidza ar jauniem skatuves tērpiem. Bravo, modelētāja Jeļena Sprūģe! Mūsu visu mīlule Rita Andrejeva ar sirsnīgiem vārdiem pateicās katrai dziedātājai. Jeļenai Vorošilovai arī par literāres talantu, Valentīnai Pitrānei – par dreskodu, Diānai Maksimovai – par rotām skatuves tērpiem un telpu lauku bibliotēkā, kas kļuvusi par otrajām mājām. Visjaunākā vokāliste Edīte Lukša – speciāliste jauno tehnoloģiju jomā un videofilmiņu autore, bet Vineta Virge – dzīvesprieka un aktivitātes piemērs. Pedagoģe Ilona Stepiņa – vērtīgākais ieguvums pēdējo gadu laikā, bet vienīgās pirmā sastāva dalībnieces Skaidrītes Gasperovičas devīze ir “Gribu dziedāt!”, viņa ir ansambļa dvēsele ar apburošu balsi un vadītājas labā roka.



Jubileja nosvinēta, ceļš uz skatuves meistarības augstāko virsotņu sasniegšanu turpinās. Uz tikšanos!



Aleksejs GONČAROVS