Tēva diena “Kustīgi = Lustīgi” Krāslavā

img

Septembra otrā svētdiena Latvijā ir Tēva diena. Tā ir oficiāli atzīmējama diena, kas iekļauta atceres un atzīmējamo dienu kalendārā. Tēva dienas tradīcija sākusies jau 20. gadsimta sākumā, bet lielākajā pasaules daļā tā vēl ir relatīvi jauna tradīcija, kuru dažādās pasaules valstīs svin atšķirīgos datumos. Latvijā Tēva dienu sākām atzīmēt 2010. gadā un to svinam dažādi. Tēva dienai veltītajā gājienā Rīgā šogad piedalījās vairāki simti ģimeņu, pēc tam ar plašu programmu svētki turpinājās Vērmanes dārzā. Gājiena un festivāla organizatori bija vecāku organizācija “Mammamun tetiem.lv”. Arī Krāslavā Tēva dienas pasākumu jau otro gadu organizē biedrības “Krāslavas māmiņu klubs” aktīvisti.

Svētdien, 8. septembrī, Krāslavas grāfu Plāteru pils pagalmā svinības sākās ar sportiskām aktivitātēm visai ģimenei, jo svētki tika rīkoti projekta “Pasākumi vietējās sabiedrības veselības veicināšanai un slimību profilaksei Krāslavas novadā” ietvaros, kura mērķis ir uzlabot pieejamību veselības veicināšanas un slimību profilakses pakalpojumiem Krāslavas novada iedzīvotājiem, jo īpaši nabadzības un sociālās atstumtības riskam pakļautajiem iedzīvotājiem, īstenojot vietēja mēroga pasākumus. Šis nu tiešām bija pasākums, kas 100 % atbilda projekta mērķim. Visas dienas garumā pasākuma dalībnieki tika iesaistīti radošās, izzinošās, sportiskās, veselību veicinošās nodarbībās. Jautri, dinamiski un lietderīgi – tieši tā, kā solīja organizatori, noritēja Tēva dienai veltītais pasākums – Ģimenes veselības diena. Ikviens bez maksas varēja piedalīties šajos svētkos un izbaudīt - sporta aktivitāšu stacijas, radošās darbnīcas, futbola kluba “Krāslava” un “Stoptime Dance Studio” uzstāšanos un meistarklases, veselīgā uztura darbnīcu bērniem un uz ugunskura gatavotas kopīgas pusdienas. 



Mazo meistaru teltī RVT pārstāvji kopā ar Krāslavas Jauniešu klubu piedāvāja gan bērniem, gan pieaugušajiem iejusties aerogrāfijas meistaru lomā un kļūt par amatniekiem, meistarīgi iesitot bluķī naglas. Jaunieši filmēja pasākumu, izmantojot dronu, kas tika iegādāts realizējot Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai (ELFLA) un Krāslavas novada domes atbalstīto projektu.



Ar fizioterapeiti Snežanu Sergejevu bija iespēja parunāt par kustībām fiziskajai un garīgajai veselībai, savukārt Aleksandrs Lahtionovs dalījās ar paņēmieniem, kā iespējams mazināt ikdienas stresu, kā arī apmācīja nūjošanas soļiem. Visa pasākuma gaitā bērnus uzjautrināja, uzmundrināja un rosināja darboties divi krāšņi un dzīvespriecīgi Minjoni - Ilona Eisaka un Jeļena Vorošilova, kluba “Pīlādzītis” pārstāves. Kamēr mammas baudīja īpaši sagatavotu lekciju par kapsulas garderobi, bērni izmēģināja savus spēkus uz slaklaininga troses un kopā ar tēviem noskaidroja, kurš ir labākais šāvējs AirSoft mini šautuvē un Lazerpeintbolā, kā arī izklaidējās uz piepūšamajām atrakcijām. 




 Viena no pasākuma organizētājām, Gunta Ahromkina stāsta: “Plānot pasākumu sākām jau pavasarī, kad pašvaldība izsludināja pieteikšanos Veselības dienu organizēšanai. Noteikti zinājām, ka gribam turpināt pērn uzsākto tradīciju svinēt Tēva dienu. Veselības dienas lozungs “Sāc veselības dienā un turpini ikdienu!”, saturiski iederējās kā vienā, tā otrā konceptā. Veselības dienu ietvaros mūsu sabiedrība jau ir iepazīstināta ar populārākajiem sporta veidiem, tāpēc mēs izvēlējāmies mazpazīstamus - slaklainingu, disku golfu, airsoftu, lāzerpeintbolu. Daudzi tādās aktivitātēs nebija piedalījušies, laiks bija labs, bijām parupējušies par sātīgām  pusdienām un papildinošām aktivitātēm dažādām gaumēm (radošām, tehniskām, informatīvām darbnīcām), kas ļāva pavadīt veselu dienu pils kompleksā kopā ar ģimeni.Pēc šī pasākuma man ir laba sajūta, gandarījums par māmiņu kluba komandu, par mūsu sadarbības partneriem, par jauniešiem – brīvprātīgajiem (šoreiz īpašs paldies Aigaram Staņēvičam!), par ģimenēm, kuras nāk uz pasākumiem un izvēlas pozitīvu dzīvesveidu, kas neapšaubāmi ir solis labklājības un veselības virzienā!” 



Lūk, ko par pasākumu saka tā apmeklētāji:



Elīzas un Taisijas tētis, Oļģerts Tiško: “Ļoti labi organizēts pasākums! Izklaides, interesantas un neparastas. Forši, ka viss nebija vienā laikā, jo varēja mierīgi visur paspēt, visur piedalīties. Un, protams, bērniem liels prieks par tik jauku pasākumu!”



Māmiņa Ieva: “Ļoti patika, ka programmu pieteica divās valodās, tas ir ideāli Krāslavas videi. Un forši, ka paši pieteicēji bija atraktīvi. Redzot lielo aktivitāti “IGLU” matraču teltī skaidrs ir viens, ka šoreiz jaunākā vecuma bērni noteikti bija izdauzījušies un apmierināti.” 



Iveta LEIKUMA