Aglonas novada svētki ezera krastā

img

Pagastu vasaras svētki, jaunā gadsimta tradīcija, Latgalē norisinās dažādi. Oriģinalitāte un sava scenārija meklējumi - tas galvenokārt arī piesaista ne tikai citu pilsētu viesus, kuri godā savas saknes, bet arī tūristus.

Oriģinalitāte un sava scenārija meklējumi - tas galvenokārt arī piesaista ne tikai citu pilsētu viesus, kuri godā savas saknes, bet arī tūristus.



Svētītajā Aglonā divu dienu svinības sākās piektdien ar bērnu programmu un uzvedumu “Supermeitenes”, bet vakarā bazilikas baltajā zālē norisinājās garīgās mūzikas koncerts “Soli deo gloria”. Turpinājumā naksnīga fotoorientēšanās. Ļoti mūsdienīgas sacensības. Sestdienas rīta cēliens arī sportisks - strītbols, kur pulcējās ne tikai vietējie oranžās bumbas cienītāji, bet arī viesi no Krāslavas, Dagdas… Ārpus konkurences “Trokie bugoci” trijnieks - Emīls Repelis, Mārtiņš Jakovels, Jānis Umbraško. Otrajā vietā komanda “Ne šoreiz”, bronzas ieguvēji - “Jaunciems”komanda. Starp daiļā dzimuma pārstāvēm līksmoja trio “Meitenes” - Meldra Kirsanova, Elīza Lutinska un Evelīna Gražule. Trīspunktu metienā izcēlās dagdānietis Artūrs Pitrāns, soda metienos - Aldis Trimalnieks.



Dienas programma - dažādi piedāvājumi bērniem. Netālu no vasaras estrādes darbojās atrakciju pilsētiņa, zēnus un meitenes sagaidīja pasaku varoņi, bija radošās darbnīcas, kur, kā vienmēr, neiztika bez Intas Rečes, kas šoreiz piedāvāja ziepju tematiku. Katamarāni slīdēja pa ezera virsmu, pārdesmit soļu attālumā no estrādes, drosmīgākajiem ūdens atpūtas cienītājiem - SUP dēļi. Laikapstākļi bija lieliski, tomēr peldēšanas cienītāju nebija daudz: atkāpies vasaras karstums nesteidzās atgriezties.



Svētku ciemata galvenā vieta - Aglonas maizes muzejs. Šajā dienā labākie maiznieki piedāvāja maizes cepšanas meistarklasi. Bet muzeja saimniece Vija Kudiņa kā gide uzņēma tūristu grupas no Rīgas, Tukuma... Ar katru gadu unikālais muzejs kļūst arvien populārāks un paplašina savas robežas. Šeit ir ar ko pārsteigt gan latviešus, gan ārzemniekus. Mūsdienās Aglona ir ne tikai katolicisma, bet arī tūrisma centrs.



Pirms vakara koncerta tradicionālā jaundzimušo vecāku sveikšana, šogad keramikas karotītes un maizes klaipus no Vijas Kudiņas saņēma 14 zēnu un 9 meiteņu vecāki. Turpinājumā - labiekārtošanas konkursa uzvarētāju apbalvošana. Šoreiz Aglonas novada domes prestižās balvas nominācijā “Skaistākais viesu nams” tika piešķirtas Rolandam un Gunitai, iecienītās brīvdienu mājas ezera krastā “Aglonas Cakuli” īpašniekiem. Balvu par skaistāko individuālo māju ciematā novada vadītājs Juris Butevics pasniedza Dacei Aleksejevai, bet daudzdzīvokļu namu konkursā izcēlās draudzīgie kaimiņi, kas dzīvo Jaudzemu ielā 5a.



Labākā lauku sēta - saimniece Tatjana Račko, bet iestāžu vidū izcēlās Aglonas vidusskola. Svētku estrādē apbalvoja arī sporta sacensību, tostarp nakts orientēšanās, uzvarētājus - komandas “Specnaži”, “K.K.K.” un “Vāveres un viņš”. Svētku koncertu uzsāka Aglonas popgrupa, Šķeltovas “Broļi”, Grāveru “Li dejas” un ansamblis “Anima corde” no Višķiem. Programmas nagla - dziedošās “Tautumeitas”, kas arī nodrošināja maksimālu skatītāju skaitu. Dejas līdz rītausmai Rēzeknes jautrās grupas “Kā gribat” pavadījumā.
Svētki izdevušies lieliski!




Aleksejs GONČAROVS