Diriģentu karalis — Pauls Jozuus

V Dziesmu svētku aculiecinieki Paulam Jozuum piešķīruši diriģentu karaļa titulu — muzikālo nianšu smalkuma, žestu precizitātes un lokanības dēļ.

Pēteris Pauls Jozuus dzimis 1873. gada 30. septembrī Krāslavas rajona Kaplavas pagasta Vecbornē. 1895. gadā pabeidzis Pēterburgas Konservatorijas ērģeļu klasi ar brīvmākslinieka grādu un līdz 1903. g. darbojies kā ērģelnieks Pēterburgas Jēzus baznīcā, pēc tam ir bijis Rīgas Latviešu biedrības teātra kapelmeistars un kora diriģents un Rīgas Jaunās Ģertrūdes baznīcas ērģelnieks.

1919. gadā, nodibinoties Latvijas Valsts konservatorijai, Jozuusu uzaicināja par ērģeļu un kora klases vadītāju. 1920.-1926.g. Jozuus bija Konservatorijas prorektors. No Latvijas Nacionālās operas dibināšanas Jozuus bija tās pirmais kormeistars, 1927.-1929.g. arī operas direktors.

Pauls Jozuus pirmais pacēla latviešu kordziedāšanu līdz mākslas līmenim. Viņš izstrādāja īpatnēju stilu un tehniku un radīja savu diriģentu “skolu”, kur lielu vērību veltīja intonācijas tīrībai un teksta deklamācijai. Šis stils tagad dominē visos latviešu koros. Jozuus bija virsdiriģents daudzos koru kopkoncertos un novadu dziesmu svētkos, kā arī 5.-7. Latvijas Vispārējo dziesmu svētku virsdiriģents.

Pauls Jozuus miris 1937. gada 3. decembrī Rīgā, apglabāts Meža kapos. Viņa dzīvē ir bijušas divas mūža mīlestības — ērģeļspēle un kora diriģēšana. Godinot izcilo ērģelnieku, kordiriģentu un pedagogu, 23. februārī plkst.16.00 Krāslavas katoļu baznīcā notiks ērģeļmūzikas koncerts.

1997. gadā Vecbornes skolā par godu izcilajam novadniekam tika atklāta piemiņas plāksne, notika tematiskas stundas un citi pasākumi, tai skaitā arī Krāslavas Mūzikas skolas audzēkņu un pedagogu koncerts. Tagad piemiņas plāksne, fotogrāfijas, laikabiedru atmiņas glabājas Krāslavas Mūzikas skolā.

23. februārī pēc ērģeļmūzikas koncerta baznīcā plkst. 17.30 Krāslavas Mūzikas skolā notiks Paula Jozuus piemiņas istabas atklāšana. Laipni lūdzam visus interesentus!

Olga GRECKA, Krāslavas Mūzikas skolas direktore