Rīt avīzei dzimšanas diena

Laikraksta “Ezerzeme” vēstures 60 lappuses

1947. gada 1. decembris — Krāslavā sāk iznākt laikraksts ar nosaukumu “Sociaļističeskij Putj” tikai krievu valodā.

1957. gada 2. februāris — nosaukums tiek saglabāts, bet avīze sāk iznākt arī latviešu valodā.

1961. gada 1. maijs — avīze iznāk ar jaunu nosaukumu “Zarja Kommuņizma” gan latviski, gan krieviski.

Ik pa laikam mainās redaktori (V. Trubkins, P. Kuzičevs, M. Smirnovs, S. Černovs, V. Bajārs, K. Dundurs). Visilgāk (26 gadus) šajā amatā nostrādāja Konstantīns Makņa. Tieši viņa nopelni ir vislielākie, ka avīze kļuva par Atmodas laika spilgtāko karognesēju un drošāko gājēju pa brīvības un neatkarības ceļu. Atbildīgie par latviešu izdevumu dažādos laikos bija E. Trups, E. Krūmiņa, A. Rudens, E. Arcimoviča, A. Ločmelis.

1989. gads — vēlreiz notiek nosaukuma maiņa: latviešu un krievu izdevums pārtop par “Ezerzemi”. Iznāk trīs reizes nedēļā, lappuses ir tikpat lielas kā šobrīd, bet izdevums divreiz plānāks — tikai četras lappuses.

1992. gads — avīzes “Ezerzeme” lappuses kļūst divreiz mazākas, tā iznāk divas reizes nedēļā, tad pusotru.

1997. gads — paši darbinieki izveido SIA ar nosaukumu “LER 8”, kas vienlaikus liecina par līdzdibinātāju, tātad strādājošo skaitu.

1999. gada 12. februāris — avīze sāk iznākt tik liela, kā tagad, lappušu skaits mazāks — tikai četras. Pakāpeniski to skaits palielināts līdz astoņām. Ir bijuši daži 12 lappušu numuri.

Šobrīd apkures sezonas laikā ir desmit darbinieku, vasarā — deviņi. Laikraksts iznāk gan latviešu, gan krievu valodā. Pirmā un vienīgā darba vieta šeit nu jau četrdesmit vienu gadu ir mūsu kasierei un tulkotājai Veronikai Miglānei. Trīsdesmit piecus gadus te nostrādājis fotokorespondents Aleksejs Gončarovs.

Paldies visiem mūsu lasītājiem, kuri abonē vai pērk “Ezerzemi” un lielā mērā arī paši palīdz to veidot, zvanot, piedāvājot tēmas, izsakot interesantas domas, adresējot mums arī pa kādam rūgtam, kritiskam vārdam, ko obligāti paturam prātā, gatavojot jaunus materiālus. Pirms dažām dienām saņēmām ļoti jauku vēstuli no Preiļu rajona. Piedāvājam jums ieskatu vēl vienā dzīvesstāstā.

Redaktore Ērika STEPIŅA