Vai satraukums ir lieks?

Jau rakstījām, ka no 7. līdz 14. septembrim rajonā viesojās Norvēģijas Sarkanā Krusta Nord — Trondelag komitejas delegācija.

Drīz pēc tam redakciju apmeklēja kāda māmiņa, kura atnesa sava bērna saņemto dāvinājumu no norvēģiem — kalnu ogu ievārījuma burciņu. Tieši tādas burciņas es redzēju pilsētas laukumā uz galda Norvēģijas brīvprātīgo sarīkotajā vafeļu cepšanas akcijā, kuras mērķis bija popularizēt Sarkano krustu un mazlietiņ iepazīstināt krāslaviešus ar norvēģu virtuvi. Toreiz daudzi garāmgājēji bez maksas nogaršoja viesu pašceptās vafeles pēc norvēģu receptes, virsū uzsmērējot Norvēģijas kalnos augušo ogu ievārījumu. Burciņas tukšojās viena pēc otras, nav dzirdēts, ka brīvprātīgos degustatorus būtu piemeklējušas vēdergraizes vai tamlīdzīgas likstas.

Kas īsti satrauca māmiņu? Bet satrauca viņu burciņas etiķetē iedrukātais datums: “Best for 21.04.07”. Tā, lūk! Vai tiešām norvēģi ir mūs cienājuši ar ievārījumu, kas, maigi sakot, nav pirmā svaiguma? Tiesa, neviens toreiz neiedomājās apskatīt etiķeti tuvāk. Nekāda cita datuma uz burciņas nav, atliek secināt, ka tas ir derīguma termiņš. Atvērām — smaržo brīnišķīgi. Nogaršojām — nekādas vainas! Arī pēc dienas, divām, trim un vēlāk nogaršotā ievārījuma dēļ nevienam redakcijas darbiniekam veselības problēmas neradās.

Esam daudzas reizes dzirdējuši no uzņēmējiem un citiem ekskursantiem, ka ārvalstīs dažādu dienestu prasības pārtikas jomā nav tik drastiskas, kā pie mums, Latvijā. Varbūt māmiņai patiesi nebija vērts satraukties?

Juris ROGA