PVD informē
Ik dienu notiek dažādi masu pasākumi (dziesmu un deju svētki, koncerti, Zāļu tirgi, bērnu vasaras nometnes u.c.). Lai izvairītos no pārtikas izraisītām saslimšanām, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) atgādina svarīgākos ieteikumus drošas pārtikas saglabāšanai.
1. Uzturiet tīrību! Mazgājiet rokas pirms darbībām ar pārtikas produktiem un ēdienu gatavošanas un pēc tualetes apmeklējuma; mazgājiet vai dezinficējiet sadales dēļus, nažus, virtuves švammes u. tml.; sargiet savu virtuvi un produktus no kaitēkļiem, grauzējiem un citiem dzīvniekiem. Pat vienkārša pieskaršanās var pārnest bīstamos mikroorganismus uz produktiem un izraisīt saslimšanu.
2. Turiet atsevišķi jēlos un gatavos produktus! Jēlo produktu apstrādei lietojiet atsevišķus un tīrus virtuves piederumus (naži, sadales dēļi u.c.).Uzglabājiet pārtiku atsevišķos slēgtos traukos, jo jēla gaļa un zivis var saturēt bīstamus mikroorganismus, kas var nokļūt uz citiem produktiem.
3. Pārtiku labi izcepiet, sautējiet vai rūpīgi novāriet! Uzsildot sagatavotos produktus, uzkarsējiet tos līdz vārīšanas temperatūrai. Pārtikas produkti, kuriem jāpievērš pastiprināta uzmanība, ir — maltā gaļa, gaļas ruletes, aukstā gaļa, pastēte, lieli gaļas gabali un putnu veseli kautķermeņi.
4. Uzglabājiet produktus drošā temperatūrā!
Gatavos siltos ēdienus līdz pasniegšanas brīdim uzglabājiet vismaz +60 temperatūrā. Neatstājiet gatavus produktus istabas temperatūrā ilgāk par divām stundām. Bez kavēšanās atdzesējiet gatavos ātri bojājošos produktus un ēdienu (vēlams zemāk par +5 C). Neatlaidiniet produktus istabas temperatūrā, jo tas nav droši. Daži no bīstamajiem mikrobiem var vairoties arī temperatūrā, kas ir zemāka par +5 C.
Neglabājiet pārtiku ilgstoši pat ledusskapī.
5. Izvēlieties svaigus un nebojātus produktus!
Lietojiet tīru ūdeni vai veiciet ūdens attīrīšanu. Izvēlieties svaigus, nebojātus produktus vai produktus, kuri ir apstrādāti, lai paaugstinātu to drošumu (piemēram, pasterizēts vai sterilizēts piens u.c.);
Pirms lietošanas uzturā rūpīgi mazgājiet augļus un dārzeņus, it īpaši, ja tos lietosiet uzturā bez papildus apstrādes;
Nelietojiet uzturā produktus pēc to derīguma termiņa beigām, jo tajos var veidoties toksīni.
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicina pircējus būt vērīgiem, iegādājoties ātri bojājošos pārtikas produktus, bet tirgotājiem — būt atbildīgiem par pārtikas produktu drošumu.
Iegādājieties produktus no labi zināmiem piegādātājiem un izplatītājiem, kur produktu tirdzniecības apstākļi ir droši.
Vasarā cilvēki svīst vairāk, tādēļ īpaši jāparūpējas, lai organizētas ēdināšanas (arī izbraukuma tirdzniecības) vietās patērētājiem būtu nodrošināti nepieciešamie apstākļi higiēnas ievērošanai.
Atcerieties, ka ātri bojājošos (augsta riska) produktus, kuros īsā laikā var savairoties dažādu slimību ierosinātāji, jāglabā tikai un vienīgi aukstumā, atbilstoši šo produktu ražotāju norādītajiem uzglabāšanas režīmiem. Lielākoties tas ir no 0C līdz +6C. Atcerieties, ka vislabvēlīgākā vide, kurā pavairoties mikrobiem, ir temperatūra no + 25C līdz + 40C.
Par augsta riska pārtikas produktiem uzskatāmi visi piena produkti, gaļa un gaļas produkti, zvejas produkti, kūkas ar krēma pildījumu, dažādi pudiņi un arī tik ļoti iecienītais veldzēšanas produkts — saldējums.
Aicinām īpašu uzmanību pievērst pārtikas produktu marķējumam, lai noskaidrotu, kāds ir produkta derīguma termiņš un ieteicamā uzglabāšanas temperatūra un apstākļi.
Pārtikas produktus nedrīkst glabāt uz grīdas, savukārt tiem pārtikas produktiem, kas nav fasēti, jāatrodas noslēgtos traukos.
Pircējam jāsaglabā pirkuma čeks līdz produkta patērēšanas brīdim, lai nepieciešamības gadījumā varētu izteikt pretenzijas pret produkta izplatītāju vai ražotāju. Arī tad, ja čeks nav saglabājies, pircēji var vērsties sava rajona Pārtikas un veterinārā dienesta teritoriālajā pārvaldē vai arī zvanīt uz dienesta uzticības tālruni 7027402, kur automātiskajā atbildētājā ir iespējams atstāt informāciju par to, kurā vietā produkts iegādāts, kas ir izraisījis pircēja neapmierinātību, kā arī vēlams norādīt tirdzniecības vietas adresi. PVD, pamatojoties uz sniegto informāciju, veiks uzņēmuma pārbaudi un pārkāpuma gadījumā noteiks pasākumus neatbilstību novēršanai, kā arī lems par situācijas uzlabošanu.
Ja pircējam tomēr rodas aizdomas, ka viņš ir saindējies ar pārtiku, tam nekavējoties ir jāvēršas pie sava ģimenes ārsta, kurš noteiks saslimšanas iemeslu un noteiks ārstēšanos.
Pārtikas un veterinārais dienests novēl ikvienam ievērot šos Pasaules veselības organizācijas (PVO) izstrādātos drošas pārtikas ieteikumus, tad arī vasara sagādās mums visiem tikai patīkamas emocijas!