Etnogrāfiskais brīvdabas muzejs “Andrupenes lauku sēta” ir pilnībā sagatavots jaunajai tūrisma sezonai. Kā gan citādi, jo jau vairākus gadus šis ir atpūtnieku iecienīts objekts, kurā var labāk iepazīt un izprast mūsu senču dzīvesveidu.
Muzeja vadītāja Skaidrīte Pauliņa pastāstīja, ka ar 1. jūniju pēc iepriekšēja pieteikuma ekskursantiem un tūristiem muzejā tiks piedāvāta līdzdarbošanās iespēja — sviesta kulšana un pankūku cepšana krāsnī. Interese ir arī par tradicionālo kuģeli, bet līdzdarbošanās akcijā tā pagatavošana nav paredzēta. Tiesa, kā jau visus agrākos gadus, arī šogad muzeja apmeklētāji varēs nobaudīt šo gardumu, kuru pagatavo vietējā saimniece. Savulaik muzeja apmeklētājiem tika radīta iespēja līdzdarboties smēdē pie kalēja, bet šī akcija vairs netiek plānota, jo šo arodu pagastā pieprot pāris cilvēki, tāpēc ir ļoti grūti vienoties ar kalēju.
S. Pauliņa: “Pērn mums bija ļoti interesanti ekskursanti — starptautiskās nometnes dalībnieki. Portugāļi, lietuvieši, latvieši un igauņi līdzdarbošanās pasākumā muzejā kopīgi vārīja miežu putru, bet ēda pēc tam to gan tikai mūsējie. Savukārt portugāļi uzvārīja sev makaronus. Toreiz viņi līdzdarbojās arī smēdē — paši strādāja ar plēšām, paši kala.”
Muzeja vadītāja plāno papildināt Andrupenes lauku sētas krājumu ar jauniem priekšmetiem. Tuvākajā laikā taps projekts muzeju pārvaldes mērķprogrammai, lai varētu iegādāties pirmās Latvijas laika bufeti (izgatavota aptuveni 1930. gadā), kas noskatīta pie viena saimnieka Dagdā. Bufete esot pilnībā roku darbs, tā ir jāpērk, jo tikpat labi īpašnieks bufeti var realizēt antikvariātā.
Juris ROGA