Sabiedriskā ēdināšana mūsdienās ir kļuvusi par sarežģītu jomu, kurā vairs nav vietas cilvēkam bez speciālām zināšanām.
Sekmīgai uzņēmējdarbībai vēl ir vajadzīgas labas telpas, talants un veiksme. Taču jau arī tā ir par maz — nepieciešams iet kopsolī ar laiku. Pēdējos gados īpaši populāra kļuvusi kulināro tradīciju saglabāšana un attīstīšana, kuru veicināja Eiropas tīkls “Kulinārais mantojums”.
Mūsu rajonā “Kulinārā mantojuma” sertifikātus saņēmušas deviņas firmas, tostarp kafejnīca “Papardes zieds” Dagdā, kuras pārvaldniece Marija Aleksejeva pastāstīja, ka tieši tūristi, nevis vietējie ļaudis, ir iecienījuši šo iestādi. Vietējie nez kāpēc nevēlas tērēties par garšīgu un skaistu maltīti, iespējams, visa vaina ir meklējama kafejnīcas atrašanās vietā — mūsdienu steidzīgajam homo sapiens nav diez cik ērti tas, ka kafejnīca jāmeklē no pilsētas centra patālajā tautas namā. Toties tūristi vai dažādas delegācijas — tā ir pavisam cita ļaužu kategorija, kuriem īpaši nav jāsteidzas, un viņi var lēnā garā izbaudīt vai visu “Papardes zieds” piedāvājumu.
Jaunajā tūrisma sezonā apmeklētāji būs patīkami pārsteigti, jo kafejnīcā ir veikts telpu remonts: sakārtota sanitārā telpa, pārtaisīta virtuve, ierīkoti piekarināmie griesti, sienas rotā jaunas tapetes. Īsi pirms Darba svētkiem kafejnīca vēra durvis saviem pirmajiem apmeklētājiem — tas bija īpašs pasākums sadarbības partneriem un cilvēkiem, kuri vienkārši atbalsta kafejnīcas saimnieci.
Starp citu, Marija ir vienīgais cilvēks no mūsu rajona, kurš izglītojas Mārtiņa Rītiņa Pavārmākslas akadēmijā Rīgā. Jāmācās trīs gadus, šogad rit otrais. Tā kā Marija mācās Pavārmākslas akadēmijā, tad vasarā Mārtiņš Rītiņš ciemosies viņas vadītajā kafejnīcā. Ja tā notiks, tas, protams, būs liels notikums ne tikai “Papardes ziedam”, bet visai mazpilsētai.
Kafejnīcas pavāre ir Alla Bogdāne, kuru Marija uzskata par savu domubiedreni un sauc par ideālu pavāri.
“Allai bija no kā izvēlēties, bet viņa izvēlējas šo kafejnīcu,” ar lepnumu pasākuma dalībniekiem sacīja Marija.
Pēc apsveikumu runām pārvaldnieces un pavāres tandēma darba rezultātus viesi varēja nobaudīt pie zviedru-latgaliešu galda, kā to jokojot nokristīja Dagdas domes priekšsēdētājs Viktors Stikuts. Pie zviedru galda pieņemts ieturēt maltīti kājās, bet šajā gadījumā latgalieši piestūma galdam skaisti darinātus koka beņķīšus. Būtu grūti visu laiku nostāvēt kājās, kamēr nobaudīti visi labumi. Turklāt katrs ēdiens noformēts tik skaisti, ka to gribējās apēst ar acīm vien, bet mutē vienkārši izkusa. Tas, kas no attāluma atgādināja īstu saulespuķes galviņu, izrādījās viltīgs pakaļdarinājums: zaļās lapiņas no gurķiem, dzeltenās — no kartupeļu čipsiem, burkānu krāsas viducis sabērts ar īstām sēkliņām. Citas sastāvdaļas jāpatur noslēpumā, jo gan tuvi, gan tāli konkurenti arī nesnauž. Salāti “Citroniņš” ir pieprasīti jau piecus gadus un kļuvuši par tādu kā kafejnīcas firmas zīmi. Godīgi sakot, arī izremontēto telpu prezentācijas pasākumā šie izrādījās visvairāk pieprasītie, manuprāt, arī visgaršīgākie. Kafejnīca lepojas ar tādiem firmas ēdieniem kā pildīta līdaka un īpaši garšīgām ruletēm, bet gaļas ezīši un gaļas kliņģerīši nogaršojami tikai šeit. Vajadzības gadījumā “Papardes zieds” virtuvē tiek cepta sava maize, kliņģeri, tortes.
Marija: “Saviem klientiem cenšamies piedāvāt tikai vislabāko un visinteresantāko. Arī garšvielām mēs nekad neskopojamies. Liela nozīme ir ne tikai kafejnīcas, bet arī ēdienu noformējumam. Mazpilsētā sabiedriskās ēdināšanas sektorā ar mums šobrīd konkurē tikai Dagdas arodvidusskola. Diemžēl ir vēl tā saucamie melnie konkurenti, kas piedāvā savus pakalpojumus un nemaksā nodokļus. Lai gan saukt tādus cilvēkus par konkurentiem ir pārāk liels gods viņiem. Kas tie par konkurentiem, kuri cilvēkiem svinību galdā ceļ prasti pagatavotus makaronus vai kartupeļus?”
“Papardes zieds” apkalpo arī lielus pasākumus: jubilejas, bēres un citus pat tad, ja pašu telpas ir par šauru lielam cilvēku skaitam. Tādos gadījumos telpas īrē pasūtītājs, kafejnīcas pavāre gatavo un klāj galdu.
Lai kurš sadarbības modelis izvēlēts, viss rit kā pa diedziņu. Būtu citādi, diez vai Dagdas vidusskolas direktore Vija Gekiša pedagogu un audzēkņu vārdā sacītu dziļi izjustus un sirsnīgus pateicības vārdus Marijai — tieši “Papardes zieds” apkalpo audzēkņu izlaidumus, vienmēr klāj krāšņus izlaiduma galdus.
Paldies sacīja arī citi cilvēki, tostarp Dagdas domes priekšsēdētājs Viktors Stikuts: “Man pat grūti iedomāties, kādi cilvēki šajā kafejnīcā vēl nav bijuši, kas vien te nav redzēts un noticis! Šeit ieturējuši maltīti gan Saeimas deputāti, gan ministri, gan pašvaldību vadītāji, gan vienkārši iedzīvotāji. To visu vienā vārdā sauc par dzīvi! Lai vienmēr šeit ir kņada, lai nepazūd dzīves telpa. Lai veicas šajā jomā! Tas ir smags, bet pateicīgs darbs, jo galu galā — visiem mums mīlestība nāk caur vēderu.”
Tikai cilvēka darbs darbdienas var pārvērst svētku dienās. To spēj šī brīnumaina sieviete — Marija.
Juris ROGA