Raksta lasītāji
Vēstuli jums sūtu pirmo reizi dzīvē. Man ir 65 gadi, esmu jau četrus gadus slima, gultai piesieta. Pateicos ārstei J. Jevtušokai, māsiņām un sanitārītēm par viņu rūpēm. Sākumā pat karoti rokā nevarēju noturēt, bet tagad, kaut slikti, tomēr rakstu. Gribu uzrakstīt ēdienu receptes. Protams, ja būs no kā gatavot, muļķis uztaisīs, bet tomēr to pašu gaļu, kartupeli var uztaisīt dažādi. Es dažreiz taisu latgaliešu ēdienus, tāpēc nesveru un nemēru.
“Guļbešnīki”.
Vajag izvārīt kartupeļus ar mizu, tad notīrīt, izmalt caur gaļas mašīnu, pielikt sāli pēc garšas. Ja ir olas, var ielikt, ja nav, tāpat labi. Jāpieber milti un labi jāsamīca. Uz galda pakaisa drusku miltu un sataisa kā desu, tad sagriež gabalos. Paņem vienu gabaliņu, saplacina apaļu, iekšā liek kāpostus un pārloka uz pusēm, malas ar pirkstiem nospiež, lai kāposti neredzas, liek uz karstas pannas un apcep brūnganus, ēd ar krējumu vai sviestu. Kāpostus pildījumam ņem svaigus, apcep pannā ar sīpoliem, pievieno sāli. Sīpolus vairāk var pielikt, lai manītos, ka ir. Sīpoli organismam ir veselīgi.
Kam garšo ķiploki, tie arī ir veselīgi. Var sajaukt krējumu ar majonēzi, pielikt biezpienu un pievienot pēc garšas ķiploku.
Var ņemt ne pārāk sālītu speķi un samalt caur gaļas maļamo mašīnu, pēc garšas pievienot ķiplokus. Vīriešiem garšo uzkost pie alus.
Kad man ir daudz zivju, tad var daudz ko uztaisīt garšīgi.
Zivju zupu izvārīt katrs prot, tikai jāpieliek garšvielas. Sacept arī katrs prot, bet vēl var ceptām zivīm pievienot burkānus. Burkānus sarīvē ar biešu rīvi un eļļā sasautē, tad saliek traukā zivis un kārtu sautētu burkānu, drusku pasautē.
Vēl var sataisīt savus konservus. Dažreiz makšķernieki pārnes sīkas zivis. Es daļu samaļu kotletēs, ja ir drusku speķa, pievienoju, lieku kartupeļus, sarīvēju baltmaizi un garšvielas (sīpolus, ķiplokus u.c.). Pārējās mazās zivtiņas vajag apcept, var ar galvām, bet labāk bez galvām, salikt alumīnija pīlē un sautēt, kamēr gandrīz mīkstas asakas, tad, skatoties, cik zivju, jāuzlej tomātu mērce un vēl labi jāpasautē, var ēst gan karstas, gan aukstas. Kad sautē, var pielikt lauru lapas, melnos piparus, uz neilgu laiku var pievienot sīpolu. Var arī pamaisīt. Recepšu ir daudz, bet nav spēka gatavot.
Helēna KURPENIEKA, Robežnieku pag.
Redakcijas piebilde.
Lasītājiem atgādinām, ka savu iecienīto ēdienu receptes varat sūtīt uz laikraksta “Ezerzeme” redakciju. Adrese: Lāčplēša ielā 20, Krāslava, LV-5601.