Gozleme: turku brokastis vai ātrās uzkodas

img


Pati pirmā maize uz mūsu planētas bija šķidra, to gatavoja Senajā Ēģiptē. Tieši tur arī radās ideja cept šķidro maizi un pagatavot plāceņus. Tradīcija ātri izplatījās visā pasaulē, civilizētajā pasaulē, kas tajos tālajos laikos ietvēra Tuvo Austrumu, Ziemeļāfrikas un Tālo Austrumu valstis. Mūsdienu Turcija ir daļa no lielākās mūsu pasaules impērijas - Osmaņu impērijas. Plāceņi šeit ir vienkāršākais un pieejamākais maizes veids. Bet gozleme - plācenis ar pildījumu – ilgu laiku tika uzskatīts par zemnieku, laucinieku ēdienu un par pārāk vienkāršu, lai to pasniegtu pilsētniekiem, nemaz nerunājot par to, ka gozleme tiktu gatavota sultāna galma virtuvē.

Visiem zināms, ka Stambula ir kontrastu pilsēta, tā tas ir bijis vienmēr. Tas nozīmē, ka lielākā impērijas galvaspilsētas iedzīvotāju sociālā grupa bija nabadzīgi cilvēki, kuriem bija iespēja pārtikt tikai no ļoti vienkāršiem un lētiem ēdieniem. Gozleme pakāpeniski pārcēlās no laukiem uz pilsētām. Tomēr, kāpēc pārcēlās? Tā kļuva par iecienītu ēdienu ne tikai laukos, bet arī pilsētās.



Vēl 15. gadsimtā slavenais ceļotājs Evlija Čelebi, kurš dzimis Stambulā, pildītos plāceņus raksturoja kā kaut ko eksotisku, kas viņu pārsteidza ar savu garšu un pagatavošanas vieglumu. Un tā 20. gadsimta sākumā gozleme kļuva par populārāko ātro uzkodu lielpilsētā, kas atrodas uz Eiropas un Āzijas robežas.



Turku valodā pildīto plāceņu nosaukumam ir sarežģīta izcelsme. Daži uzskata, ka nosaukums cēlies no vārda “göz” - acs, plāceņa pusloka formas. Daži cilvēki vārdu “gözleme” atvasina no darbības vārda, kura nozīme ir sadedzināt, vai vārda panna. Plāceņi autentiski visbiežāk tiek gatavoti īpašā izliektā pannā, zem kuras tiek iekurts ugunskurs. Gozleme pagatavošanas tehnoloģija pēdējo 500 gadu laikā ir praktiski nemainīga. Gluži tāpat mājsaimnieces mīklu izrullē plānās plāksnēs, kuru biezums nevar būt biezāks par diviem milimetriem, un pieredzējušās mājsaimnieces pat mīklu izrullē ne vairāk kā pusmilimetra biezumā. Viņas to dara tik rūpīgi, ka nekur nav neviena pārrāvuma.



Gozleme var pagatavot ar jebkuru pildījumu. Galvenais nosacījums - pircējam jāredz, ar ko plācenis pildīts, tas nozīmē, ka mīklai jābūt tiešām plānai, lai ēdiena pildījums būtu “nolasāms” un “redzams”. Lai gan gozleme mūsdienās ir vispopulārākais ielu ēdiens un to var iegādāties no agra rīta līdz vēlam vakaram, tas tiek uzskatīts par labākajām brokastīm, kas nodrošina pietiekami daudz enerģijas, lai normāli strādātu līdz pusdienlaikam, nejūtot izsalkumu. Kāpēc tieši šie plāceņi kļuva par galveno brokastu ēdienu Turcijā?



Šeit mums jāpasaka daži vārdi par turku ikdienas tradīcijām. Nezinu, cik sen šī tradīcija izveidojās, bet joprojām tiek uzskatīts, ka panākumus dzīvē gūs tikai tie, kuri prot ātri ēst. Tas ir, darba dienā netērēt pārāk daudz laika ikdienas ēdienreizei. Tā Turcijā joprojām audzina bērnus: atceries, jo ātrāk paēdīsi, jo laimīgāks būs tavs liktenis. Gozleme lieliski iekļaujas šajā tradīcijā. Lai ceļā notiesātu pāris sātīgus pildītus plāceņus, nav nepieciešams vairāk par pāris minūtēm. Tāpēc topošie turku miljonāri skrien, pa ceļam ēdot savas galvenās brokastis.



Vēl viena gozleme priekšrocība ir tā, ka arī to pagatavošana neprasa daudz laika. Mīkla ir vienkārša, pildījums vienmēr ir gatavs (cepts, vārīts, sautēts utt.), un cepšanas process ilgst mazāk par vienu minūti, jo mīkla ir ļoti plāna. Turku mājsaimnieces mīl gatavot gozleme, ja pēkšņi ierodas negaidīti viesi, un tas notiek ļoti bieži. Šajā gadījumā kā ēdiena “čaulu” izmanto lavašu. To samitrina ar ūdeni, apslaka ar eļļu, iesaiņo pildījumu un ātri apcep, lai pasniegtu karstu. Šis ir viens no visizplatītākajiem cienastiem jebkuram viesim, kuru pēc vietējām tradīcijām vispirms labi jāpabaro, tikai tad drīkst jautāt par apciemojuma mērķi.  



Gozleme tradicionāli tiek gatavots vairākos veidos. Daudzu cilvēku iecienītākais pildījums ir malta liellopa gaļa ar sīpoliem. Sātīgi, un bez liekiem taukiem. Otrs populārākais pildījums ir siers un garšaugi. Šai gozleme versijai dod priekšroku tie, kuri rūpējas par savu figūru un kaloriju patēriņu. Par slaveno plāceņu diētiskāko versiju var saukt gozleme tikai ar garšaugiem vai ar vārītu olu. Populāros plāceņus pilda ar spinātiem, kas tiek novērtēti to derīgo īpašību un īpašās garšas dēļ. Dažos Turcijas reģionos var sastapt gozleme ar sēnēm, vistu un kartupeļiem (viena no visizplatītākajām un lētākajām pildījuma iespējām).



Visus šos pildījumus var klasificēt kā tradicionālos un klasiskos. Taču ēdiens attīstās kopā ar laiku un iegūst iepriekš nebijušas formas. Mūsdienās turku tirgos vai specializētos restorānos jūs varat viegli atrast, piemēram, gozleme ar jūras veltēm. Gardumu cienītājiem - gozleme ar kūpinātu lasi. Bet pat tas vēl nav viss. Mūsdienu turku virtuve nav iedomājama bez plāceņiem ar saldu pildījumu. Gozleme ar šokolādi, apelsīna miziņām, riekstiem un medu ir 21. gadsimta tradicionālo plāceņu versijas.



Gozleme bieži pasniedz ar jogurtu, kuram pievieno ķiplokus un zaļumus, ja pildījums ir sāļš. Plāceņus pasniedz ar medu vai augļu sīrupu, ja pildījums ir salds. Tradicionālais gozleme dzēriens ir airāns jeb parastā melnā tēja, kas Turcijā izceļas ar neparastu aromātu un bagātīgu garšu.



Izlasi gozlemes recepti mūsu šodienas numurā, pārliecinies, ka šī ēdiena gatavošanā nav nekā sarežģīta un... Uz priekšu! Uz virtuvi. Pārsteidziet savu ģimeni un draugus ar klasiskām turku brokastīm, kurām gadsimtiem sena vēsture!



Andrejs JAKUBOVSKIS



Foto: Gozleme ar dažādiem pildījumiem (recepte laikrakstā)