Kuģelis: ebreju Sabata ēdiens, latgaliešu kulinārais mantojums

img

Kuģelis - apaļš. Šis ir viens no šī ēdiena nosaukuma tulkojumiem no ebreju valodas. Ir arī citas versijas. Paši ebreji uzskata, ka šis ēdiens pirmo reizi ir minēts Bībelē, lai gan tas ir tulkots kā "manna". Šī ir tā pati debessmanna, kas izglāba cilvēkus no bada viņu klejojumos pa tuksnesi ceļā uz Apsolīto zemi. Lai kā arī būtu, ebreju tradīcijās Sabata laikā ēd kuģeli, ko var pagatavot gan kā pamatēdienu, gan kā desertu. Mūsdienās ēdiena pagatavošana prasa ne vairāk kā divas stundas, bet pavisam nesen gatavošanas process ilga no 8 līdz 10 stundām. Bet sāksim ar klasiku.

Ticīgo ebreju Sabata diētai ir savas īpatnības. Visa pamatā ir jebkādu fizisko aktivitāšu aizliegums šajā dienā. Tāpēc viss ēdiens jāgatavo iepriekšējā dienā, bet vai aukstajā sezonā ir iespējams visu lielo ģimeni pabarot tikai ar aukstu ēdienu? Protams, nē. Tā tika izgudrots kuģelis – sacepums, ko sestdienas priekšvakarā ielika vēl karstā krāsnī un līdz rītam tas bija gatavs. Senākā saglabājusies recepte vēsta, ka [..]



Andrejs JAKUBOVSKIS
 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.44



Attēlā: Latgales kuģelis (recepte laikrakstā) 
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv