Kakao: no pupiņām līdz karstai šokolādei

img


Mūsu pasaule ir paradoksāla, pilna ar humoru un negaidītu loģiku. Kafijas dzimtene ir Āfrika, bet šobrīd līderes šī dzēriena ražošanā ir Brazīlija, Kolumbija un Venecuēla Dienvidamerikā. Kakao ir Amerikas augs, bet šodien Āfrika ir līderis pupiņu, kuras ir gatavas pārvērsties šokolādē ražošanā. Cilvēks "palaboja" dabu, jo kafija patiešām labāk aug Amerikā, bet kakao - Āfrikā. Tas ir sarežģīts bioloģisko un ekonomisko faktoru savijums, ko mēs šobrīd neizskatīsim. Parunāsim par kakao.

Dzēriens, kas gatavots no rīvētām kakao pupiņām, pievienojot asos čili piparus un citas garšvielas, ir bijis maiju karotāju dzēriens kopš neatminamiem laikiem. Nosaukums "chocolatl" (putu ūdens) pēc vairākiem gadu tūkstošiem tika pārveidots par labi zināmo "šokolādi". Bet toreiz - tā bija burvju dzira, kas paredzēta tikai vīriešiem (sievietēm un bērniem dzēriens tika uzskatīts par bīstamu un indīgu!). Tas stiprināja viņu fizisko un garīgo spēku, bija drosmes un vīrišķības avots. Un vēl, kā ļoti dārgs produkts, kakao pupiņas kalpoja kā maiņas monētas un cilvēka bagātības mēraukla, jo Centrālamerikas un Dienvidamerikas indiāņi uzskatīja zeltu par lētu metālu, kas piemērots tikai trauku izgatavošanai.



[...]



Andrejs JAKUBOVSKIS
 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.19



Attēlā: Braunijs (recepte laikrakstā)



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv