Jauns skatījums uz pazīstamām brokastīm: olu kultenis var būt svinīgs

img

Olu kulteni brokastīs gatavo daudzi, nekā īpaša un svinīga mēs šajā ēdienā nesaskatām. Kādam garšo omlete, kādam vēršacis. Visbiežāk šeit beidzas visa fantāzija. Un tas ir veltīgi, jo daudzās valstīs jau sen tiek gatavoti īsti šedevri, kurus diez vai var saukt par olu kulteni, lai gan šo vienkāršo ēdienu pamatā ir visparastākās vistu olas. Turpinājumā par dažiem ēdieniem, kuru pamatā ir olu kultenis.

Izraēla. Šakšuka – Šī ceptā ola jau izsenis atzīta par vienu no gardākajiem brokastu ēdieniem, turklāt tas ir arī veselīgs. Vairāk par šo ēdienu stāstījām rakstā “Šakšuka – krāšņas brokastis” (Ezerzeme 01.10.2021). Līdzīgi olu kulteni gatavo Vidusjūras piekrastē, ne tikai Izraēlā. Bet tieši izraēlieši padarīja šo ēdienu pasaules slavenu. Sastāvdaļas: tomāti, paprika, sīpoli, jūsu iecienītākās garšvielas un garšaugi. Pagatavošana: olīveļļā apcep tomātus un papriku, pievieno garšvielas, kad maisījums gandrīz gatavs, pievieno olas tā, lai dzeltenums neizplūst, uz mazas liesmas cep līdz gatavs. Pasniedz ar lavašu vai pitu.



[..]



Andrejs JAKUBOVSKIS
 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.12



Attēlā: Kartupeļu omlete spāņu gaumē  (recepte laikrakstā)



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv