Aligatorbumbieris vai vienkārši avokado

img


Persea americana, aligatorbumbieris, nabagu govs, eļļa nabadzīgajiem - kā tikai nesauca šo augli, ko acteki no neatminamiem laikiem izmantoja pārtikā. Augļi tika novērtēti ne tikai par to garšu un uzturvērtību, bet arī par labvēlīgajām īpašībām un jo īpaši par spēju vairākkārt palielināt vīrišķo spēku. Tāpēc sākotnējais nosaukums - ahuakakuahutls - tiek tulkots kā "olu koka auglis". Jāsaka, ka līdz šim avokado pārsvarā ir bijis amerikāņu auglis, neatņemama meksikāņu virtuves sastāvdaļa. Tirgotājiem bija vajadzīgi vairāk nekā simts gadi, lai avokado no eksotiska un “negaršīga” augļa pārvērstu par masu patēriņa augli. Tagad augļus var redzēt jebkurā lielveikalā un visu gadu.

Pirmie augļus izgaršoja kolonizatori no Spānijas, Anglijas un Portugāles. Pienācīgi novērtējuši augļu riekstu garšas visas nianses, viņi sāka tos aktīvi lietot, bet Eiropā zaļos augļus sagaidīja, labākajā gadījumā, ar vienaldzību. Lieta tāda, ka augļa miza un kauls ir indīgi un var radīt ļoti nopietnas sekas cilvēka veselībai. Eiropieši uzreiz neizdomāja, kā pareizi lietot augļus. To izmaksas arī nedeva cerības uz masveida patēriņu, tie bija pārāk dārgi un pretrunīgi pēc garšas. Ja ar kartupeļiem izdevās “tikt galā” līdz 18. gadsimta vidum, tad ar avokado nācās noņemties. Vēl pagājušā gadsimta vidū šis auglis bija pārāk eksotisks un dārgs. Avokado mainīja nosaukumus, augļus savos rakstos aprakstīja daudzi misionāri, botāniķi, konkistadori. Ap zaļajiem augļiem ažiotāža ilgu laiku bija tīri zinātniska. Eiropas tūristiem tas ilgu laiku palika auglis, ko izmanto meksikāņu virtuvē. Tas arī viss. Līdz šim daudziem ir pilnīgi neizprotami, kāpēc avokado kāds uzskata par garšīgu. Bieži vien augļi ir pilnīgi rūgti un tiem nav nekādas smaržas. Bet tas ir tikai tāpēc, ka augļi veikalos visbiežāk nonāk negatavi – spilgti vai tumši zaļi. Tie ir noplūkti zaļi, lai bez zaudējumiem nogādātu Eiropā. Zaļie avokado jāgatavina mājās. Ir ļoti vienkāršs veids – ielieciet papīra maisiņā negatavus augļus un dažus banānus. Pēc divām vai trim dienām avokado beidzot nogatavosies, un no tā var sākt gatavot.



[...]



Andrejs JAKUBOVSKIS
 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.7



Attēlā: Kartupeļu salāti ar avokado mērci (recepte laikrakstā)



Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv