Okroška – strūdzinieku un aristokrātu aukstā zupa

img


Aukstās zupas karstā laikā ir glābiņš un atbalsts ķermenim. Daudzām tautām ir līdzīgi ēdieni, katrs no tiem ir unikāls un neatkārtojams. Vienkāršākā no aukstajām zupām ir bulgāriem. Lai to pagatavotu, nepieciešams jogurts, olīveļļa, sāls, sasmalcināti zaļumi un ledus gabaliņi. Bet okrošku var droši attiecināt uz vissarežģītākajiem vasaras ēdieniem, kurus ārzemnieki uzskata par kulinārajiem jokiem, jo viņi neuztver nopietni gaļas un dārzeņu ēdienu, kas ir mērcēts kvasā un piedevām ar krējumu. Bet visu pēc kārtas.

Kopš Kijevas Krievzemes laikiem ir zināms ēdiens, kas zemniekiem un karavīriem deva spēku un izturību. Tas tika īpaši cienīts vasarā, un tika pagatavots ļoti vienkārši: sarīvēja rutkus, sajauca ar sīpoliem, pielēja skābu kvasu, pasniedza ar rupjmaizes šķēli. Daži kulinārijas vēsturnieki mēdz uztvert šo ēdienu kā mūsdienu okroškas prototipu. Bet ir vēl viena versija, kas tiek uzskatīta par ticamāku.



[...]



Andrejs JAKUBOVSKIS



 



Attēlā: Okroška ar mājas kvasu. Recepte laikrakstā.
 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.26
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv