Dzērveņu ķīselis: garšīgs deserts imūnsistēmas stiprināšanai.

img

“Kiselj” krievu valodā nozīmē skābs. Šis vārds ir sastopams daudzās valodās, un atšķirības ir tikai pareizrakstībā un izrunā. Kīseli sāka gatavot senos laikos, taču tas no mūsdienu ēdiena atšķiras kardināli. Ja šodien mums ķīselis ir deserts, tad senos laikos tas bija pilnīgs un neatkarīgs ēdiens, sātīgs un veselīgs.
Un atkal jau kuro reizi visas pēdas ved uz Mesopotāmiju, vecāko civilizāciju uz mūsu planētas. Pirmais ķīselis parādījās tieši tur, pēc tam tas pārceļoja uz Bizantiju, no turienes uz Krieviju, apejot Rietumeiropu, kur ķīseli pieņēma tikai deserta veidā.

Senlaikos ķīseli gatavoja no kviešiem, auzām, rudziem un ... zirņiem! Tās bija ļoti cietas želejas, pēc izskata - ļoti nepievilcīgas. Gatavošanas process bija sarežģīts un pārāk ilgs. Auzas trīs dienas mērcēja, pēc tam nospieda un iegūto masu vārīja vairākas stundas. Ķīseli varēja lietot gan karstu, gan aukstu. Karstu aromatizēja ar kaņepju eļļu, un lietoja aukstajā sezonā. Aukstu, atdzesētu ķīseli sagrieza gabalos un ēda ar ievārījumu, pienu vai ceptiem sīpoliem. Jebkurā gadījumā ēdiens pie pusdienu galda bija neatkarīgs un vienkāršs. Ķīseli mīlēja gan aristokrāti, gan parastie cilvēki, turklāt galertveidīgajam ēdienam bija rituāls raksturs. Atcerieties krievu pasakās: piena upes ar ķīseļa krastiem? Tātad tieši ķīselis bija ēdiens, kas tika likts uz bēru mielasta galda, lai mirušo gari varētu simboliski piedalīties maltītē, jo viņu ceļš gāja uz mirušo zemi – pa to pašu upi!



Ja godīgi, tie senie ķīseļi, no kuriem ir zināma vienīgi auzu ķīseļa recepte, neatšķīrās ne ar pievilcīgu izskatu, ne ar garšu. Bet tajos tika vērtēts kas cits. Ēdiena izrādījās vienlaikus sātīgs, bagāts ar vitamīniem un minerālvielām,   no vienas puses, un viegls, neapgrūtinošs kuņģim - no otras puses. Pusdienu laikā to varēja droši ēst pietiekami daudz un pēc tam mierīgi doties tālāk strādāt.



[...]



Un vēl mani ļoti interesē arī zirņu ķīseļa garša, kas tika pasniegts karsts un ar ceptiem sīpoliem. Kaut es varētu to nogaršot!



Andrejs JAKUBOVSKIS



Attēlā: Zirņu ķīselis



Visu rakstu un zirņu ķīseļa recepti lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.22
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv