Pīrādziņi ar speķi: radnieciskas saites un negaistoša popularitāte

img

Kas var būt vienkāršāks, garšīgāks un ērtāks par parastajiem speķa pīrādziņiem? Pareizi - nekas! Šo pīrādziņu popularitāte vairākus gadsimtus nav mainījusies cauru gadu, lai gan pirms simts gadiem šie pīrādziņi rotāja galdus tikai rudens-ziemas periodā. To ir viegli izskaidrot, jo maizes izstrādājumi ar tik sātīgu pildījumu vislabāk sasildīja ziemas aukstumā. Nosaukums "pīrāgs" ir atvasināts no krievu valodas vārda “pir” (svētku maltīte). Tas nozīmē, ka pīrāgi tika pasniegti īpašos gadījumos un nebija ikdienas ēdiens. Tā ir, ja mēs par pamatu ņemam šī garduma izcelsmes "slāvu" versiju. Bet tas nav pats senākais stāsts par konditorejas izstrādājumiem ar pildījumu.

Kopš seniem laikiem neraudzētā maize ir kalpojusi ne tikai kā ēdiens, bet arī kā "šķīvis", "paplāte", "karote" un "salvete". Mēs runājam par pitu, tieši to, kas Bībelē ir daudzkārt pieminēta un tiek tulkota kā “maize”. Pita - neraudzētā plātsmaize, kas tika izmantota kā gaļas, zivju vai dārzeņu pildījumu "kabata", bija populāra Senajā Mezopotāmijā un Ēģiptē. Tur tika cepti milzīgi pīrāgi valdniekiem. Starp ķīļu raksta māla plāksnītēm ir vairākas, kas mums saglabājušas svinīgākajiem gadījumiem gatavoto "karalisko" pīrāgu pildījumu receptes.



Pīrāgi bija saldais ēdiens, kurā bija daudz žāvētu augļu, ogu un medus. Uz Ēģiptes tempļu un piramīdu sienām var redzēt valdnieku "tikšanās ar dieviem” attēlojumus. Tas notiek pie bagātīgiem galdiem, uz kuriem ir krāšņi pīrāgi, kas pildīti ar datelēm un riekstiem. Šie zīmējumi apstiprina, ka pīrāgs senos laikos bija ārkārtējs, rituāls un svinīgs ēdiens. Tā sākās vienkāršākā speķa pīrādziņa vēsture, taču līdz mūsu laikiem šis izstrādājums ir piedzīvojis duci uzlabojumu un atdzimšanas gadījumu. Bet ar gaļu pildīta pita, kas joprojām ir galvenā ātrās ēdināšanas sastāvdaļa Tuvajos Austrumos, šodien ir populāra visā pasaulē, piemēram, slavenā "šaurma" vai "kebabs". Tieši šo ēdienu var uzskatīt par mūsu iecienītā pīrādziņa "vecmāmiņu".



Andrejs JAKUBOVSKIS



Attēlā: Sāļās ruletes. Recepte laikrakstā.
 



Raksta turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr.20
Elektroniski laikrakstu var pasūtīt piesakoties:  ezerzeme@ezerzeme.lv