Citadeles bankomāti “runās” arī latgaliešu valodā

img

Sestdien, 4. novembrī, Rīgā, bankas Citadele rīkotajā “Latgaļu brančā”, tika prezentēts pirmais bankomāts Latvijā, kura valodu izvēlnē iekļauta arī latgaliešu va- loda.
Kopš pieejama internetbanka, bankas apmeklēju reti, tāpēc nevaru spriest par klientu apkalpošanu ikdienā, bet tas, kā tikām sagaidīti sestdienas rītā “Citadeles” filiālē Rīgā, Republikas laukumā 2, patīkami pārsteidza. Vēl ceļā saņēmu telefona zvanu ar jautājumu, vai esmu veiksmīgi atbraukusi, un ierodoties tiku ļoti laipni sagaidīta. Aicināto viesu nebija pārāk daudz, pasākuma atmosfēra izvērtās īsti latgaliski sirsnīga.

Kā jau vēlajās brokastīs pienākas, visi tika aicināti baudīt sarūpētos ēdienus un dzērienus. Tuvāku vai tālāku ceļu mērojušajiem viesiem bija iespēja nobaudīt restorāna “Taverna” darbinieku gatavotos gardumus – dažnedažādas uzkodas, dārzeņu kūku un citus labumus. Īpašais piedāvājums – tumšā alus maize un raudzētas bērzu sulas. Starp citu, “Taverna” ir pirmais no Rīgas restorāniem, kas uzvilka mastā Latgales karogu.



Pasākumu ar humoru vadīja grupas “Borowa MC” līderis Aigars Runčis. Protams, izskanēja grupas jaunās dziesmas un populāri hīti.



Bija padomāts arī par mazajiem pasākuma apmeklētājiem. Jaukā Anita gan ar katru parunājās, gan uz rokas uzzīmēja izvēlēto latvju zīmi. Arī es tiku pie Māras krusta.



Šajā pasākumā piedzīvoju vēl vienu skaistu, emocionālu brīdi. Tiem, kas man vaicājuši, kāpēc Latgalē runāju “čiuliski”, esmu stāstījusi, ka mana dzimtā vieta ir Rīga, ka bērnībā latgaļu valodu dzirdēju tikai vasarās pie babiņām. Tagad, dzīvojot Latgalē jau vairāk kā 9 gadus, līdz šim kautrējos runāt latgaliski, jo nebiju pārliecināta par pareizu izrunu. Bet, kad Janīna Kursīte – Pakule, izdzirdot, ka esmu no “Ezerzemes”, pavaicāja vai runāju latga- liski, pati sev par brīnumu atklāju, ka stāstu viņai savu stāstu latgaliski. Man par prieku, viņa atzina manu valodu par skaistu esam. 



Iveta Leikuma



Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 86 (07.11.2017.)