Kā izmantot koku lapas

Pavasarī mēs tik ļoti priecājamies par pirmajām koku gaiši zaļajām lapiņām, vasarā rodam patvērumu zem sulīgi zaļās koku rotas, rudenī acis priecē lapu krāsainība, bet, kad košās krāsas izzūd, lapas vairs īsti prieku nesagādā. Mitras un smagas tās bieži vien kļūst par apgrūtinājumu. Sevišķi, ja jāuztr tīra ietve vai pagalms.

Par to, kā lapas likt lietā, lai dārzam dotu labumu, uzzināju  Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) informatīvajā izdevumā “Lauku E -LAPA”. Iesaka LLKC Augkopības nodaļas vecākais speciālists dārzkopībā Māris Narvils:



Lapas kā mulčas materiāls



Koku lapas ir nozīmīgs materiāls mulčēšanai, it sevišķi pirms ziemošanas perioda. Nozīmīgākās koku sugas, kuru lapas var izmantot, ir lielie lapu koki – dažādu sugu ozoli, kļavas, gobas, vīksnas, zirgkastaņas. Nelielo izmēru dēļ mazāk piemērotas ir bērzu un liepu lapas. Lapu mulča ir jāliek vismaz 15 cm biezā kārtā, jo lapas mitruma ietekmē pamazām sasēdīsies. Obligāti jāmulčē no jauna iestādītie vai pārstādītie augi, bet pārējiem, ja lapu ir daudz, mulča arī nāks tikai par labu. Vislabāk ir mulčēt ar sausām lapām. Mulču uzklāj, sākoties sala periodam. Ja ir iespējams, nedaudz lapu var paturēt rezervē, lai mulčas slāni varētu papildināt sala jutīgiem augiem, ja iestājas  spēcīga sala periodi.



Citi lapu izmantošanas veidi



Uz augsnes virskārtas. Ar lapām var mulčēt augsni, tad tā tiks pasargāta ne tikai no klimatisko apstākļu nelabvēlīgās ietekmes, bet arī veicinās augsnes auglību dārzā. Mikroorganismi un sliekas ļoti aktīvi uzsāks lapu sadalīšanu no apakšas. Šajā gadījumā mulču klāj, līdzko raža ir novākta, negaidot sala iestāšanos. Uzrakt augsni nav nepieciešams. Pavasarī nesadalījušos lapu atlikumu ierok irdenajā augsnes virskārtā un sēj vai stāda, ko nu vajag.



Iveta Leikuma



Turpinājumu lasiet laikrakstā "Ezerzeme" Nr. 86 (07.11.2017.)