Ražo pēc pasūtījuma

Pērn Dagdas novada zemnieku ballē daudzus pārsteidza Andrupenē ražots siers, kas bija glītā iepakojumā un ļoti garšīgs. Diemžēl šī gada zemnieku ballē SIA “TRY” produkciju mēs neredzējām, bet uzņēmums tomēr strādā un tam ir lieli plāni. Melānija Rudavina pastāstīja, ka, lai gan uzņēmuma īpašnieks ir viņas vīrs Aleksandrs, droši var sacīt, ka siera ražošana ir visas ģimenes bizness, kurā iesaistīti arī dēls, meita un znots.

“TRY” tulkojumā uz latviešu valodu ir ”mēģini”, un tā tas patiesībā arī bijis visu šo laiku. Uzņēmums ražo sieru. Īstu sieru, kurā tauku saturs augstāks par 45%, kā pierādīja analīzes. Uzņēmums apguvis vairāku sieru ražošanu: “Mājas klasiskais”, ”Mājas ar tomātiem” (siera masā iejauc žāvētus tomātus olīveļļā), “Mājas ar olīvām” un citus. Piedevām vairs nav nozīmes, var likt, kādas vien pasūtītājs vai ražotājs vēlas — produkcija vienalga atbildīs siera prasībām. Klasiskajā produktā ir tikai piens, sāls un citronskābe. Tā kā piens ir ļoti labas kvalitātes, tad arī sieri ir ļoti garšīgi. Cilvēki, kuri to zina, labprāt pasūta un pērk. Firma pārstrādā sierā pienu, kuru iepērk no piensaimnieku biedrības “Avots”. Pirms pārstrādes tiek veiktas piena laboratoriskās analīzes, tikai tad top siers. Uzņēmējs ir piedomājis arī pie skaista noformējuma un iepakojuma — produkcija tiek pārdota vakuuma iepakojumā.

Sākotnēji uzņēmumam bija izdots pagaidu sertifikāts, bet 25. augustā tajā atkārtoti ieradās ekspertu grupa, kas skatījās visu ražošanas procesu un izsniedza sertifikātu, kas dod tiesības realizēt produkciju visā Eiropas Savienībā. Šobrīd uzņēmums sieru ražo pēc pasūtījuma, jo dabiskam produktam ir dārga pašizmaksa, ražot tikai ražošanas pēc būtu pārāk liela greznība. Andrupenē ražotu sieru jau iepazinuši viesnīcā “Latvija”, šo sieru tirgo dažos Rīgas bioloģiskajos veikaliņos, ir nogaršojuši arī vīna klubu klienti Rīgā. Vēl šo sieru retu reizi pasūta Andrupenes lauku sēta un pašu ļaudis, piemēram, kad ir nepieciešama reprezentatīva dāvana.

Diemžēl mūspusē ļaudīm nav tāda pirktspēja, lai regulāri pirktu kvalitatīvus sierus, kuru pašizmaksa ir ļoti augsta. Lai cik tas veselīgi un garšīgi, bet ne katrs dzīvē var atļauties visu, ko sirds kāro. Tālab šobrīd uzņēmums ražo vien nelielu daudzumu siera, lai varētu atmaksāt kredītu un apmaksāt patērēto elektroenerģiju. Paralēli tiek meklēts plašāks un izdevīgāks noieta tirgus, lai ražotni iedarbinātu uz pilnu jaudu.

Juris ROGA