PVD informē: 2010. gadā audzis pārtikas uzņēmumu skaits

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) dati liecina, ka 2010. gadā pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu skaits Latvijā nav samazinājies, bet gan palielinājies par 584 uzņēmumiem jeb 2 %. 2010. gadā Latvijā darbojās 29 425 uzņēmumi, kas nodarbojas ar pārtikas ražošanu, izplatīšanu un sabiedrisko ēdināšanu.

Lielākā daļa pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu jeb nedaudz vairāk kā 13 903 uzņēmumi nodarbojas ar pārtikas tirdzniecību.
Galveno uzņēmumu skaita pieaugumu — 19 % veido mājražotāji, kuri pērn ir uzsākuši uzņēmējdarbību ar atvieglotiem noteikumiem un aktīvi savas ražotnes reģistrējuši PVD. Papildus jau iepriekšējos gados reģistrētajiem 632 mājražotājiem, pagājušajā gadā ir reģistrējies vēl 71. Tādējādi patlaban PVD ir reģistrēti 703 mājražotāji.

Tāpat par gandrīz 50 % pieaudzis biškopības produktu primārās ražošanas uzņēmumu skaits.

Pārtikas inspektori 2010. gadā veikuši 37 839 pārbaudes, kas salīdzinājumā ar 2009. gadu ir par 785 pārbaudēm vairāk un lielākoties tās ir bijušas ārpuskārtas pārbaudes, kā arī tās ir bijušas pār- baudes, kas saistītas ar uzņēmumu atbilstības izvērtēšanu produktu eksportam uz Krievijas Federāciju un ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumiem.

PVD turpina optimizēt darbu un, veidojot inspekciju plānu, izvērtēt katra konkrētā uzņēmuma ražošanas apjomus, riska faktorus, iepriekšējo inspekciju rezultātus un iedzīvotāju sūdzības. Ņemot vērā šos parametrus, katrai uzņēmumu grupai ir noteikts minimālais pārbaužu biežums gadā. To skaits svārstās no vienas reizes ceturksnī līdz vienai reizei divos gados.
Uzņēmumiem vajadzētu

uzlabot paškontroli

Izvērtējot 2010. gadā veikto pārbaužu rezultātus, PVD dati liecina, ka 18,9% no pārbaudītajiem pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem atbilst prasībām, 80,8% prasībām atbilst, taču tajos konstatētas noteiktas neatbilstības, kas gan neietekmē pārtikas drošumu, savukārt 0,3% uzņēmumu prasībām neatbilst.

No visām PVD konstatētajām neatbilstībām pārtikas uzņēmumos lielāko apjomu jeb 17 % sastāda trūkumi uzņēmumu paškontroles sistēmā, kas liecina — pārtikas uzņēmumi ir sākuši nevērīgāk izturēties pret paškontroles sistēmu uzņēmumā. Nereti paškontroles sistēmas uzņēmumos ir formālas, proti, dokumenti ir, bet izpratnes par procesu nav, lai gan tieši paškontrole ir viens no būtiskiem pārtikas drošuma un nekaitīguma nodrošināšanas aspektiem.

Lai gan nākamo lielāko neatbilstību grupu veido iekārtu un aprīkojuma, kā arī uzņēmumu telpu neatbilstība higiēnas prasībām (šāda veida neatbilstības veido 11% no kopējā uzņēmumos konstatēto neatbilstību skaita), pārbaužu rezultāti liecina, ka situācija šajā jomā pēdējo trīs gadu laikā pakāpeniski uzlabojas.

Tāpat situācija uzlabojas vai vismaz nemainās tādās jomās kā personāla higiēna un apmācība, tīrīšanas un dezinfekcijas procedūru ievērošana. Šāda tipa neatbilstības veido 7 - 8% no kopējā neatbilstību apjoma.

Pārbaužu laikā konstatētie pārkāpumi, kas saistīti ar pārtikas preču marķējumu, izsekojamību un derīguma termiņu ievērošanu liecina, ka šie pārkāpumi veido 5 - 6% procentus no kopējā pārtikas aprites uzņēmumos konstatēto neatbilstību apjoma.
Pērn pārkāpumu dēļ PVD ir apturējis 42 uzņēmumu darbību. Vairāk nekā 360 gadījumos PVD inspektori ir apturējuši pārtikas produktu izplatīšanu, 1 265 gadījumos pārtikas produkti bija jāizņem no apgrozības, sastādīti 85 brīdinājuma rīkojumi un vairāk nekā 1 267 administratīvie protokoli, vairāk nekā 1 800 gadījumos par konstatētajiem pārkāpumiem piemēroti naudas sodi.
PVD pārtikas inspektori 2010. gadā aktīvi piedalījušies ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumos. Pagājušajā gadā veikti pasākumi ar mērķi sekmēt pārtikas uzņēmumu konkurētspējas paaugstināšanu Eiropas kopējā un ārējā tirgū, īstenojot sadarbību ar ES un trešo valstu kompetentajām iestādēm, sniedzot garantijas par Latvijas pārtikas uzņēmumu atbilstību higiēnas un nekaitīguma prasībām. Tāpat dienests turpina sadarbību ar profesionālajām aso- ciācijām un nevalstiskajām organizācijām.

Anna JOFFE, PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja