Par šo un to, par visu ko

Kā nostiprināt imunitāti? Atbilde ir vienkārša — pāriet uz zemu kaloriju diētu! Tādi ir Lauksaimniecības pētījumu dienesta finansējamo amerikāņu zinātnieku izmēģinājumu rezultāti. Pētījumā piedalījās 46 vīrieši un sievietes, kuri cieš no liekā svara.

Pētāmajiem tika noteikts uzdevums samazināt uztura devu par 30%, ēdot produktus ar zemu kaloriju saturu. Pusgada laikā speciālisti periodiski noteica organisma imūnās atbildes ar ādas testa palīdzību uz hiperjūtīgumu. Pirmo reizi zinātniekiem izdevās pierādīt, ka diēta nostiprina imunitāti. Līdz šim šādi eksperimenti tika veikti tikai ar dzīvniekiem.

Ēdieni vasaras galdam

Siļķu uzkoda Visas sastāvdaļas tiek ņemtas vienādās proporcijās. Sālītas siļķes fileja, cieti novārītas olas, siers, lociņi. Visu sasmalcina un aizdara ar majonēzi. Var pievienot nedaudz citronu sulas, zivs būs garšīgāka.

Salāti “Lādīte” Ņem lielu gurķi, nomazgā to, kārtīgi no vienas malas nogriež plānu mizas kārtiņu, lai gurķis stabili turētos šķīvī, un no virsas (ne līdz galam) nogriež vāciņu (kā lādītei). Ar karoti izgrebj gurķa vidu, sajauc ar smalki sagrieztām krabju nūjiņām, rīvētu sieru, majonēzi un visu liek iekšā. No virsas piesedz ar vāciņu tā, lai būtu redzams pildījums. Vispār gurķī var likt jebkādu pildījumu.

Kartupeļi “Kārums” 10 - 15 lieli kartupeļi, 150 - 200 g cūkgaļas, sīpols, 10 - 15 kausēta siera gabaliņi, lauru lapa, nedaudz saldkrējuma sviesta, sāls, pipari. Kartupeļus nomizo, katrā vairākās vietās iegriež. Cūkgaļu sagriež plānās šķēlēs, pievieno sāli, piparus, nokaisa ar smalki sagrieztu sīpolu un ieliek iegriezumos. Vienā iegriezumā ieliek lauru lapu un uz tās siera gabaliņu. Kartupeļus saliek ar saldkrējuma sviestu ietaukotā cepešpannā, novieto sakarsētā cepeškrāsnī un cep 40 - 50 minūtes.

Taizemes zupa vēža profilaksei Tas, ka taizemieši retāk par pārējiem zemeslodes iedzīvotājiem sirgst ar neārstējamām vēža sli-mībām, zinātnieki pamanījuši jau sen. Taču šī fenomena cēloni izdevies noskaidrot tikai tagad. Saskaņā ar Japānas speciālistu pētījumiem viss izskaidrojams ar nacionālā ēdiena tom-jam lietošanu uzturā. Tā ir tradicionāla taizemiešu zupa, kuras pamatā ir augi un garšvielas. Citronzāle, čili pipari, ingvera sakne, laims un tā lapas savienojumā ar zivju mērces koncentrātu arī rada šī ēdiena neatkārtojamo eksotisko garšu. Bet tomjam ārstniecisko efektu tieši dod šis “pareizais” garšvielu savienojums.

Pārējos šīs rubrikas materiālus lasiet 2010. gada 1. jūnija laikrakstā "Ezerzeme", 4.lpp.