Četri mēneši ASV

  • Kultūra
  • 19.01.2024 10:27
  • 1264 skatījumi
img


Ar šādu nosaukumu 12. janvārī Krāslavas novada bibliotēkā notika tikšanās pasākumu cikla “Pasaule ceļotāja acīm” ietvaros. Šoreiz lasītavā atnākušie uzzināja par Amerikas Savienotajām Valstīm (ASV) no Danas Lahtionovas, kura tur pavadīja četrus mēnešus.

Dana devās uz Ameriku ASV apmaiņas programmas “Kopienas risinājumi” (“Community Solutions”) ietvaros, kas apmāca līderus no visas pasaules, lai rastu risinājumus kopienas attīstībai. Starp citu, viņa apguva praktiskās iemaņas pagarinātās dienas grupas organizēšanā skolā, piedāvājot dažādas aktivitātes dažādu vecuma grupu bērniem. Papildus mācībām un praktisko zināšanu iegūšanai Dana paplašināja savu redzesloku, apmeklējot dažādas ASV pilsētas un dažādus pasākumus.



 



Greznība un nabadzība blakus



"Ir labi tur, kur mūs nav," saka tautas gudrība. Daudziem vienmēr šķiet, ka tieši Amerikā ir pasakainas izaugsmes perspektīvas un iespējas, taču ne viss ir tik vienkārši. Kā teica Dana, Klīvlendas pilsētā Ohaio štatā, kur viņa pavadīja lielāko daļu sava laika, var redzēt ne tikai greznas mājas, bet arī vienkāršas ēkas. Ceļotāja stāstīja, ka nereti nācās saskarties ar cilvēkiem bez noteiktas dzīvesvietas.



Mūsu novadniece tur īrēja nelielu istabiņu privātmājā. Starp citu, ja runājam par kārtību mājās, daudzi to vienkārši neuztur. Viņi nesaskata nekārtībā neko sliktu, tāpēc pat nemēģina ieviest kārtību.



 



Skaista daba



Latvijā ir skaista daba, gleznainas ainavas – tas ir neapstrīdami. Bet arī Amerikā var apbrīnot dabu. Starp citu, daudzi amerikāņi bauda saulrietus un šim nolūkam īpaši dodas uz tuvāko ūdenstilpni. Dana dzīvoja netālu no lielā Ēri ezera, kura krastos bieži varēja sastapt dabas mīļotājus.



 



Atraisītība, tiešums, vienkāršība



Vēlme būt aktīvam ir īpašība, kas bieži sastopama amerikāņu vidū. Viņi nekautrējas, nevilcinās, tieši izsaka savus komentārus un viedokļus, nejūtoties neveikli. Lielākā daļa amerikāņu ir atraisīti cilvēki un ar to viņi atšķiras no latviešiem.



Kāds no klātesošajiem uzdeva jautājumu: "Kā ir ar tiem, kuri ir kompleksu nomākti?"



"Viņi vienkārši sēž mājās un nekur neiet," Dana atbildēja.



Apmeklējot dažādus pasākumus, var pamanīt, ka tajos pulcējas cilvēki, kuri prot izpausties. Citi vienkārši neapmeklē šādus pasākumus.



Vēl viena amerikāņu atšķirīgā iezīme ir viņu vienkāršā attieksme pret lietām. Tieši šī vienkāršība valdzina un reizēm pat pārsteidz.



 



Kafija, ēku apgleznošanas kultūra un lasīšana



Interesanti bija uzzināt, ka Amerikā ir ļoti attīstīts kafijas patēriņš. Tas ir diezgan dārgs prieks, kas, piemēram, Ņujorkā maksā apmēram 10 dolārus par vienu tasi.



Ceļotāja atcerējās arī apgleznotās mājas, kas piešķir videi neatkārtojamu akcentu un spilgtumu.



Ja runājam par lasīšanu, Dana teica, ka amerikāņi daudz lasa, īpaši sabiedriskajā transportā. Viņai paveicās apmeklēt lielāko grāmatnīcu pasaulē un bibliotēkas. Bibliotēkas ir ļoti daudzfunkcionālas un labi apmeklētas.



Pati Dana ir gandarīta par braucienu, ko finansēja ASV valdība. ASV ir brīnišķīga valsts, simpātiski cilvēki, kur dažāda vecuma ļaudīm ir daudz iespēju, tiek organizēta pieejama vide cilvēkiem ar kustību traucējumiem. Dzīve tur ir ērta, mierīga un pieejama cilvēkiem ar dažādām vajadzībām.



Pēc prezentācijas, kurā bija daudz fotogrāfiju un video, klātesošie uzdeva Danai dažādus jautājumus.



Bija ļoti izzinoši un aizraujoši uzzināt par tālo ASV.



Jeļena AVSJUKEVIČA