Krāslavas pils dārza svētkos “Leģendas Krāslavā”

  • Kultūra
  • 03.11.2023 12:10
  • 434 skatījumi
img


Aizvadītās sestdienas vakarā Krāslavā notika grandiozs pasākums ar plašu programmu katrai gaumei. Pilsētnieku un pilsētas viesu uzmanībai tika piedāvāti dažādi koncerti, lekcijas un izklaides dažāda vecuma cilvēkiem. Svētki norisinājās gan Pils staļļos un Amatniecības centrā, gan Krāslavas Kultūras namā, un viss pils komplekss tika izgaismots košās krāsās, kas īpaši iepriecināja bērnus.

Krāslavas Kultūras namā



Tuvojoties kultūras namam (KN), varēja sastapt senlaicīgos tērpos tērptus kungus un dāmas. Daudzi izmantoja iespēju iemūžināt vēsturisko mirkli veicot foto un video ierakstus.



Īpašu sajūsmu izraisīja Kultūras nama mazās zāles noformējums. Ļoti skaisti un gaumīgi. Tur pirmo reizi Krāslavā tika prezentēts video spineris ar 360 grādu skata leņķi. Interesanta konstrukcija – tu stāvi centrā uz paaugstinātas platformas un tiek filmēts ar telefonu, kas griežas ap tevi. To visu pavada fona apgaismojuma mirgošana, no kā nedaudz sareibst galva. Taču tas nevienu neapturēja; daudzi uzņēma svētku video un lejupielādēja to savos tālruņos.



Pulksten 17 sākās latviešu dziedošo aktieru koncerts, kas pulcēja pilnu zāli cilvēku, kuri vēlējās baudīt kungu balsis. Latvijas Nacionālā teātra aktieri Juris Hiršs un Gundars Grasbergs, Liepājas teātra aktieris Edgars Pujāts un Latvijas Leļļu teātra aktieris Jānis Kirmuška klātesošos veda ceļojumā ar dziesmām no filmām un teātra iestudējumiem. Koncertā “O, kādi kungi!” skanēja Raimonda Paula, Ulda Stabulnieka un Gunta Veita dziesmas. Muzikālo pavadījumu nodrošināja Anatolija Livča grupa “ARMaestro”. Publika nenogurstoši aplaudēja, un koncerts paskrēja vēja spārniem.



Pēc koncerta tie, kuri vēlējās, varēja palikt uz “Silent Disco”, ko organizēja viena no vadošajām kompānijām Baltijas valstīs “BRUMO Pro”. Divi Rīgas dīdžeji piedāvāja 80. un 90. gadu diskotēku jeb latviešu mūzikas ritmus. Katram dalībniekam tika izdalītas bezvadu austiņas un paskaidrots, kā tās izmantot, lai pārslēgtos no viena “viļņa” uz otru. Bija interesanti no malas vērot, kā cilvēki dejo klusumā. Klusums, protams, nebija absolūts, jo daži dungoja savas mīļākās dziesmas, bet citi pat lēkāja mūzikas ritmos, kas viņiem īpaši patika. 



Tikmēr laukā satumsa un viss Pils komplekss iemirdzējās dažādās krāsās.



 



Krāslavas Amatniecības centrs darbojās visu vakaru, un tie, kas laicīgi reģistrējās meistarklasei, no stikla mozaīkas veidoja “Grāfa brošu”.



 



Pils staļļos



Tā kā Krāslavas pils dārza svētki “Leģendas Krāslavā” ir iekļauti arī Latvijas Piļu un muižu asociācijas



28. oktobrī organizētajā Leģendu nakts akcijā, kas popularizē piļu un muižu unikālo un bagāto kultūras mantojumu, veicina vietējo tūrismu un pagarina tūrisma sezonu, neiztika arī bez vēsturiskas sastāvdaļas. Īsos video varēja iepazīties ar grāfu Plāteru un pils vēsturi.



Tika paziņoti fotokonkursa “Atklāj Krāslavas pils kompleksu no jauna!” rezultāti. Konkursam tika iesūtīti 17 darbi, no kuriem žūrija ar balsu vairākumu izvēlējās labākos. Krāslavas novada pašvaldības Attīstības nodaļas vadītāja Ināra Dzalbe apbalvojumus pasniedza:



kategorijā “Krāslavas pils kompleksa ēkas” veicināšanas balvu saņēma Olga Kuzņecova un Jolanta Pabērze; Otrā vieta piešķirta Zaigai Šteinai, bet pirmā vieta Arnim Eisakam.



Nominācijā “Krāslavas pils parks” tika apbalvota Aija Trunoviča - Stivriņa (III vieta), Zaiga Šteina (II vieta) un Ērika Romule (I vieta).



Kategorijā “Pasākumi Krāslavas pils kompleksā” balvas saņēma Zaiga Šteina (III vieta), Sandra Nemeņonoka (II vieta), Nataļja Semjonova (I vieta);



Lekcijā “Atklāsme”, kuru vadīja Krāslavas novada muzeja un Krāslavas novada bibliotēkas pārstāvji kopā ar viesiem no Antazaves muižas (Zarasai, Lietuva) varēja dzirdēt stāstu par grāfu Plāteru pils parka teritoriju un seno grāmatu kolekciju.



Noslēguma pasākums Pils staļļos bija Rīgas Senās Mūzikas centra baroka mūzikas koncerts “Leģenda par satikšanos ar karali Sigismundu III Vāsu”, kurā skatītāji varēja gremdēties senatnīgā gaisotnē, jo mūzika tika atskaņota ar vēsturiskiem mūzikas instrumentiem, un mūziķes bija tērpušās Francijas karalienes Marijas Antuanetes laika kostīmos.



Tie, kas vēlējās, varēja doties audio pastaigā pa apgaismoto grāfu parku.



Visu vakaru bija pieejami arī ēdināšanas pakalpojumi. Vieni no tiem - kafejnīca “Fon Bubert”, kas drīzumā Pils staļļu telpās gaidīs savus pirmos apmeklētājus. Kafejnīcas saimniece Gunta labprāt dalījās iespaidos par pirmo tirgošanos Krāslavā. "Emocijas joprojām mani pārpilda. Pasākums bija ļoti labi organizēts un piedāvājumu bija daudz un dažādi. Diemžēl mums pašiem sanāca baudīt mūzikas koncertu tikai fragmentāri un paspējām izbaudīt izgaismoto pilī tikai gaismu izmēģinājumu laikā. Bet mūsu ausis un acis bija mūsu sajūsminātie apmeklētāji.



Šī mums bija pārbaudes “uzstāšanās” pirms atklāšanas, taču mani priecēja cilvēku atklātība un tolerance. Tie, ar kuriem izdevās aprunāties, pēc koncerta Kultūras namā bija lieliskā noskaņojumā, ieradās apmierināti. Atzīšos, atmosfēra bija fantastiska.



Ja runājam par mūsu tirdzniecību un piedāvājumu, apmeklētājiem patika gan saldie, gan sāļie konditorejas gardumi. Novērtēja arī karsto zupu. Pārsteidza cilvēku kultūras līmenis - katrs pats aiz sevis sakopa, lai sniegtu iespēju baudīt ēdienus sakārtotā vidē arī citiem apmeklētājiem. Priecājos, ka cilvēki, pērkot desertus, aiznesa gabaliņu no svētkiem tiem, kuri dažādu iemeslu dēļ nevarēja piedalīties svētkos.



Pateicos organizatoriem par fantastiskajiem svētkiem un mūsu kafejnīcas viesiem par aktivitāti. Svētki patiešām bija lieliski izdevušies!”



 



Jeļena AVSJUKEVIČA