Ķirbis-karaliene, kāpostu zupa no gaiļa…

  • Kultūra
  • 27.09.2019 20:28
  • 313 skatījumi
img

Smags lauku darbs, kas pasargā no trūkuma un garlaicības, un tikai darbs dod tiesības baudīt dzīvi. Pabeidzi darbu - priecājies, no visas plašās lauku dvēseles!

Tā arī notika pagājušajā sestdienā Konstantinovā, kur jau trešo reizi tika svinēti ražas svētki. Pirmajos svētkos tika apdziedāta otrā maize - kartupeļi, nākamie bija veltīti āboliem, ar kuriem slavens šis pagasts. Trešajā ballē priekšplānā bija ķirbis, un dārza karalienes tēlā mūsu priekšā parādījās kultūras centra saimniece Helēna Radilicka, un karalis bija ne no aizjūras zemēm, bet tieši no Ežezera krastiem - Aivars Bačkurs. Pasākuma vadītāju lieliskie tērpi un nemierīgais gars. Ar ko slaveni Dagdas novada lauku svētki? Viņi šeit neseko šabloniem, bet nepagurdami meklē jaunas brīvā laika pavadīšanas formas. Tajā pašā laikā īpaša uzmanība tiek pievērsta draugu, tostarp ārzemju, skatuviskajai pieredzei. Arī Konstantinovas “Magnolija”, nesen apmeklējot Baltkrievijas festivālu “Pulcinām zvaigžņu deju”, kaut ko aizņēmās no kaimiņiem. Un pirmo reizi šeit tika izspēlētas simts laimīgās biļetes rudens loterijai. Tas ir ciešas sadarbības ar Šķauni rezultāts, kur organizatori jau sen atrada savu rozīnīti Miķeļa dienas svinībām.



Zāles dekorācijas - rūpes par dziedoši dejojošo viesu un vietējo skatītāju garastāvokli. Kompozīcijas no dārza labumiem mūs sagaidīja vestibilā, bet uz skatuves es saskaitīju divus desmitus ķirbju, ne tikai apzīmētus, bet arī ar cepurēm. Un vadītāji visus priekšnesumus savienoja ar dzejoļiem un teicieniem par ķirbi. Starp citu, dzelteni oranžie augļi priecēja daudzus laimīgos loterijas dalībniekus, starp kuriem pārsvarā bija bērni. Svētku laikā ne tikai bērni, bet arī pieaugušie tika cienāti ar popkornu un saldo vati, par ko bija parūpējusies pašvaldība. Ja priecāties, tad priecāties! Kultūras jomā nav sīkumu.



Pievērsīsimies koncertprogrammai, to atklāja visjaunākās solistes Anastasijas Bartušas dziesma. Zāle neskopojās ar aplausiem, tāpēc tikpat sirsnīgi skatītāji uzņēma Dagdas novada vadītāja Aivara Truļa uzrunu. Nedaudz vēlāk ar apsveikumiem un novēlējumiem vērsās pagasta vadītāja Solvita Stepiņa un Dagdas kultūras centra metodiķe Olga Lukjanska, kuras balles karalienei Helēnai pasniedza rudens ziedus. Līnijdeju ansambļa “Magnolija” zvaigznes, kas vēl nebija atguvušās no viesizrādēm, zāli burtiski uzspridzināja ar pirmajiem soļiem. Pēc dāmām uz skatuves izspurdza Naujenes “Odziņas” - bērnudārza audzēknes. Nedaudz vēlāk Naujenes tautas nama seniori ar savām dziesmām apstiprinās spārnoto teicienu - “Mani gadi, mana bagātība”. Trešo reizi ar saviem lieliskajiem priekšnesumiem ražas svētkus rotāja Grāveru dāmas, līnijdeju cienītājas. “Li-dejas” uz skatuves - vienmēr jaunas nianses - horeogrāfijā un tērpos.



Tā arī šoreiz, zāle reaģēja maksimāli. Pēc kārtējās ķirbja mutiskās uzslavas Svariņu častušku dziedātāja Faina Davidenko turpināja dārza tēmu. Tik ļoti trūka harmoniku, un tad uz skatuves parādījās akordeonists Jevgēņijs Ļaskovskis, vēl viens radošo Svariņu tīrradnis. Bet tautas nama vadītāja Erna Šļahota, sveicot sadarbības partnerus, dāvināja karalienei-ķirbim spilgti dzeltenu priekšautu. Nedaudz vēlāk Erna uzaicināja laikrakstu “Ezerzeme” uz oktobra “Zavalinku”, kur talants, humors un improvizācija ir īpašā cieņā. Katrs Dagdas novada pagasts mirdz ar saviem meklējumiem un atradumiem, krāsojot lauku darba dienas ar neaizmirstamiem svētkiem. Cilvēku skaits samazinās, bet kultūras līmenis turas.



Feimaņu “Fazirai” vienmēr liels pieprasījums. Arī šajā koncertā Ilgas Marejevas dejotājas piedāvāja lauku skatītājiem lieliskus priekšnesumus, tai skaitā ar dejojošo brūnaļu. Trūka uzveduma? Šo balto plankumu aizpildīja Kalniešu aktieri ar ainiņu “Burkānmīlestība”. Un vēl dziesmas latviešu, latgaļu un krievu valodā izpildīja Šķaunes ansamblis “Atpūtai” un vietējais “Vēja zvans”. Kā vienmēr skaļus aplausus izpelnījās Asūnes “Balzams dvēselei”. 



Košos svētkus, kas līdzinās zelta rudenim, gribētos nodēvēt par gaiļa dienu. Pirmo, dzīvu maisā, no sava pagalma nepažēloja talantīgā tradicionālo svētku rīkotāja Helēna, lai papildinātu loteriju. Otrais, trekns un sātīgs, nokļuva karstā kāpostu zupā, ar ko viesus cienāja brīnišķīgās pavāres Ludmila Zariņa un Toņa Šimanska. Pieaugušajiem tika piedāvāta glāzīte dzēriena ar nosaukumu “Konstantinovas jaunības eliksīrs”. Noslēgumā, pateikdamies viesmīlīgajiem saimniekiem, mākslinieki labprāt dalījās iespaidos ar korespondentu. Vecākais dziedātājs no Naujenes Boļeslavs Purmalis: “85 gadu laikā esmu daudz redzējis, piedalījies daudzos koncertos. Par šodienas pasākumu teikšu vienu - super! Līnijdejas lieliskā horeogrāfiskā līmenī! Pats esmu radošs cilvēks, labi zinu, cik grūti ir sagatavot šādu pasākumu. Šeit - nevienas aizķeršanās, kāda žanru dažādība! Tā tik ir ballīte! Viņa novadniece, ansambļa “Dzeipurs” vadītāja Zita Barševska piebilda: “Mani patīkami pārsteidza sirsnība un viesmīlība, kas ir ļoti svarīga lauku svētkiem. Katru kolektīvu prezentēja ar mīlestību. Un programmas nagla, protams, bija “Faziras” priekšnesumi. Divas stundas paskrēja kā viens skaists mirklis. Ir ko mācīties! Un, lūk, ko pastāstīja “Magnolijas” dalībniece Ilona Augustova: “Viss izdevās! Mūsu vadītāja Helēna jaunajā tēlā bija vienkārši lieliska. Viņai palīdzēja rotāt zāli Ināra Ļaksa, Antoņina un Antons Novaki. Šodien valdīja pārsteidzoša iedvesmas atmosfēra, un koncerts pārtapa par tautas talantu konkursu, kurā uzvarēja visi - gan mākslinieki, gan skatītāji. Mēs visi piedzīvojām patiesu prieku, bet galvenais, turpinājām meklēt jaunas kolektīvas laika pavadīšanas formas!



Svarīgi arī tas, ka kopā ar vienkāršajiem cilvēkiem novada vadītājs Aivars Trulis piedzīvoja saziņas prieku un vienotību. Atvadoties viņš pajautāja manu viedokli par koncertu. Atbilde skanēja šādi: “Lasiet “Ezerzemi!”



Aleksejs GONČAROVS