Vasara ar klarneti - Karlovivari!

  • Kultūra
  • 13.09.2019 20:10
  • 363 skatījumi
img

Mūzikas pasaule - noslēpumaina, maģiska… Jūtu valstība, kas spēj radīt brīnumus. Tieši tā arī notika aizvadītajā vasarā ar jauno klarnetes spēlētāju Jāni Vorslovu, ģimnāzijas septītās klases skolēnu.

Talantīgais zēns tika uzņemts Krāslavas mūzikas skolā pirms pieciem gadiem. Pirmklasnieks sapņoja par saksofonu, taču pasniedzējs Jānis Greckis ieteica klarneti. Tā klasiskais mūzikas instruments kļuva par vienīgo un iemīļoto. Sesto gadu Jānis cītīgi mācās mūzikas skolā, piedalās konkursos, spēlēja saksofonistu ansamblī. Pašlaik tautas instrumentu orķestrī “Ziķeri” cītīgi gatavojas XII Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem.



Atbalstot dēla aizraušanos, gādīgie vecāki jau piekto reizi vasaras brīvlaikā sūtīja Jāni uz mūzikas nometni Neretā. Tur ikdienas mēģinājumos un koncertos sešas dienas aizritēja nemanot. Izcilais diriģents Jānis Puriņš prot pat ikdienas astoņu stundu mēģinājumus pārvērst priekā. Izskanēja atvadu melodijas, guvis daudz iespaidu, krāslavietis atgriezās mājās. Pēkšņi telefona zvans no diriģenta - uzaicinājums būt par daļu no Latvijas Jauniešu pūtēju orķestra! Otrā mūzikas nedēļa, tikai tagad Aucē. Dažas intensīvu mēģinājumu dienas, pēc tam viesizrādes Polijā. Trīs koncerti Lodzā! Brīnumi turpinājās, Jāņa Puriņa orķestris saņēma ielūgumu uz Starptautisko jauniešu pūtēju orķestru festivālu Karlovivaros. Īsta pasaka, jo Jānim paveicās iekļūt Latvijas labāko klarnetistu septiņniekā. “Čehu polka”, festivāla numurs, joprojām skan viņa sajūsminātajā dvēselē.



Pasniedzējs Jānis Greckis sava skolēna pārsteidzošos vasaras piedzīvojumus uztvēra kā pašsaprotamus. Viņš pastāstīja: “Aiz šī sasnieguma slēpjas mērķtiecīgā jaunieša uzcītīgums, centība un patiesa mīlestība pret mūziku. Viņa aizraušanās ir pavērusi durvis bezgalīgai prieka un pārsteigumu pasaulei”. 




Aleksejs GONČAROVS