Kupala “Fest” Dagdā: baltkrievu kultūras piektie svētki

  • Kultūra
  • 12.07.2019 09:34
  • 329 skatījumi
img

Pēdējo piecu gadu laikā Dagda ir kļuvusi par mūsu reģiona baltkrievu kultūras centru.

Šogad festivāls “Fest 2019” tika pieskaņots ar Ivana Kupala svētkiem. Nestabilie laika apstākļi lika organizatoriem mainīt tradīciju un rīkot festivāla gala koncertu nevis pilsētas estrādē, bet kultūras centra zālē. Tas neietekmēja pasākuma kvalitāti un pat kaut kādā veidā uzlaboja (tehniski skaņa bija ievērojami labāka). Tradicionāli priekšējās rindās sēdēja novada domes priekšsēdētājs Aivars Trūlis, Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsuls Vladimirs Kļimovs, Polijas un Baltkrievijas pašvaldību pārstāvji, deputāti, vietējās administrācijas darbinieki. Apsveikuma runas nebija garas, un tad sākās koncerta programma.




Šogad skatītājus priecēja radošie kolektīvi no Dagdas un Dagdas novada, kā arī viesi no Daugavpils, Līvāniem, Rīgas, Jelgavas, Preiļiem, Rēzeknes novada, Ludzas, Aglonas novada. Neiztika bez baltkrievu kolektīviem no Polijas: ansamblis “Novina” (Meļņikas pilsēta), ansamblis “Narevčanka” (Narevkas pilsēta). Šoreiz Baltkrieviju vienlaikus pārstāvēja četri augstākā līmeņa kolektīvi: ansamblis “Veseluha” (Zelvas ciemats, Grodņas apgabals), estrādes studijas “Septima” (Grodno) solisti, ansamblis “Zamaniha” (Polocka) un jau labi pazīstamie “Trajeckas muzikanti” (Borisova, Minskas apgabals).
Izņemot festivāla dalībniekus, baltkrievu tautas mūzikas un dziesmu kolektīvus, gribētos pieminēt pasākuma viesus, kuri neapšaubāmi rotāja “Fest” gala koncertu. Tas ir gan tautas deju kolektīvs “Dagda”, gan deju kolektīvi “Bukmuiža” un “Ondrupīši”. Ar prieku vēlos pieminēt Asūnes dejotājus no kolektīva “Balzams dvēselei”, kolektīvs “aug” ar katru gadu, attīstās un pilnveido savu meistarību. Bija patīkami redzēt Dagdas baltkrievu vokālo ansambļu “Akolica” un “Vjarba” izaugsmi.




Neparasti sirsnīgi skatītāji sagaidīja festivāla solistes Kristīnes Legezas (Grodno, Baltkrievija) un viešņas Oksanas Reires (Asūne, Latvija) uzstāšanos. Kristīne izpildīja divas baltkrievu dziesmas, un Oksana tradicionāli priecēja auditoriju ar pasaules hītiem. Atkal, visus pārsteidza ansambļa “Trajeckas muzikanti” dalībnieks, kurš tikai vienā priekšnesumā paguva vienlaicīgi spēlēt stabuli, dūdas, svilpi un vēl kādu ļoti smalku stabulīti. Maestro tik viegli pārgāja no viena instrumenta pie cita, ka viss izskatījās kā burvju triks. Auditorija bija sajūsmā. Pasākuma vadītāji ne tikai pieteica priekšnesumus un iepazīstināja ar kolektīviem, bet arī pastāstīja visiem klātesošajiem par Kupala svētku tradīcijām un paražām Baltkrievijā, kas ir tik līdzīgas mūsu Jāņu dienas tradīcijām. Zālē valdīja ļoti silta un mājīga atmosfēra, lielo svētku sajūta apvienoja klātesošos, baltkrievu krāšņie un krāsainie tērpi apvienojās vienā jautrā varavīksnē. Aiz Dagdas kultūras centra logiem divas reizes sākās lietus, bet abas reizes ātri beidzās, nobijies no festivāla dalībnieku jautrajiem un skaļajiem aplausiem. Četras ar pusi stundas turpinājās “Fest” noslēguma koncerts. Un, lai arī pasākums neritēja tik gludi un radošo kolektīvu līmenis bija ļoti dažāds, tas neietekmēja festivāla noslēguma pasākuma kopējo iespaidu. Piekto reizi “Fest” Dagdā priecēja, pārsteidza un iedvesmoja. Šogad Starptautiskā Baltkrievijas dziesmu un deju festivāla “Fest” pasākumi notika ne tikai Dagdā. Dalībnieku kolektīvu koncerti notika Asūnē, Konstantinovā, Svariņos un Andrupenē. Festivāls aug un kļūst stiprāks! Bravo organizatoriem!




Vēlos paust savu nožēlu par to, ka Krāslava kārtējo reizi nebija pārstāvēta festivālā, neskatoties uz to, ka mūsu pilsētai ir “baltkrieviskākās pilsētas” statuss Latvijā. Diemžēl baltkrievu biedrība “Vjaselka” jau piecus gadus pēc kārtas ignorē lielisko pasākumu Dagdā. Gribētos ticēt, ka nākamgad situācija radikāli mainīsies, mūsu pilsētā nekad nav trūcis talantu.
Jau piekto gadu pēc kārtas, satiekot mani baltkrievu festivālā, galvenā svētku rīkotāja Tatjana Gogalinska saka vienu un to pašu frāzi: “Andrej, neaizejiet tūlīt pēc koncerta, paēdiet kopā ar mums”. Baltkrievu raksturs - visi viesi ir jāpabaro! Apsolu, ka nākamajā gadā nekur nesteigšos! Apsveicu Dagdas baltkrievu biedrību “Verbica” ar starptautiskā festivāla “Fest” piekto gadadienu! Ar nepacietību gaidu nākamo festivālu!




Piektais starptautiskais baltkrievu dziesmu un deju festivāls “Fest” Dagdā notika, pateicoties Dagdas novada domes un Baltkrievijas Republikas ģenerālkonsulāta Daugavpilī finansiālajam atbalstam.



Andrejs JAKUBOVSKIS
Autora foto