“Strops” ezera krastā

  • Kultūra
  • 18.04.2019 11:35
  • 151 skatījumi
img

Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais. Nezinu kā jums, cienījamie lasītāji, bet man nākamais ātrais Latvijas administratīvi teritoriālās reformas projekts atgādina atgriešanos pie padomju modeļa. Iepriekšējā reizē demokrātijas vārdā reformu tēvi un pašvaldību vadītāji, azartā dalīdami trekno pīrāgu, sagrieza to 119 pašvaldībās. Protams, neiztika arī bez personīgajām interesēm, ko pilnībā izjuta Aglonas novads.

Laiks ir labākais tiesnesis, un bēdīgie cilvēku masveida izceļošanas gadi pierādīja populistisko reformatoru, kas iztērēja neatgriezeniskos Eiropas miljonus, rezultātu absurdu. Ir skaidrs, ka valsts vairs nespēj uzturēt tukšas pilsētas, novadus un pagastus. Skolas tiek slēgtas, mazie un vidējie uzņēmumi uz izmisuma sliekšņa... Arī mūsu laikraksts “Ezerzeme”, neskatoties uz demogrāfisko situāciju, turpina cīņu par izdzīvošanu. 



Mēs esam optimisti, tāpēc jau vairākus gadu desmitus turpinām dialogu “lasītājs­avīze”. 35 gadu daudzveidīgās sadarbības laikā redakcijas kolektīvs turpina tradīciju – dāvāt lasītājiem māksliniecisku fotogrāfiju izstādes. Šogad būs trīs izstādes – Dagdā, Krāslavā un Aglonā. Atgriežoties no Preiļiem, kur Igora Pliča salonā var uztaisīt mūsdienīgas izstādes fotogrāfijas, dienas beigās pirmo reizi ielūkojos bērnu brīvā laika pavadīšanas centrā “Strops”. Darba diena beidzās, bērnu straume saruka, bet vadītāja Māra Ušacka izrādījās ļoti sabiedrisks cilvēks, citiem vārdiem, dzimusi skolotāja. 



Sākumā gide Māra parādīja negaidītajam viesim bērnu valstības romantiskos stūrīšus – zāles, klases, darbnīcas, spēļu bibliotēku... Visur mājīgums un rotājumi, kā arī jauno mākslinieku un dizaineru darbi. Arī modes dizaineru: nesen “strops” uzstājās netradicionālās modes skatē Špoģos vienā līmenī ar Latgales mākslas skolu audzēkņiem. Aglonā ir tik daudz iespēju pievērsties kādam hobijam, nemaz neuzskaitīšu visas skolēniem piedāvātās iespējas. Priecē galvenais: pēcpusdienā šeit ierodas pieci vai seši desmiti bērnu, lai atpūstos un kaut ko iemācītos! Dziedi, dejo, veido, darbojies, piedalies konkursos, satiecies ar lietuviešu draugiem... Un vēl pieraksties Intara Mežinieka popgrupā vai uzzini pīšanas noslēpumus pie Maijas Kivlenieces. 



Šī nelielā raksta mērķis nebija pastāstīt par bērnu brīvā laika centra piedāvājuma daudzveidību mūsdienīgā ēkā, kurai drīz būs desmit gadi. Svarīgs kas cits – ir nodibināts kontakts ar “Stropu”, par kura interesantajiem pasākumiem stāstīsim turpmāk.



 



Aleksejs GONČAROVS