Vandas Zēvaldes jubilejas ekspozīcija

  • Kultūra
  • 07.07.2017 16:25
  • 159 skatījumi

​Krāslavas Vēstures un mākslas muzejs – vienmēr bagātīgs piedāvājums. Pavisam nesen šeit notika svinīga unikālās ekspozīcijas “Krāslavas Svētā Ludviga Romas katoļu baznīcai – 250” atklāšana, bet jūnija pēdējā dienā vēl viena prezentācija.

Mūsu slaveno novadnieku sarakstā īpašu vietu ieņem skulptore Vanda Zēvalde, meitas uzvārds Kurciša. Vēl studiju laikā Valsts Mākslas akadēmijā krāslaviete atšķīrās no citiem ar unikālām spējām – ar pasaules uzskatu personīgo redzējumu, bet viņas diplomdarba nosaukums ir “Tautas mākslinieces Annas Priedes skulpturālais tēls”. Strādājot reālisma manierē, māksliniece katrā skulptūrā apstiprināja personīgo, spilgti izteikto stilu, bet piedalīties prestižajās izstādēs Vanda Zēvalde sāka tālajā 1950. gadā. Vienādi viņai pakļāvās bronza, porcelāns, ugunsizturīgais māls, ģipsis, majolika.



 



 



Izstādes “Vandai Zēvaldei – 95” atklāšanā muzeja direktors Valdemārs Gekišs pastāstīja par izcilās latviešu skulptores dzīves un daiļrades ceļu, kura daļu sava mākslinieciskā mantojuma novēlēja dzimtajai Krāslavai. Starp citu, viņas pirmā personālizstāde mūsu pilsētā bija veltīta izcilās meistares sešdesmit gadu jubilejai. Prezentācijas dalībnieki ar interesi noskatījās režisora un operatora Rodrigo Rekarda filmu “Akmens un sieviete”, kuras kopiju ir iegādājies mūsu muzejs.



 



 



 



 



Laipni lūdzam! Apbrīnojami cilvēka, kurš visu savu dzīvi veltījis mākslai, darbi – dvēseles sasildīti.



 



 



 



 



Aleksejs GONČAROVS