Kolektīvais portrets jeb Latgale cilvēku sejās

  • Kultūra
  • 12.05.2017 10:44
  • 164 skatījumi
img

Latvija – mūsu dzimtene, Latgale – ezeru zeme. Šeit dzīvo īpaši cilvēki – atvērti, sirsnīgi, strādīgi, viesmīlīgi, radoši. Par to daiļrunīgi pārliecina fotomākslinieku kolektīvais sniegums – jauns fotoalbums “Latgalieties XXI gadsimtā”, kura prezentācija notika maija pirmajā trešdienā Preiļos.

Viss sākas ar sapni. Pats par sevi saprotams, ka par spožās, mākslinieciskās idejas autoru kļuva Igors Pličs, Latgales Fotogrāfu biedrības vadītājs. Viņa aicinājumam atsaucās gan atzīti fotomeistari, gan iesācēji; no simtiem konkursa darbu profesionālā žūrija atlasīja pašus labākos. Nepagāja ne pusgads kopš brīža, kad sākām elektroniski iesūtīt savus darbus, bet nu jau turam rokās unikālu izdevumu. Divkārt patīkami, ka triju novadu – Aglonas, Dagdas, Krāslavas – pārstāvju portretus cienīgi pārstāvēja fotokluba “Zibsnis” komanda – Inga Pudnika, Gunta Ahromkina, Oksana Širokaja, kā arī Ilona Stepiņa, Anatols Kauškalis un šo rindu autors. Mēs saņēmām kārotās balvas – pēc tipogrāfijas krāsām smaržojošus albumus “Latgalietis XXI gadsimtā”.



Izdevuma prezentāciju un fotoizstādes atklāšanu apmeklēja daudzi ciemiņi, tai skaitā arī Saeimas deputāti. Ļoti sirsnīgi cilvēki ar fotokamerām rokās sveica slaveno kinorežisoru Jāni Streiču, Preiļu un Rēzeknes Goda pilsoni. Viņš ir arī Latvijas Zinātņu akadēmijas Goda loceklis – jubilejas albuma ievadvārdu autors.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 36 (12.05.2017.)