II Pavasara kāzas Dagdā – jautrībai nav robežu!

  • Kultūra
  • 28.04.2017 10:02
  • 112 skatījumi
img

Ko lai saka: Dagda, kur kultūras dzīve rit pilnā sparā, turpina pārsteigt un priecēt. Turklāt galda dziesmu dziedātāju un jokdaru četrpadsmitais salidojums “Auni kuojas, laksteigola”, kuru organizēja folkloras centrs, ieguva milzīgu vērienu, tautas nama plašajās telpās pagājušajā svētdienā bija šauri.

Saudzīga attieksme pret tautas tradīciju saglabāšanu Dagdā – svēta lieta, bet 2017. gads sākās ar oriģinālu izdomu, kad visa novada labākās amatnieces sāka komplektēt līgavas pūra lādi. Radās lieliska kolekcija – austi, adīti darinājumi, ar izšuvumiem rotātas citas lietiņas kāzām. Bet aprīļa salidojums, Intas Viļumas, Dagdas folkloras centra vadītājas, un Latvijā populārā ansambļa “Olūteņi” dziedātāju izdomāts, paredzēja mājas uzdevumus pēc tematikas “Deviņpadsmitā gadsimta kāzu paražas”. Pie tā pamatīgi strādāja vesels ducis radošo komandu, uzaicinātu no dziedošās Latgales ezeru un pakalnu plašumiem. Uz Dagdu brauc labprāt – pēc jauniem iespaidiem!



Savu lirisko vēstījumu par tēvu, vectēvu, vecvectēvu paražu saglabāšanas nozīmīgumu emocionāli iesāka festivāla saimniecīte Inta. Par kamertoni kāzu dziesmu izpildījumā kļuva divas dvēseli aizkustinošas tautas dziesmas “Sazīdēja gaiļa pīši” un “As beju mameņai vīna poša meitiņa”.



Turpinājums laikrakstā “Ezerzeme” nr. 33 (28.04.2017.)