Divkāršie svētki – Lieldienas un Jurģu diena

  • Kultūra
  • 21.04.2017 15:10
  • 124 skatījumi
img

Lieldienu brīvdienās, ilgi gaidītās pavasara atmodas dienās, sirds gavilē. Atpūtas vakari aizritēja Aglonā un Dagdā, bet Krāslava tradicionāli ignorēja  iedzīvotāju vēlmi atpūsties Kultūras namā. Toties Izvalta ar uzviju piepildīja organizētā brīvā laika pavadīšanas deficītu novadā.
Svētdienā svētku zālē atkal nebija brīvu vietu, skatītāju vidū es pamanīju arī krāslaviešus, kuri sailgojušies pēc atpūtas vakariem.

Lieliska koncertprogramma – no vietējā ansambļa “Mozī latgališi” skanīgajām balsīm līdz cienījamā vecuma Indras kolektīva “Labvakar” dejotājiem. Šoreiz seniori sarīkoja deju stundas, un, kā vienmēr, Ilona Kangizere sasniedza mērķi: bija ļoti jautri! Saimnieki arī attiecīgi reaģēja: kolektīva “Šaltupe” dejas tika izpildītas uz “urrā”.



Izvaltas vizītkarte – dejojošā “Rudņa”, kā man likās, uzstājās pilnā sastāvā. Vadītāja Ligita Pelnika piedāvāja galvu reibinošus ritmus. Tautas dejām sekoja estrādes dejas, par to parūpējās izvaltiešu “Alisa” un košās Grāveru dāmas. Bija arī divi debitanti: par skatītāju simpātijām vienādi konkurēja Izvaltas vīriešu trio “Ūzoli” un Skaistas jaunatnes deju kopa.  Manuprāt, Donāts Leikums ar bizītēm no nule izveidotā dziedātāju ansambļa nedaudz novirzīja entuziasma pilnās zāles svaru kausu par labu Izvaltai. Latgaliešu dziesmas mīļotāji no sirds aplaudēja “Rudzutakai” un “Blāzmai”. Jauka bija arī skanīgā vistiņa (Irēna Delvere) un Lieldienu zaķis (Andris Undzens), kuri uzjautrināja skatītājus ar jokiem un jautrām viktorīnām. Balvas, krāsotas olas bira kā no pārpilnības raga.  Tradicionāli godināja arī Jurus. Tikko kā beidzās divu stundu garais koncerts, tā zāli piepildīja dejotāji.



Paldies, Izvalta, par lielisko atpūtas vakaru!



Aleksejs GONČAROVS