Andrupenes pamatskolas folkloras kopa “Saiveņa”. Lai skanīgi skan!

  • Kultūra
  • 07.04.2017 11:40
  • 155 skatījumi
img

Andrupenes pamatskolas folkloras kopa “Saiveņa” dibināta 2010. gadā. Kopš dibināšanas brīža to vada mūzikas skolotāja Aija Vaičule.
Pašlaik tajā darbojas 16 dalībnieki, kuri dzied, dejo, spēlē cītaru, kokli, blokflautu, akordeonu, bungas, bet 7 pastāvēšanas gados tajā darbojušies ap 30 dalībniekiem.
Kopā tiek apgūts un popularizēts tautas folkloras mantojums, pētītas latgaliešu dzīves tradicionālās norises, iemācoties dziesmas, dančus un rotaļas.

Folkloras kopa “Saiveņa” kuplinājusi dažādus pasākumus skolā, pagastā, novadā, valstī un pat ārzemēs. Kad kopas dalībnieki uzsāk savas aizraujošās dziesmas, tās kā spēcīgs vilnis aizrauj līdzi visus pasākuma dalībniekus, pat, ja tie neizceļas ar dejot vai dziedātprasmi. Tādēļ Miķeļdiena, Mārtiņdiena, saulgriežu svētki, Lieldienas nav iedomājami bez “Saiveņas”.



Savu meistarību “Saiveņa” ieguvusi un slīpējusi mēģinājumos un konkursos, kuru ir ļoti daudz. Kad apskatās kopas izbraukumu grafiku uz skatēm, konkursiem un koncertiem, neviļus rodas jautājums: “Pa kuru laiku to var paspēt?” Tikko atbraukuši no Ziemeļlatgales tradicionālās dejošanas, skalu lēkšanas konkursa pusfināla Sprūževā ar 1., 2. un 3. pakāpes diplomu kaudzīti, kopas dalībnieki jau pošas uz kadriļu konkursu Dricānos utt. Pēc 30. 03. skates pusfināla Dricānos uz finālu Rīgā izvirzīti Mūzikas kapella, 4 pāri Kadriļu dejotāju un soliste Ludmila Burceva, kā arī divi dejotāju pāri Tradicionālajās Pāru dejās.



Mēs esam laimīgi, ka mums ir “Saiveņa”!



Andrupenes pamatskolas direktora vietniece audz. darbā I. Kuļka