Krimināls, notikumi

Laika periodā no 04.12.2019. līdz 11.12.2019. Krāslavas iecirknī tika reģistrēti 42 notikumi, no tiem būtiskākais:

• 4. decembrī, gaišā dienas laikā Krāslavā, piemeklējot atslēgu, divi agrāk tiesāti, Krāslavas iedzīvotāji iekļuva kāda dzīvoklī Aronsona ielā 20 un nozaga naudu. Negaidīti viņiem dzīvesvietā atgriezās saimniece, kura tā pārbiedēja ļaundarus, ka viens aizbēga pa durvīm, bet otrs nolēca no 4. stāva balkona, taču iztika bez nopietnām traumām. Veicot neatliekamus operatīvus – meklēšanas pasākumus tika noskaidrotas vainīgo personības, vienu no tiem aizturēja uz divām diennaktīm. Šobrīd krimināllieta tika nodota prokuratūrā kriminālvajāšanas uzsākšanai.



• 5. decembrī tika uzsākts kriminālprocess par zādzību no dzīvokļa Ezera ielā 16 Krāslavā, kuras laikā pazuda zelta ķēdīte, klēpjdators un planšete. Notiek izmeklēšana



Policija pabeidz izmeklēšanu kriminālprocesā par  Andra Olehno piekaušanu līdz nāvei



Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes amatpersonas pabeidza pirmstiesas izmeklēšanu kriminālprocesā par šī gada 20.jūlijā Krāslavā notikušu konfliktu, kā rezultātā vairākas personas nodarīja smagus miesas bojājumus 1990.gadā dzimušajm vīrietim, kurš vēlāk slimnīcā mira.



Šī gada 29.novembrī izmeklēšana kriminālprocesā pabeigta un lietas materiāli nodoti Krāslavas rajona prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret trīs aizdomās turētām personām.



Jau iepriekš publiski sniegta informācija, ka 20.jūlijā ap pulksten 1.40 Valsts policijā vērsās Krāslavas iedzīvotāji, kuri ziņoja, ka uz ielas trokšņo jaunieši un traucē naktsmieru. Ierodoties notikuma vietā, Valsts policijas Krāslavas iecirkņa amatpersonas konstatēja tur zemē guļošu vīrieti, kurš nebija kontaktējams. Vīrietim tika izsaukta medicīniskā palīdzība, kā arī, lai veiktu nepieciešamo pārbaudi par notikušā apstākļiem, tika uzsākts kriminālprocess – sākotnēji pēc Krimināllikuma 13.nodaļas par noziedzīgu nodarījumu pret personas veselību. Izmeklēšanas laikā policija noskaidroja, ka naktī no 19. uz 20.jūliju netālu no vietējās izklaides vietas bija izcēlies konflikts starp divām jauniešu kompānijām, kas vēlāk pārtapa kautiņā, kurā gūstot smagus miesas bojājumus dažas dienas vēlāk dzīvību zaudēja 1990. gadā dzimis vīrietis.



2019.gada 14.augustā izmeklēšanu savā lietvedībā pārņēma Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļa. Nodaļas amatpersonas, skaidrojot notikušā apstākļus, ierosinātā kriminālprocesa laikā guva pierādījumus, kas notikušo ļāva kvalificēt pēc Krimināllikuma 125.panta trešās daļas, proti, par tīša smaga miesas bojājuma nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cietušā nāvei.



Turpinot izmeklēšanu, policija apzināja iespējamos konflikta dalībniekus un šī gada 25.jūlijā, aizdomās par saistību ar minēto noziedzīgo nodarījumu, aizturēja trīs vīriešus – dzimušus 1995., 2002. un 2003.gadā. Divu dienu laikā šīm personām tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Jāatzīmē, ka 2002. gadā dzimušajam vīrietim, pārkāpjot ar likumu noteiktos ierobežojumus, šī gada 6.septembrī drošības līdzeklis tika mainīts uz apcietinājumu.



Vienlaikus izmeklēšanas laikā tika iegūti pierādījumi kriminālprocesa papildus kvalifikācijai pēc Krimināllikuma 132.panta, par to, ka 1995.gadā dzimušais vīrietis izteicis draudus izdarīt slepkavību un nodarīt smagus miesas bojājumus citai personai. Balstoties uz izmeklēšanas rīcībā esošo informāciju, šī gada 8.augustā 1995.gadā dzimušajam vīrietim tiesa piemēroja drošības līdzekli apcietinājumu.



Šī gada 29.novembrī Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja Sevišķi smagu un sērijveida noziegumu apkarošanas nodaļas amatpersonas izmeklēšanu kriminālprocesā pabeidza un lietas materiālus nodeva Krāslavas rajona prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret trīs aizdomās turētām personām. Saskaņā ar Krimināllikumu, par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu, kas vainīgā neuzmanības dēļ bijis par iemeslu cietušā nāvei persona var tikt sodīta ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās. Savukārt par draudiem izdarīt slepkavību vai  nodarīt smagu miesas bojājumu, ja ir bijis pamats baidīties, ka draudi var tikt izpildīti, persona var tikt sodīta ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu vai ar naudas sodu.