Nedēļa pasaulē

img

21.septembrī Jevlakas pilsētā notika sarunas starp Azerbaidžānas pārstāvjiem un Kalnu Karabahas armēņiem. Sarunu priekšmets ir armēņu tiesību aizsardzība neatzītajā republikā, kas ir likumīga Azerbaidžānas teritorijas daļa. Starptautiskie starpnieki sagaida, ka Baku nodrošinās drošības garantijas Kalnu Karabahā dzīvojošajiem armēņiem. Azerbaidžānas pārstāvji norādīja, ka visi neatzītās republikas iedzīvotāju integrācijas jautājumi ir Azerbaidžānas iekšējā lieta, lai gan apstiprināja, ka integrācijas programma ir gatava īstenošanai.

Tikmēr Erevānā turpinās protesti, protestantiem pieprasot Armēnijas premjerministra Nikola Pašinjana atkāpšanos. Pagājušajā piektdienā notika akcija, kurā piedalījās aptuveni tūkstotis cilvēku. Policija aizturēja aptuveni simts protestētāju. Parlamenta opozīcija paziņoja par nacionālās komitejas izveidi, kas koordinēs pasākumus pašreizējās valdības atcelšanai no varas.



Sestdien, 23. septembrī, Londonā notika demonstrācija, kuras dalībnieki pieprasīja Lielbritānijas atgriešanos Eiropas Savienībā, tajā piedalījās aptuveni trīs tūkstoši cilvēku.



Romā miris bijušais Itālijas prezidents Džordžo Napolitāno. Viņš ieņēma valsts vadītāja amatu no 2006. līdz 2015. gadam. Viņš bija vienīgais prezidents vēsturē, kurš tika ievēlēts uz otro termiņu. Napolitāno politikā iesaistījās 1945. gadā, pievienojoties Itālijas Komunistiskajai partijai. Daži biogrāfi viņu sauc par "komunistu, kurš izglāba Itāliju", jo viņš bija prezidents Itālijas parādu krīzes laikā 2010. gadā.



Vācijas valdība apsver iespēju izveidot pagaidu robežkontroles punktus uz robežas ar Poliju un Čehiju. Pasākums nepieciešams, lai samazinātu nelegālo imigrantu plūsmu caur valsts austrumu kaimiņu teritorijām. Neskatoties uz robežkontroles atjaunošanu ar kaimiņvalstīm, varasiestādes uzsver, ka pasākums būs īslaicīgs, un pati Vācija turpinās nodrošināt patvērumu visiem, kam tas pienākas saskaņā ar valsts likumiem.



Tallinas Tehnoloģiju universitāte pabeigusi pētījumu, kura mērķis ir noskaidrot 1994. gada septembrī Baltijas jūrā nogrimušā prāmja “Estonia” korpusa bojājumu cēloņus, kurā gāja bojā 852 pasažieri. Pētījumu rezultāti parādīja, ka prāmja korpuss tika bojāts sadursmē ar jūras dibenu.



Berlīnes mērs aicinājis klimata aktīvistus atturēties no protestiem maratona laikā, kas ir viens no Vācijas galvaspilsētas slavenākajiem sporta pasākumiem. Mērs atgādināja, ka tādām akcijām kā organizācijas “Pēdējā paaudze” var būt pretējs efekts un saniknot Berlīnes iedzīvotājus. Tāpat mērs atgādināja par šādu darbību nelikumību (ielu bloķēšana, vandālisms u.c.). Neskatoties uz brīdinājumu, aktīvisti tomēr mēģināja traucēt maratonu, taču policija šos mēģinājumus novērsa. Maratonā piedalījās 48 tūkstoši cilvēku no visas pasaules.



61 gada vecumā Itālijā miris Cosa Nostra mafijas boss Matteo Mesīna Denaro. Denaro "bēguļoja" apmēram trīsdesmit gadus, un viņam aizmuguriski tika piespriests mūža ieslodzījums par piedalīšanos slepkavībās un automašīnu spridzināšanā. Konkrēti, mafijas bosu apsūdzēja tiesnešu slepkavībā, kuri 1992. gadā iestājās pret mafiju. Denaro slimoja ar vēzi un nomira slimnīcā.



Tallinas vecpilsētā pusaudžu grupa uzbruka vecāka gadagājuma sievietei. Internetā parādījies video, kurā redzams, kā jauniešu grupa agresīvi uzvedas pret kādu gados vecu sievieti. Iespējams, konflikts uzliesmoja politisku iemeslu dēļ. Kā norādīja policijas pārstāvji, “abas konfliktējošās puses” bijušas alkohola reibumā, tomēr tas neattaisno šādu rīcību. Policija sāka izmeklēšanu.



Latvijas robežsargiem palīgā atkal nāks viņu Lietuvas kolēģu grupa. 20 speciālisti no Lietuvas, tostarp kinologi, patrulēs visneaizsargātākajos Latvijas un Baltkrievijas robežas posmos. Pēdējo nedēļu laikā strauji pieaugusi nelegālo migrantu plūsma no trešajām valstīm. Pirmdien vien apturēti 164 mēģinājumi nelegāli šķērsot Latvijas robežu.



Igaunijā krāpnieki izmanto viltotas valsts premjerministra un prezidenta fotogrāfijas, lai maldinātu lētticīgos globālā tīmekļa lietotājus. Izmantojot viltotus fotoattēlus, krāpnieki ievieto saites uz vietni, kas piedāvā "investēt" 250 USD apmaiņā pret solījumu nopelnīt miljonus. Līdzīgus sludinājumus ar Valsts prezidenta fotogrāfijām, piemēram, var redzēt arī Facebook. Šis lamatas ir paredzēts cilvēkiem, kuri ir kāri pēc “kārdinošiem” piedāvājumiem un nespēj kritiski izvērtēt piedāvājuma absurdumu.



Andrejs JAKUBOVSKIS



Apskatā izmantoti fakti un viedokļi, kas publicēti Eiropas Savienības un ASV ziņu aģentūru portālos, kā arī LETA.



Attēlā: Izpostīts dzīvojamais nams Krievijas armijas kontrolētajā Doņecka. Foto: AFP

Citi raksti