Karš Ukrainā

img


Krievija ar droniem uzbrukusi Odesas apgabalam; 25 gadi par publisko uzstāšanos - Kara-Murza tika notiesāts; Iļjam Jašinam 8,5 gadi par interneta tiešraidi no notikumiem Ukrainas Bučā; jauna artilērijas munīcijas partija no ASV Ukrainai

Kā kļuvis zināms, 14. aprīlī Krievijas Federācijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja likumu par militārā vecuma uzskaites reformu. Saskaņā ar jauno likumu pavēstes iesaukšanai armijā tagad tiks nodotas ne tikai "papīra", bet arī elektroniskā formātā. Tagad darba kārtība tiks uzskatīta par iesniegtu no dienas, kad tā tiks ievietota sabiedrisko pakalpojumu portālā. Un, neierodoties kara komisariātā divu nedēļu laikā no “piegādes” brīža,  tiks uzskatīts, ka iesauktais izvairās no dienesta. Šis statuss paredz, ka vīrietis militārā iesaukuma vecumā nevarēs izbraukt no valsts, saņemt kredītu, reģistrēt individuālo uzņēmumu vai transportlīdzekli. Par likuma pārkāpšanu ir paredzēti arī citi sodi. Jaunais tiesību akts attiecas ne tikai uz jauniesaucamajiem, bet arī uz visiem vīriešiem, kuri ir pakļauti militārajam dienestam Krievijas Federācijā.



Krievijas okupācijas karaspēks naktī uz trešdienu ar droniem "Shahed-136" uzbruka Odesas apgabalam, trāpot infrastruktūras objektam. "Ienaidnieks naktī veica uzbrukumu Odesas apgabalam ar "Shahed-136" tipa trieciendroniem. Pateicoties [..] aizsardzības spēku veiksmīgam darbam, lielākā daļa ienaidnieka bezpilota lidaparātu ir iznīcināta, bet diemžēl ir trāpījums sabiedriskās infrastruktūras objektam," paziņoja Odesas rajona kara administrācijas vadītājs Jurijs Kruks. Dronu triecienā neviens nav cietis. Izcēlies ugunsgrēks, kas tika lokalizēts, notikuma vietā strādāja glābēji.



Ukrainas prezidenta birojs otrdienas vakarā paziņoja, ka pretgaisa aizsardzība ir notriekusi piecus dronus debesīs virs Zaporižjas apgabala.



Vēlāk Ukrainas gaisa spēku Austrumu pavēlniecība paziņoja, ka virs Zaporižjas un Dņipropetrovskas apgabaliem ir iznīcināti septiņi bezpilota lidaparāti - seši "Shahed- 136/131" un viens "Orlan-10". Naktī tika ziņots par vairākiem sprādzieniem Odesā.



Polija sestdien, 15. aprīlī, aizliedza graudu un citu pārtikas produktu importu no Ukrainas, lai aizsargātu vietējos lauksaimniekus. Ukrainas graudu eksports caur Eiropas Savienību ir tranzītā uz citām valstīm, kopš Krievijas iebrukuma dēļ tika bloķēti kara plosītās valsts tradicionālie Melnās jūras ceļi. Taču loģistikas problēmu dēļ graudi bija uzkrājušies un samazinājuši vietējās produkcijas cenas, kas izraisīja lauksaimnieku protestus un Polijas lauksaimniecības ministra atkāpšanos. "Mēs joprojām esam Ukrainas draugi un sabiedrotie, pat bez mazākajām izmaiņām," paziņoja valdošās partijas līderis Jaroslavs Kačiņskis. Trešdien tika panākta vienošanās par Ukrainas lauksaimniecības produktu eksporta atsākšanu caur Poliju. Abu valstu vienošanās paredz, ka graudu un citu lauksaimniecības preču pārvadājumi atsāksies 21. aprīļa pusnaktī. Ukrainas kravas tiks konvojētas, kā arī izmantos īpašas transporta izsekošanas sistēmas. Polijas lauksaimniecības ministrs Roberts Teluss pēc sarunām pauda gandarījumu, ka izdevies atrast risinājumus, kas pilnībā izslēgs iespēju, ka tranzītā pārvadātie produkti varētu palikt viņa valstī. 



Maskavas tiesa pirmdien piespriedusi 25 gadu cietumsodu vienam no Krievijas opozīcijas līderiem -  Vladimiram Kara-Murzam. Viņš atzīts par vainīgu "valsts nodevībā", sadarbībā ar valdošajam režīmam nevēlamu organizāciju, kā arī "viltus ziņu" izplatīšanā par Krievijas armiju. Kara-Murza noraidījis viņam izvirzītās apsūdzības un uzsvēris, ka pret viņu vērsta politiskās vajāšanas kampaņa. Kara-Murza viņam piespriesto 25 gadu cietumsodu uztver mierīgi un uzskata, ka tas drīzāk ir pagodinājums, nevis sods, paziņoja politiķa advokāte Marija Eismonta. Pagājušajā nedēļā, tiesas priekšā nolasot pēdējo vārdu, Kara-Murza sacīja, ka reiz pienāks diena, kad Krievijā karu sauks par karu, bet par noziedzniekiem sauks tos, kas šo karu izraisīja, nevis tos, kas to mēģina apturēt.



Ieslodzījumā esošais Krievijas opozīcijas līderis Aleksejs Navaļnijs šo Maskavas tiesas spriedumu raksturoja kā "nelikumīgu, negodīgu un vienkārši fašistisku". Kara-Murzas sieva Jevgēnija pašlaik Krievijā notiekošo salīdzina ar Staļina laika represijām.



Maskavas pilsētas tiesa trešdien atstāja spēkā Krievijas opozīcijas politiķim Iļjam Jašinam zemākas instances tiesas piespriesto 8,5 gadu cietumsodu par Krievijas armijas "nomelnošanu". Jašins tika notiesāts par to, ka rīkoja interneta tiešraidi par civiliedzīvotāju slepkavībām Ukrainas Bučā. Aizstāvības un paša notiesātā opozicionāra lūgumus tiesa noraidīja. Jašins paziņoja, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir kara noziedznieks, kurš kādu dienu ieņemšot viņa vietu cietumā. Jašins ir viens no vairākiem opozīcijas politiķiem, kuri ir nonākuši cietumā par to, ka atļāvās izteikties pret Krievijas pilna apmēra iebrukumu Ukrainā, viņš ir bijušais Krievijas opozīcijas līdera Borisa Ņemcova līdzgaitnieks. Ņemcovs 2015. gadā tika nošauts uz tilta pie Kremļa.



Baltais nams trešdien paziņojis par jaunas artilērijas munīcijas partijas piešķiršanu Ukrainai, kas gatavojas ilgi gaidītajam pretuzbrukumam. Baltā nama preses sekretāre Karīna Džīna-Pjēra pavēstīja, ka Ukraina saņems šāviņus augstas mobilitātes artilērijas raķešu sistēmām HIMARS, artilērijas lādiņus, kā arī prettanku ieroču munīciju, piebilstot, ka sīkākas ziņas par to sniegs Pentagons.



Degvīns “Absolut Vodka” uz Krieviju vairs netiks eksportēts, paziņoja franču firmas “Pernod Ricard”, kurai tagad pieder zīmols “Absolut”, pārstāvis. Iepriekš šī paša uzņēmuma pārstāvji paziņoja par savas produkcijas eksporta atjaunošanu uz Krieviju, taču masu protesti Zviedrijā, kur tiek ražots nosauktā zīmola degvīns, lika uzņēmumam atteikties no iecerēm. Taču tas nenozīmē, ka šie produkti tagad nenonāks Krievijas Federācijas teritorijā. Tas var notikt “paralēlā importa”, piegāžu dēļ no citu valstu teritorijas un bez autortiesību īpašnieka piekrišanas, sacīja tā paša “Pernod Ricard” pārstāvis.



Andrejs JAKUBOVSKIS



Apskatā izmantota British Broadcasting Corporation (BBC), kā arī Ukrainas, Eiropas Savienības ziņu aģentūru un LETA informācija un dati.



Foto: Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis apmeklē Doneckas reģionu. ZUMAPRESS.com, Pool/Ukrainian Presidentia

Citi raksti