Sporta - ledus hronika

  • Sports
  • 01.03.2019 22:14
  • 194 skatījumi
img

Februāris beidzot parādīja savu vējaino dabu, stipri vēji pūta gan piektdien, gan sestdien. Ziemas atkušņi krasi mazināja ezera ledu, tāpēc visur tika pārcelti zemledus makšķerēšanas entuziastu marta sacensību grafiki.

Februāra pēdējā sestdienā mums piezvanīja sens laikraksta paziņa un Skaistas vīriešu kluba pārstāvis Pēteris Škutāns. Šoreiz sporta sacensību attiecības tika skaidrotas uz Indras ezera ledus, bet piecpadsmit balvu kārotāji – pilnīgi pietiekami. Neskaitot jau atzītus meistarus, bija arī juniori, sievietes un seniori ar Donātu Zukulu priekšgalā.



Piecas stundas ir pietiekams laiks, taču ķērās ne pārāk labi: lielākoties bija kaitinošas sīkaļas. Taču neiztika arī bez pārsteiguma: pieredzējušais makšķernieks Jānis Obolevičs pārsteidza kolēģus ar trīssimt gramu smagu skaistuli asari. Šajā dienā junioriem patiesi neveicās, un labākais rezultāts bija desmit gadus vecajam Vilmāram Grigorjevam – 150 grami. Sešpadsmit reižu mazāk nekā atzītajam Skaistas favorītam un konkursa organizētājam Pēterim Škutānam, kura labākais dienas loms – 2,4 kilogrami! Ar rezultātu 2,08 kg sudraba balvu ieguva Valdis Kozlovskis. Trešajā vietā Igors Grigorjevs. Sieviešu vidū kārtējo reizi savu meistarību pierādīja Svetlana Vēvere (1,35 kg).



Tomēr svarīgākais – veselīga atpūta, sāncenšu azarts un lieliska domubiedru sapulcēšanās. Kad atbilstoši laikam un vietai tiek izstāstīts kāds jautrs notikums, tas tiek uztverts kā papildu balva. Tad arī vieglāk pārciest sakāvi: makšķernieki – ambiciozi un azartiski ļaudis.



Uz Dridža, Latvijas dziļākā ezera, bezgalīgajiem ledus plašumiem iemīļotos sporta svētkus rīkoja Iekšlietu ministrijas policijas darbinieki un veterāni. Trīspadsmit prestižo balvu pretendentu vidū arī Jurijs Saulevičs, Daugavpils kriminālpolicijas priekšnieks. Pašam tālākajam viesim makšķernieka veiksme uzsmaidīja divreiz. Jau pašā sākumā, plkst. 9.30, notika īsta šīs neveiksmīgās ziemas sensācija – pieķērās bronzas plaudis, un pieredzējušais makšķernieks nelaida garām iespēju iekļūt Krāslavas sacensību vēsturē. Labākā dienas trofeja, kas svēra 1,650 kilogramus. Ņemot vērā kopējo svaru 2,225 kg, Jurijs Saulevičs ieguva arī absolūtā uzvarētāja titulu. Četru stundu meklēšanas un eksperimentēšanas sudraba rezultāts vien 0,710 kg – autors ir veterāns Leonards Dudevičs, trešajā vietā Ainārs Tračums (515 grami).



Pēc demokrātiskiem noteikumiem tika atļauta makšķerēšana ar mormišku, vizuli un žerlicu, tomēr šajā pilnīgi tukšajā dienā streikoja gan asari, gan līdakas. Tiesa, viens plēsējs iededzināja karodziņu, tika izvilkts uz ledus un pēc tam palaists atpakaļ – krimināls lielums. Stingru noteikumu ievērošanu demonstrēja Igors Panfilo.



Laime nav rekordos – simtreiz svarīgāka ir laba kompānija un makšķernieka azarts. Ziemas makšķerēšanā līdz šim vēl neviens nav kļuvis bagāts, daudz vērtīgāka ir apskaužamā zemledus makšķernieku sportiskā forma. Gan sniegā, gan vējā...



Trešais ziņojums redakcijā pienāca no Izvaltas, novada aktīvākā pagasta. Pēdējā ziemas sestdienā šeit tika svinēti Meteņi, un tautas svētku programma tika veiksmīgi papildināta ar makšķernieku sacensībām. Tālu nebija jādodas: Sargavas ezers – ciemata robežās. Pasākuma sportiskā daļa notika paātrinātā tempā – trīs stundas un ne par minūti vairāk. Zivis kodās, vien tādas apkaunojošas sīkaļas vien, ka nav vērts aprakstīt. Viens mierinājums: zivis nelielas, bet zivju zupa – garda. Par dienas varoni kļuva Valērijs Vasiļjevs, kuram izdevās sacopēt “sīkaļas” ar kopējo svaru 1,6 kg. Jāņu Leikumu ciematā ir pietiekami daudz, un, lai sudraba balva tiktu pareizajam, es precizēju: sudraba balvu ieguva pagasta kurinātājs. Pieredzējušais Jānis zaudēja līderim tieši par simt gramiem, bet trešais dienas varonis Valdis Gorniks, lai kā centās, tomēr nesasniedza vēlamo kilograma rezultātu. Tieši simt gramu pietrūka. Viņa dēlēns Dinārs izcēlās ar vismazākās zivteles noķeršanu – mazāku par sērkociņu. Labākā eksemplāra autors ir Mihails Jakovļevs, svars ir kara noslēpums.



Dāsnā žūrija – Jānis Stivriņš, Anastasija Platace, Laila Jakovļeva un Aija Japiņa – ar balvām neskopojās. Piemiņas balvas saņēma juniors Uģis Konoševskis un cienījamais meistars – seniors Antons Trūlis. Visiem pārējiem skaisto svētku uz ledus dalībniekiem tika pasniegtas mierinājuma balvas.



Domāju, ja žūrijas vidū bija trīs dziedošās dāmas no ansambļa “Blāzma”, tad svētki neiztika bez dziesmota rotājuma.



Aleksejs GONČAROVS