Kas mums ir labi

img


Krāslavas novada Mūzikas un mākslas skola pāriet uz jaunu programmu

Septiņi gadi sešu vietā, profesionālāka pieeja un prasmes, kas nepieciešamas šodien un rīt. Par jaunumiem stāsta skolas direktora vietniece mācību darbā Maija Šuļga.



No šī mācību gada Krāslavas novada Mūzikas un mākslas skola sāk strādāt pēc jaunas programmas. Jaunā programma virza progresu vairākos virzienos vienlaikus.



Jāteic, ka Latvijā pastāvošā mūzikas un mākslas skolu sistēma ir unikāla. Šai sistēmai nav analogu citās Eiropas valstīs, tikai Latvijā šādas skolas pastāv kā neatkarīgas institūcijas, kas sniedz daudzkārt vairāk zināšanu savā jomā.



Mūzikas un mākslas skolu sistēmu Latvijā atbalsta valsts. Tā pastāv ar valsts budžeta naudu un tās attīstība valstij ir viena no ilgtermiņa stratēģiskajām prioritātēm.



Izglītības nozīmi, ko nodrošina Latvijas mūzikas un mākslas skolu sistēma, ir grūti pārvērtēt.



Pirmkārt, šāda skola spēj pamanīt bērna talanta iedīgli ļoti agrīnā stadijā, viņa radošo spēju izpausmes pašā sākumā. Pamanīt un mērķtiecīgi, bez steigas, vispusīgi talantus vadīt un attīstīt.



Skolā māca dažādas mākslas, talanti te ne tikai izpaužas, bet arī atklājas, ir daudz iespēju ne tikai attīstīties, bet arī kaut ko atklāt sevī. Mūzikas un mākslas skolai tam ir vairāk iespēju nekā parastai - jo tieši tas ir šādas skolas fokuss, pati tās pastāvēšanas jēga.



Mākslas vēsture, kas ievērojamā mērā iekļauta skolas mācību programmā, piešķir izglītības apjomu, dziļumu un daudzpusību. Līdzās pagātnes mākslai bērni gūst arī priekšstatu par jaunākajām tendencēm – un ar tādām zināšanām jebkurā sabiedrībā var parādīt sevi kā interesantu, noderīgu un vajadzīgu cilvēku.



Jaunajā programmā aktīvi tiek ņemts vērā mūsdienīgums un pašreizējā laika prasības. Piemēram, jaunā programma papildina nesen ieviesto disciplīnu, kas orientē studentus rīkoties un darboties mūsdienu medijos. Mūsdienu cilvēks, īpaši radošs cilvēks, vienkārši nav iedomājams bez kontiem sociālajos tīklos, bez spējas ģenerēt un vizuāli noformēt saturu, bez aktīvas sevis prezentācijas un pašreklāmas medijos.



Atsevišķi jāsaka, ka programmas ieguvums un fokuss ir ne tikai konkrētu mākslas veidu apgūšanā. Radošuma, radošās iztēles, tēlainās domāšanas loma, tāds pasaules skatījums, kāds ir māksliniekiem - šī loma mūsdienu pasaulē tiek atzīta par arvien nozīmīgāku, šīs spējas, īpaši apzinātās un sistemātiski attīstītās spējas, mūsdienās ir vienas no nozīmīgākajām konkurences priekšrocībām jebkurā jomā, līdz pat biznesam un politikai.



Mūzikas un mākslas skola nodrošina fundamentālu, profesionālu pieeju audzēkņu radošām mācībām un radošai darbībai. Jau no pirmās skolas dienas bērni redz, ka māksla var būt arī profesija. To veicina arī profesionālās orientācijas pasākumi. Skola izmanto visas iespējas, lai organizētu skolēniem tikšanos ar tiem pieaugušajiem, kuri ir atraduši sevi mākslinieka profesionālajā darbā.



Mana sarunu biedre Maija Šuļga ir ne tikai skolas administratore un pedagogs, bet arī aktīvi strādājoša māksliniece, kas piedalās dažādās izstādēs un ir pazīstama gan mūsu pilsētā, gan ārpus tās. Skola lielu uzmanību pievērš savu pedagogu radošo sasniegumu prezentācijai – lai gan skolēni, gan viņu vecāki vizuāli varētu redzēt, pie kā un ko tieši šeit var mācīties.



Skolas pedagogu radošums ir ļoti skaidri redzams pašu skolas sienās. Vienā no projektiem skola saņēma līdzekļus iekšējo sienu krāsošanai. Un realizēja to, protams, radoši - atdzīvināja ķieģeļu sienas un izvietoja pie tām pedagogu darbus, grafiskos un gleznas. Tieši šie darbi ir skatāmi fotoattēlos pie raksta.



Gļebs BEĻAJEVS