Krāslavā atklāts Radošais Kvartāls "ĪLA"

img


Mazā Tirgus iela Krāslavā 1. septembra vakarā kļuva par Radošo kvartālu "ĪLA". Domubiedru grupa “Krāslavas radošā kopiena” veiksmīgi realizēja sen lolotu sapni.

Kaut gan, tuvojoties norādītajam laikam, debesis apmācās un diena, kas bija saulaina un silta, uz vakarpusi nolēma izspēlēt nelāgu joku – vējš atpūta pamatīgu lietus mākoni un izgāza ūdeni uz pasākumam sagatavotajām dekorācijām un rūpīgi izvietotajiem interjera priekšmetiem. Organizētāji glāba, ko varēja, vāca nost samirkušo, veda no mājām sausu. Nudien pārbaudījums. Izturēts godam. Pēc 15 minūtēm debesis noskaidrojās, cilvēki sāka nākt no malu malām. Kā skudras ap skudru pūzni. Otrā stāva logā tika iedarbināta ziepju burbuļu mašīna un visiem, sevišķi bērniem, par prieku varavīksnes krāsās iemirdzējās simtiem lidojošu burbuļu. Pasākums varēja sākties!



Skanēja mūzika un dzeja. Dagdas jauniešu vokāli instrumentālajam ansamblim Wackenbird un tā līderim Linardam Kalniņam tā bija pirmā publiskā uzstāšanās. Kantri mūzikas izpildītājs no Gruzijas Šota Adamašvili, dzīvojot Liepājā, pāris gadu laikā apguvis latviešu valodu, dziedāja gruzīnu, latviešu un angļu valodā. Krāslavas balles deju klubs Lidijas Trušeles vadībā ar savu uzstāšanos pārsteidza ne vienu vien skatītāju. Uz “Īlas” lielās skatuves krāslavieši Karolīna un Ričards izdejoja tango… Krāslavas novada Centrālā bibliotēka sarūpēja grāmatu galdu un dzejas staciju. Inta Reča pie garšu galda aicināja nogaršot bezgala gardu tomātu pesto ar svaigi ceptu maizīti. Darbojās radošais stūrītis bērniem; varēja vērot kā savu nokalpojušās klavieres pārtop košā mākslas darbā. Radošajā kvartālā tika izstādītas divas fotogrāfiju izstādes – Ingas Pizānes fotogrāfijas no sērijas “Visintīmākā vieta cilvēkā ir viņa vientulība” un Oksanas Matejas fotogrāfijas “Jūras šalku ieskauti”. Iestājoties tumsai, uz lielā ekrāna tika demonstrēts kino. Filmu, kas tajā vakarā bija baudāma, izvēlējās paši pasākuma apmeklētāji, izvēloties sev tīkamāko no sešiem piedāvātajiem variantiem un nobalsojot par to. Apkopojot balsošanas rezultātus, izrādījās, ka par pārliecinošu uzvarētāju kļuva iemīļotā latviešu filma “Limuzīns Jāņu nakts krāsā”.



Visa pasākuma laikā darbojās “Mežvīnu” āra tējnīca, tāpat varēja noabudīt alu, kas darināts alus brūzī “Murza”, un našķēties ar popkornu.





vadītāja, pazīst māksliniekus, mūziķus un dzejniekus, Artūrs, Aivars, Inta, Zane ikdienā strādā ar uzņēmējiem un dažādām organizācijām, pazīst Mazās Tirgus ielas interešu turētājus. Žaneta nodrošināja “ĪLAS” intelektuālo seju, iesaistot bibliotēku, uzrunājot dzejnieces.  Esmu uzkrājusi krietnu sociālo kapitālu, projektos esmu kā zivs ūdenī, man patīk tīklot cilvēkus un komandas.



Radošo cilvēku grupa ir atvērta, tajā gaidām ikvienu, kurš ir gatavs domāt, piedāvāt, darīt.



- Kas bija nepieciešams radošajai grupai, lai radošais kvartāls notiktu?



Gunta: - Pašvaldības atbalsts vairākās formās – pirmkārt, dekoru iegādei un izveidei īstenojām “Iedzīvotāji veido savu vidi” projektu, tāpat mūsu domu atbalstīja pašvaldība, Kultūras un tūrisma pārvalde, Krāslavas kultūras nams, Dagdas kultūras centrs, “Labiekārtošana K”, pasākumu papildināja biedrības “Krāslavas māmiņu klubs” Veselīgi radošais brančs. Atsaucīgi bija arī ielā strādājošie uzņēmēji, sagādājot paletes, ļaujot pieslēgties elektrotīklam, atvēlot vietu mantu glabāšanai. Ideja bija veidot citu atpūtas vietu, piešķirt ielai citu raksturu, piedāvāt platformu visiem, kuri ir radoši – rada lietas, mūziku, dzeju, fotogrāfijas, gleznas… kaut vai audzē ziedus.



- Ļoti labi pasākumā iederējās atvērtais mājražotāju veikaliņš. Pati iegādājos labumus nākamās dienas viesībām.



Gunta: - Jā, tas bija eksperiments - nakts tirgus, kas daudzās pilsētās jau kļuvis tradicionāls. Manuprāt, tas bija veiksmīgs variants.  



- Kad varētu būt nākamais pasākums?



Oksana: - Ja izdosies, reizi kvartālā. Nākamo plānojam decembrī. Ne pirms pašiem Ziemassvētkiem, bet agrāk, varbūt apvienojot ar egles iedegšanu.



- Kā radās nosaukums "ĪLA"?



Gunta: – Rīkojām prāta vētru, kurā izskanēja daudz dažādu ideju. Piemēram, “Centriņš”, “Brodvejs”, “Iz Īlys” ieteica Zane Ločmele. “Īla” skan labi dažādās valodās, tas pat varētu būt meitenes vārds.



Inga: - Īla kā pilnvērtīga personība. Ar savu dvēseli un mīlestību pret mākslu un radošo darbību.



- Teicāt, ka radošie cilvēki, kuri piedalījās 1. septembra pasākumā, bija atsaucīgi. Vai viņi guva gandarījumu?



Oksana: – Jā, uzrunātie bija atsaucīgi un piekrita, bet daudziem tas bija izaicinājums, iziešana no komforta zonas. Tā ir uzdrošināšanās, kas prasa piepūli. Esam pateicīgi visiem, kuri piekrita kopienai dāvināt savu laiku un radošumu bez atlīdzības.



Gunta: – Saņēmām atsauksmes, ka pasākuma bija ģimenisks, sirsnīgs.



Inga: - Cilvēkiem patika nepiespiestā gaisotne un darbošanās daudzveidība. Vairākkārt saņēmu pozitīvas atsauksmes par vietas izvēli.



- Pati biju publikā un mani šis pasākums ļoti aizkustināja. Vai publika bija atsaucīga?



Gunta: – Jā, ļoti. Mani patīkami pārsteidza, ka bija daudz vecākā gadu gājuma cilvēku.



Inga: – Pasākuma noslēgumā, pēc filmas, tieši jaunieši nāca klāt un teica: “Paldies”.



Gunta: – Īpašs paldies Balles deju klubam par uzstāšanos un dejām placī. Ir tik aizkustinoši, ka cilvēki uzdrīkstas demonstrēt citiem savu aizraušanos, ka dara to ar prieku, tādējādi iedrošinot arī citus.



- Vai izdevās viss iecerētais?



Oksana: – Laikam vienīgais, kas nebija paredzēts – tik pēkšņa laika apstākļu maiņa. Kad pirms pasākuma četras stundas visu likām, un tad pēkšņi uznāca lietus un 15 minūšu laikā mēs visu novācām. Bija sagatavotas ērtas sēdvietas ar spilveniem, paklājiem, bērniem zīmēšanas lapas. Diemžēl, tas viss samirka.



- Kāds ir Radošo cilvēku grupas aicinājums krāslaviešiem?



Inga: – Tas bija pirmais pasākums, kas tika sarīkots ļoti īsā laikā. Ja cilvēkiem ir idejas, kā šādu pasākumu sarīkot vēl aizraujošāku, acinām ar tām dalīties. Tāpat aicinām atsaukties tos, kuri gribētu uzstāties, parādīt plašākai publikai savus talantus un hobijus.



Oksana: – Ja ir cilvēki, kuriem ir idejas, ko mēs varētu darīt nākamajā pasākumā, ja ir cilvēki, kuri gatavi darboties bez maksas savā brīvajā laikā, ar empātiju pret savu vidi un kopienu – mēs jūs gaidām! Esam atvērti un labprāt pieņemsim savā komandā.



Gunta: – Mums, protams, nepieciešams ne tikai idejisks atbalsts, bet arī cilvēki, kuri var palīdzēt fiziski - kraujot, uzstādot, vedot. Tehniskais atbalsts ir ļoti svarīgs. Vēlreiz akcentēšu veiksmīgu sadarbību ar pašvaldību.



- Kuri bija tie aktīvie, radošie, uzņēmīgie un atbildīgie, kuriem sakām “Paldies!” un iesakām idejas nākamajam pasākumam?



- Pirmā radošā kvartāla “Īla” pasākuma organizēšanā piedalījās Gunta Ahromkina, Inga Pudnika-Skerškāne, Oksana Mateja, Zane Ločmele, Inta Murāne, Julianna Moisejenkova, Artūrs Pavļukevičs, Žaneta Moiseja.



 



Iveta LEIKUMA