Ceļā uz sev tīkamu nodarbi

img


Vasaras vidus saistās ne tikai ar galvu reibinošo jasmīnu smaržu zem loga, apreibinošo pļavu ziedu aromātu, Līgo svētkiem pie ugunskura, svētku gaviļniekiem Jāņiem un Pēteriem, bet arī ar izlaiduma ballēm ne tikai pamatskolās un vidusskolās. Arī profesionālajās mācību iestādēs!

Otro gadu pēc kārtas “Ezerzeme” dodas uz izlaiduma pasākumu Latgales industriālajā tehnikumā. Adrese ir zināma – Dagdas kultūras centrs, pasākuma vadītājas lomā tā direktore Inese Plesņa. Pazīstamā neaizmirstu svētku aura, kad emocijas ir pāri visam. Jau foajē pamanīju, ka svētku vaininieku vidū ir ne tikai jaunieši un jaunietes, ievērojami izceļas cienījama vecuma dāmas un kungi, dažiem jau pāri pussimtam. Mācīties un iegūt jaunu profesiju nekad nav par vēlu! Galvenais, lai būtu vēlme un mērķtiecība, jo tādas iespējas ir pavisam tuvu. 



Sakot apsveikuma uzrunas, gan Latgales industriālā tehnikuma direktore Ināra Ostrovska, gan Krāslavas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Trūlis kopā ar sirsnīgiem vēlējumiem uzsvēra īpašo profesionālās izglītības nozīmi. Zināšanas – ikviena cilvēka vērtīgākais kapitāls, kas sniedz perspektīvas nākotnē turpināt mācības augstākās izglītības mācību iestādēs, bet galvenais – iespēju atrast pienācīgi apmaksātu darbu ne tikai mūsu valstī. Vairākkārt izskanēja frāze: “Latvija vienmēr gaida profesionāļus atgriežamies mājās!”





Dagdas filiālē šogad noslēdzās apmācības četrās izglītības programmās. Skanot svinīgam maršam, zālē ienāca Anitas Brices audzināmā grupa. Programmas “Ēdināšanas pakalpojumi” audzēkņi ieguva pavāra kvalifikāciju - tā vienmēr ir pieprasīta, sevišķi mūsdienās, kad tūrisma nozare arvien vairāk attīstās. Nākamā grupa – programma “Būvdarbi” ar kvalifikāciju – apdares darbu tehniķis. Kolonnas priekšgalā – pedagogs Ainārs Strolis. Turpinājumā, skanot aplausiem zālē, tika sagaidīti tie, kuri saņēma konditora palīga kvalifikāciju. Grupas audzinātāja Terēze Jevstratjeva mums sniedza patiesi vasarīgu smaidu. Svētku kolonnas noslēgumā – filiāles vadītāja Aina Bluka, viņas audzēkņi šajā dienā saņēma dokumentu, kas apliecina apdares darbu strādnieka kvalifikāciju.



Pēc Latvijas Republikas himnas atskaņošanas sekoja liriska preambula. Dzeju lasīja pasākuma vadītāja, muzikālo apsveikumu sniedza talantīgais vokālists un ģitārists Kārlis Mangusons. Pēc tam jaunie profesionāļi pateicās pedagogiem, kuri saviem skolēniem atvēra durvis uz savas sapņu profesijas iegūšanu.  Arī grupu audzinātāji saviem nu jau bijušajiem studentiem veltīja vissirsnīgākos vārdus. Lērums ziedu, dāvanu… Protokolu lasīja Aina Bluka, iegūtā dokumenta pasniegšana notika tikpat svinīgi kā citas skolās. Bet ir arī kas atšķirīgs – celtniekiem tika dāvinātas arī darba instrumentu kastes. Nevēlos pārstāstīt to, par ko vislabāk vēsta fotogrāfijas avīzes lappusēs. Starp citu, arī te tika pasniegti pateicības raksti un suvenīri tiem skolēniem, kuri ar labām sekmēm izcēlās mācībās, piedalījās mācību iestādes sabiedriskajā dzīvē, kultūras un sporta jomā. Lūk, labākie no labākajiem – Margarita Blaževiča, Valentīna Bogdāne, Samanta Gromova, Svetlana Ose, Dana Ovčinko, Diāna Rudska, Velta Staneviča, Raitis Šukels, Samanta Vasiļevska. Kā arī Ira Gorina, Tatjana Hnikina, Ingrīda Jančevska, Imants Naidjonoks, Inga Žavoronkova, Angelīna Izotova, Sanita Kekere un Vadims Ivanovs.



Laimīgo absolventu vidū redzēju daudz pazīstamu seju no Dagdas un Krāslavas. Arī no pagastiem, un vairums no viņiem ir dažādu projektu dalībnieki, pašdarbības aktieri…



Ziņkārīga detaļa: šajā zālē jau trešo reizi mana fotoaparāta objektīvā nokļuva dagdietis Viktors Kuznecovs. Sākumā viņš ar vidusskolas izglītības iegūšanu sveica savu dēlu Raivi, pēc tam pasniedza ziedus un dāvanas meitai Katrīnai, kura absolvēja devīto klasi. Ir situsi stunda, kad arī pats saņem apsveikumus – kā Latgales industriālā tehnikuma absolvents. Trīsreiz svarīgs gads!



Oficiālais pasākums noslēdzās ar kopīgi nodziedātu Renāra Kaupera skaņdarbu “Mana dziesma”, kas kļuvis par tehnikuma himnu. Fotosesija par piemiņu ir obligāts pasākums! Kā arī reportāža “Ezerzemes” lappusēs. Mūsu sadarbība turpinās!



Aleksejs GONČAROVS